Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

«Πάγος» από την τρόικα για εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 7 δόσεις - Επιμένουν για αποπληρωμή σε 3 δόσεις

O φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.
Σε τρεις δόσεις, αντί για επτά που πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στους δανειστές, καλούνται χιλιάδες φορολογούμενοι να εξοφλήσουν το φετινό «κουστούμι» του φόρου εισοδήματος που θα τους βγάλει η Εφορία. 
Από την άλλη, όσοι έχουν οφειλές από φόρο κληρονομιάς μπορούν να τις αποσβέσουν μεταβιβάζοντας στο Δημόσιο το ακίνητο που κληρονόμησαν.


Η πύλη στο Taxisnet για τις δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει τα επόμενα 24ωρα και δη μετά την ψήφιση των τροπολογιών που αφορούν την προστασία από τα τεκμήρια των πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το σύμφωνο συμβίωσης κ.ά. 
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, αλλά όλα δείχνουν ότι θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου καθώς τεχνικά θεωρείται αδύνατον να υποβληθούν 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις μέσα σε έναν μήνα. 
Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έλαβε το πράσινο φως από τους δανειστές για την καταβολή του σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις. 
Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου. 
Ωστόσο, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε μηνιαίες δόσεις αντί των 3 διμηνιαίων παραμένει ανοιχτό καθώς θα συζητηθεί ξανά με τους δανειστές. 

Οι φορολογούμενοι λίγο πριν από το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 

* Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω. 
Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. 
Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων. 

*Φοιτητές. Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα. 

* Σύμφωνο συμβίωσης: Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. 

* Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω. 

* Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με ακίνητο. Από φέτος ενεργοποιείται η διάταξη με την οποία είναι δυνατή η εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οφειλές από φόρο κληρονομιάς.
http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...