Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

«Προσωρινή περιπέτεια» ή... «νέο Μνημόνιο»;

Τη μάχη για τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς της επόμενης μέρας δίνουν ήδη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που προσπαθούν να «κλειδώσουν» αντιτιθέμενους μεταξύ τους στόχους: δηλαδή, ενώ βασικό μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει την κοινωνία ότι έρχονται δυσκολίες μερικών μηνών και μετά η χώρα θα... τραβήξει ξανά προς τη δόξα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πείσει την κοινωνία ότι ανοίγει μία σκοτεινή περίοδος, ως εάν να πρόκειται η χώρα να εισέλθει σε Μνημόνιο. Η αντιπαράθεση των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας διεξάγεται, προς το παρόν, με τα προγράμματά τους:
o μεν Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε χθες τις μεγάλες διαστάσεις της οικονομικής δυσπραγίας που θα «χτυπήσει» (και) την Ελλάδα, ωστόσο χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες ως μία «γέφυρα» προς μία αλματώδη ανάπτυξη του 2021. Στόχος, δηλαδή, του πρωθυπουργού είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι η περιπέτεια αυτή, που έχει ήδη αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, θα έχει διάρκεια μερικών μηνών και σύντομα θα την αφήσουμε πίσω μας. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «φωτίσει» τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής, αποδομώντας τα επιχειρήματα του Μαξίμου περί «λύσεων ανάγκης», αλλά και ταυτίζοντας όσα κάνει η κυβέρνηση με την ατζέντα και τα πάγια αιτήματα του ΣΕΒ.
«Σύντομη περιπέτεια»
Στο Μαξίμου έκριναν ότι τώρα που σιγά σιγά «ανοίγει» η οικονομία και αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης, δεν έχει νόημα η «ωραιοποίηση» της κατάστασης. Έτσι, χθες, στις διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά έκρυψε τα δύσκολα που έρχονται: «ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι όσα θα ζήσουμε  τους επόμενους μήνες θα αποτελούν μία «γέφυρα προς το μέλλον». Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα προσωρινά χαρακτηριστικά της επερχόμενης κρίσης, ενώ προεξόφλησε ότι η ανάπτυξη θα είναι αλματώδης το 2021. Με άλλα λόγια, έδειξε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση επιμένουν στη βασική πρόβλεψή τους, ότι δηλαδή οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία θα περιγραφούν με το γράμμα «V», ήτοι μετά την απότομη ύφεση θα έρθει γρήγορα μία εξίσου απότομη ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει τις απώλειες.
Κρυφή ατζέντα
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παίξει μπάλα σε ένα γήπεδο που μπορεί να χαρακτηριστεί και «έδρα» του: τα εργασιακά και την κοινωνική ατζέντα. Για το λόγο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» τη «μονιμοποίηση» -τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο- της εκ περιτροπής εργασίας, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει ήδη από προχθές ότι «μισός μισθός και μισή δουλειά σημαίνει εν τέλει μισή ζωή». Εξάλλου, χθες, ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αφορμή τον κορωνοϊό, εφαρμόζει μία επιχείρηση «εσωτερικής υποτίμησης». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, το κυβερνητικό σχέδιο «δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», όπως υπογράμμισε ήδη από χθες το κόμμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, σε ό,τι φορά στα θέματα εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε τους τρεις δρόμους που ανοίγονται για τους εργαζόμενους: «Ή θα μειωθούν οι μισθοί τους κατά 20%.Ή θα τεθούν σε επιδοτούμενη ανεργία (αναστολή σύμβασης εργασίας). Ή θα απολυθούν» όπως χαρακτηριστικά είπε. Τούτων δοθέντων, η παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» την ερχόμενη Δευτέρα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει ως στόχο να καταστήσει σαφές με την παρουσίασή του ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν δύο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...