Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για επιβράδυνση παγκόσμιας οικονομίας

Επιβράδυνση της ανάπτυξης συνολικά για τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεψε χθες ο διεθνής οργανισμός. Στην Ευρωζώνη προβλέπεται σταθεροποίηση στον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο αναιμικό 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα ώστε να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους σύνθετους πρόδρομους (οικονομικούς) δείκτες του ΟΟΣΑ, οδεύουμε προς επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ, στη Βρετανία
και στον Καναδά, ενώ ανησυχητικά σημάδια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στη γερμανική οικονομία. Αντιθέτως, παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου όμως η ανάπτυξη καταγράφηκε στο 0,1% και στο 0,3% αντιστοίχως το τέταρτο τρίμηνο. Οι πρόδρομοι σύνθετοι δείκτες αποτελούν εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ώστε οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ να μπορούν να εντοπίζουν σημεία καμπής στην οικονομική δραστηριότητα των κρατών το επόμενο εξάμηνο. Η πρόβλεψη για την Κίνα είναι ότι μάλλον σταθεροποιείται η οικονομία, ενώ νέα επιβράδυνση της οικονομίας προβλέπεται σε Βραζιλία και Ινδία, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε ύφεση. Τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και το ΔΝΤ κάλεσαν τις κυβερνήσεις των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη (G-20) να πάρουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα (δημόσιες επενδύσεις), ώστε να αποτρέψουν σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,35% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,6% σε ετήσια βάση. Από μόνος του ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι τόσο απογοητευτικός, ιδίως αν τον συγκρίνει κανείς με τις επιδόσεις της Ευρωζώνης τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η οικονομική επίδοση μάλλον δεν είναι και τόσο λαμπρή αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2015 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η ΕΚΤ άρχισε να εφαρμόζει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου και άλλων σημαντικών νομισμάτων και η ευρωπαϊκή οικονομία ωφελήθηκε από τη μεγάλη πτώση των τιμών της ενέργειας. Αν ο συνδυασμός όλων αυτών των θετικών στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα τόσο μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε αναρωτιέται κανείς πόσο πιο άσχημη θα γίνει η κατάσταση για την Ευρωζώνη σε περίπτωση που εκλείψει κάποιος από τους ενισχυτικούς παράγοντες ή που η επιβράδυνση της Κίνας και των αναδυομένων οικονομιών συνοδευθεί από επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Μετά την εμφάνιση απογοητευτικών στοιχείων (PMI) την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση της ιδιωτικής οικονομίας της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, χθες ήρθε να λειτουργήσει καθησυχαστικά η είδηση ότι η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 3,3% τον Ιανουάριο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2009. Η πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5%. Η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ ο τομέας των κατασκευών αναπτύχθηκε κατά 7%.
Ανάληψη δράσης συστήνει το ΔΝΤ
Η σοβαρότητα της κατάστασης αναδεικνύεται από το γεγονός ότι χθες το ΔΝΤ κάλεσε εκ νέου τις μεγάλες οικονομίες να αναλάβουν συντονισμένη δράση, ώστε να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από νέα επιβράδυνση, που θα δοκίμαζε και πάλι τις ήδη εξασθενημένες οικονομίες. «Θα ήθελα να καλέσω σε ανάληψη δράσης τώρα», δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ. Ο κ. Λίπτον επανέλαβε ότι έχουν αυξηθεί οι απειλές που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, όπως η αναταραχή που υπάρχει στις αγορές από την αρχή του έτους και η εντύπωση που αρχίζει να επικρατεί πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν πλέον άλλα «πυρομαχικά» να χρησιμοποιήσουν. «Για χάρη της παγκόσμιας οικονομίας, είναι επιτακτικό αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες να διαλύσουν αυτή την επικίνδυνη εντύπωση», είπε χθες ο κ. Λίπτον.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας; – Τι θα κρίνει τη μάχη της Κυριακής

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας το βράδυ της Κυριακής θα μάθουν ποιος από τους δύο θα είναι ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα – τουλ...