Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Δάνεια 5 δισ. διέγραψαν οι τράπεζες την τελευταία 3ετία

Στη διαγραφή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ έχουν προχωρήσει την τελευταία 3ετία οι μεγάλες τράπεζες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, έχουν σχηματίσει ένα συνολικό απόθεμα προβλέψεων 60 δισ. ευρώ, επίπεδο ρεκόρ, για να αντισταθμίσουν τα «κόκκινα» δάνεια που επίσης βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι διαγραφές αφορούν παλαιά δάνεια όλων των κατηγοριών που βρίσκονται σε καθυστέρηση εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία κρίνεται ότι δεν υπάρχουν βάσιμες
πιθανότητες για την ανάκτησή τους. Οπως τονίζουν, η διαγραφή των δανείων είναι λογιστική, και αφορά τους ισολογισμούς των τραπεζών και μόνο. Οι απαιτήσεις για τα δάνεια αυτά παραμένουν και οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλών ή και σε πώληση των δανείων αυτών σε εξειδικευμένες εταιρείες.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες και τη χώρα, καθώς ενδεχόμενη περαιτέρω σημαντική άνοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο και κατ’ επέκταση την οικονομία σε νέες μεγάλες περιπέτειες.
Αναλυτικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank– σε επίπεδο ομίλου έχουν προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων ύψους 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 85 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης. Πέραν αυτών, υπάρχουν δάνεια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία εμφανίζουν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, πολύ υψηλές πιθανότητες να βρεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης. Ετσι, τα συνολικά πιστωτικά ανοίγματα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και για την αντιμετώπισή τους οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 58 δισ. ευρώ.
Αξιολόγηση
Επιτελικά στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση θα επηρεάσει καθοριστικά και το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Τονίζουν ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώστε να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και η οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της και σε δεύτερο χρόνο να επανέλθει σε ανοδική πορεία. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί η ευελιξία του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να είναι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές, ενώ τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το 40% όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, δεν βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών. Αν είναι έτσι, δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας, ανακουφίζοντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς, δίνοντας παράλληλα μεγάλη ώθηση στη ρευστότητα, επιτρέποντας στις τράπεζες να υποστηρίξουν πιο επιθετικά την πραγματική οικονομία. Για τον λόγο αυτό τονίζουν ότι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση πρέπει να αποτελέσουν η αναθέρμανση της οικονομίας και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες «κουρέματος» καταθέσεων.
Σημειώνουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες καταγράφονται ενθαρρυντικά σημάδια από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκτιμούν ότι αν κλείσει η αξιολόγηση και δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, τότε από το φθινόπωρο και μετά θα δούμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...