Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Δεν θα εφαρμόσουν όσα συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι‏

Του Γιώργου Δελαστίκ
Το τι ακριβώς συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι και τι ακριβώς προτίθενται να εφαρμόσουν απ” όσα συμφώνησαν παραμένει πολύ πιο γεμάτο από παγίδες απ” όσο φαντάζεται κανείς. Εν πρώτοις, αυτό του που καθορίζεται με σαφήνεια είναι ότι οι επιστροφές «παράτυπων» μεταναστών προερχόμενων από αραβικές χώρες ή το Αφγανιστάν αρχίζουν από την Κυριακή 20 Μαρτίου και μετά.
Αυτομάτως προκύπτει ένα μείζον ερώτημα. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους περίπου 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην ελληνική επικράτεια! Τι θα γίνουν αυτοί; Κατά τα φαινόμενα, θα παραμείνουν στη χώρα μας! Αυτό τουλάχιστον
μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε, αφού τίποτα δεν αναφέρεται σε αυτούς. Λες και δεν υπάρχουν αυτοί οι 45.000 άνθρωποι…
Αναφέρθηκε επίσης ο αριθμός των 72.000 προσφύγων «σε πρώτη φάση» που θα μετεγκατασταθούν σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Όπως μας πληροφορούν όμως οι επαΐοντες, ο αριθμός αυτός είναι άθροισμα δύο άλλων.
Ο πρώτος αριθμός αφορά σε 10.000 πρόσφυγες οι οποίοι είναι επιμερισμένοι ανά χώρα από τα Συμβούλια της 20ής Ιουλίου 2015 – δηλαδή πάνω από εννέα μήνες. Ο δεύτερος αριθμός για να συμπληρωθούν οι 72.000 αφορά σε 54.000 πρόσφυγες. Ρητά καθορίζεται ότι αυτοί οι 54.000 θα γίνουν δεκτοί αποκλειστικά και μόνο εθελοντικά από κράτη της ΕΕ. Οι 18.000, δηλαδή, μετεγκαταστάσεις είναι υποχρεωτικές, οι 54.000 εθελοντικές.
Περιττό να τονιστεί ότι αποκλείεται να βρεθούν χώρες-μέλη της ΕΕ που θα δεχτούν να πάρουν 54.000 Σύρους πρόσφυγες, όταν αυτό εξαρτάται από τη βούλησή τους.
Οι… «αντιρρησίες συνείδησης»
Πρώτα πρώτα, υπάρχουν χώρες που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι αρνούνται κατηγορηματικά να πάρουν έστω και έναν Σύρο πρόσφυγα. Η Αυστρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή.
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη κατηγορία χωρών, με επικεφαλής τη Γαλλία, οι οποίες δεν δηλώνουν μεν τόσο κατηγορηματικά ότι δεν θα πάρουν κανέναν πρόσφυγα, αλλά με πρόσχημα δήθεν λόγους ασφάλειας έχουν κλείσει τα σύνορά τους και, φυσικά, δεν παίρνουν κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη από τη Μέση Ανατολή. Η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ζήτημα. Ακόμη κι αν υποθέταμε ότι και οι 72.000 Σύροι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των 54.000 που θα δεχτούν εθελοντικά τα κράτη-μέλη της ΕΕ, γίνονταν πραγματικά δεκτοί στην Ευρώπη, τι είναι ο αριθμός 72.000 μπροστά στα πάνω από 6… εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στον Λίβανο (1,1 εκατομμύριο), στην Ιορδανία (700 χιλιάδες), στην Τουρκία (περίπου 3 εκατομμύρια), ακόμη και στο Ιράκ (400 χιλιάδες), συν αυτούς που έχουν ήδη περάσει στην Ευρώπη και περιμένουν να δουν πότε θα… απορριφθούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει – πάνω από 800 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων σχεδόν 300.000 έχουν ζητήσει να πάνε στη Γερμανία;
Πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός
«Σημαντική διπλωματική νίκη» διαπίστωσε ότι κατήγαγε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Εχουμε πετύχει το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε» πρόσθεσε στην ίδια δήλωσή του, με το δεύτερο σκέλος της να βρίσκεται σαφώς πιo κοντά στην αλήθεια. «Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο», ισχυρίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εμμένοντας σε μια γραμμή ανακριβούς παρουσίασης της κατάστασης, όπως έχει περίτρανα πλέον αποδειχτεί μετά το ηλεκτρονικό μήνυμα του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έγραψε στο twitter: «Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων έφτασαν στο τέλος τους. Δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά για κοινή ευρωπαϊκή απόφαση των «28» [σ.σ: της ΕΕ], Ευχαριστώ τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την υλοποίηση μέρους της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης»!
Διέψευσε έτσι με κραυγαλέο τρόπο τον ισχυρισμό που είχε προβάλει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δήθεν «αυτό που συνέβη ήταν να δημιουργηθούν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη», αμέσως μετά την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8 και 9 Μαρτίου.
Η ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη, επέμεινε και την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, προκλήθηκε «εξαιτίας μονομερών ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους πέρα κι έξω από το πλαίσιο και των αποφάσεων της ΕΕ…».
Μα όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατείνεται ότι υπήρξε «κοινή ευρωπαϊκή απόφαση των «28»» της ΕΕ και ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για «μονομερείς ενέργειες», υπάρχει περίπτωση να μην πιστέψει κανείς τον Ντόναλντ Τουσκ και να δώσει βάση σε αυτά που λέει ο Τσίπρας; Αποκλείεται!
Πανηγυρίζει και… η Κύπρος
Αφού πανηγυρίζει για ανύπαρκτες «νίκες» ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί να μην πανηγυρίσει και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης; Έτσι και έκανε, λοιπόν.
Τον πρόεδρο της Κύπρου τον ένοιαζε μόνο να μην αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ από τα κεφάλαια που είχε «παγώσει» η Λευκωσία το 2006 και το 2009, όχι αν θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ!
Άλλωστε, ο Νίκος Αναστασιάδης, πασίγνωστος στον ελληνισμό υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν που απέρριψαν το 2004 οι Κύπριοι με το συντριπτικό ποσοστό του άνω του 70% (!), δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει και πάλι τη θέση του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Θέλω να επαναλάβω ότι είμαστε υπέρ και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.
Τελικά η συμφωνία επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα «ξεπαγώσουν» αρχίζοντας από το κεφάλαιο 33, ένα κεφάλαιο που είχε «παγώσει» η Γαλλία με τον προηγούμενο πρόεδρό της, τον Νικολά Σαρκοζί. Τώρα, κατά πόσο θα βοηθήσει η κίνηση αυτή τον Φρανσουά Ολάντ να ανακάμψει σε δημοτικότητα, καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Η δημοφιλία του Γάλλου προέδρου έχει καταποντιστεί στα Τάρταρα φτάνοντας μέχρι και του σημείου του… 13%!
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας θα αρχίσουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Παράλληλα, θα γίνονται εργασίες που θα προετοιμάζουν το έδαφος για να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια, με επιταχυνόμενο ρυθμό.
«Φάση παρακμής» του κράτους δικαίου!
Οφείλουμε να ομολογήσουμε, πάντως, ότι, πολύ περισσότερο από τα προαναφερθέντα, εμάς μας εντυπωσίασαν μερικές φράσεις που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκοπής Παυλόπουλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σώμα των ομότιμων καθηγητών του Πανεπιστημίου της Αθήνας με θέμα «Συνεισφορά της νομικής επιστήμης στην κοινωνία».
«Σε φάση παρακμής βρίσκεται το κράτος δικαίου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», υπογράμμισε. Ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, είναι βέβαιο ότι μίλησε μετά λόγου γνώσεως. «Μία ακόμη αιτία της παρακμιακής πορείας του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος, είναι ο νεοφιλελευθερισμός, σημείωσε, και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, επιμένοντας στο θέμα αυτό: «Η νεοφιλελεύθερης αντίληψης «απορρύθμιση» οφείλεται στην απέχθεια του νεοφιλελευθερισμού προς την κρατική δράση».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Συναντάμε συχνά κανόνες δικαίου που δεν προέρχονται από δημοκρατικώς εκλεγμένα όργανα, αλλά από όργανα εκτός του κρατικού κορμού και, μάλιστα, όργανα των αγορών, τα οποία σφετερίζονται κρατικές αρμοδιότητες». Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό να ακούει κανείς τέτοιες αλήθειες από τα χείλη ενός καραμανλικής ιδεολογίας πολιτικού.
ΕΕ και λιτότητα
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στη λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, σε διεθνές συνέδριο που οργάνωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστερός. «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο»», το οποίο «μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εννοώντας την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Αυτό, ισχυρίστηκε, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να ταυτίζεται με την οργανική ένταξη στα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας της Γηραιός Ηπείρου.
«Είναι αναγκαίο όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ανεξαρτήτως σε ποια πολιτική οικογένεια ανήκουν, να αρχίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο προκειμένου να πετύχουμε την επιστροφή της Ευρώπης σε αυτές τις αρχές και αξίες», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.
«Εκπροσωπούμε την Ευρωπαϊκή Αριστερά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές», προσπάθησε να μπαλώσει τα πράγματα με δηλώσεις του στην Αυγή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, του οποίου η θητεία ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα ΜΜΕ τον έχει καταστήσει ικανό να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα του από το παράφορο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τη Σοσιαλδημοκρατία.
http://vathikokkino.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...