Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Αμπντάλα: Η Τουρκία στέλνει τζιχαντιστές στην Ευρώπη

Επίθεση στην Τουρκία εξαπολύει ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, που κατηγόρησε την Άγκυρα ότι στέλνει σκοπίμως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη.
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αμπντάλα με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Independent», υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές «κατασκευάζονται» στην Τουρκία και στη συνέχεια στέλνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, όταν η συνάντηση ακυρώθηκε, εκείνος συναντήθηκε με Αμερικανούς πολιτικούς στους οποίους και μίλησε εκτενώς για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την ακραία ισλαμιστική οργάνωση.
«Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες πηγαίνουν στην Ευρώπη, είναι μέρος της τουρκικής πολιτικής»,
φέρεται να είπε.

«Η Τουρκία ζήτησε μια θρησκευτική λύση για τη Συρία», ανέφερε επίσης κατά τη συνάντηση η οποία έγινε μεν στις 11 Ιανουαρίου του 2016, ωστόσο, μόλις τώρα είδαν το «φως» της δημοσιότητας.
Ανάμεσα στους πολιτικούς στους οποίους μίλησε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τζον Μακέιν και Πολ Ράιαν, ενώ ο βασιλιάς φέρεται να τους είπε ακόμη ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας, συμμετείχαν σε μυστικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Όπως χαρακτηριστά αναφέρει ο «Independent», αν αυξηθεί η παρουσία της Ιορδανίας στη Συρία, τότε είναι πιθανό να έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία και τη Ρωσία. Μάλιστα, στη συζήτηση που είχε με τους πολιτικούς στις ΗΠΑ, ο Αμπντάλα περιέγραψε μια «τεταμένη κατάσταση» στην περιοχή.
Τουρκία και Ιορδανία θεωρούνται επισήμως σύμμαχοι, ωστόσο, η προσφυγική κρίση δημιούργησε μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 από τους συνολικά 4.6 εκατ. που έφυγαν από τη γειτονική Συρία λόγω του εμφυλίου πολέμου, τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Νταβούτογλου
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ιορδανία, ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν οι δύο χώρες στον αγώνα τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο Νταβούτογλου, που συνοδεύεται στο ταξίδι του από τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών, υπογράμμισε στη συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό ομόλογό του Αμπντάλα Νσουρ ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο χωρών τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Petra.
Η Ιορδανία και η Τουρκία συνορεύουν με τη Συρία και το Ιράκ, δυο χώρες όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις. Και οι δύο μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε το 2014 με επικεφαλής τις ΗΠΑ και πλήττει τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας κυρίως στους τομείς των επενδύσεων, της βιομηχανίας, των εξαγωγών και της μεταφοράς φυσικού αερίου.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...