Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση για το προσφυγικό

 
Ο πρωθυπουργός χθες, παραδέχθηκε ότι «ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες προσφυγικές ροές», όμως αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα, λέγοντας πως προειδοποιούσε για το φαινόμενο από καιρό και θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε και τηνπρονοητικότητα να δημιουργήσει, για πρώτη φορά, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. 
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ήταν αντίθετη στη συμμετοχή της Frontex για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και ακόμη ότι
«είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ». 
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και αποκάλυψε ότι, χθες, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος του εξέφρασε την στήριξή του για το προσφυγικό
«Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης», σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός. 
Την ίδια ώρα η προσφυγική κρίση προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις. Τα κλειστά σύνοραπαγιδεύουν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι οριακή, το ίδιο και στον Πειραιά, ενώ καθημερινά δημιουργούνται νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. 
Δημοσιεύματα του ξένου τύπου αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να διαθέσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα. Για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών, για τη σίτιση και την περίθαλψη των προσφύγων. 
Η Ελλάδα καλείται να βάλει πλάτη για τη σωτηρία της Ευρώπης- όλο και περισσότερο αρχίσουν να το συνειδητοποιούν αυτό. Αρχίζει να μην είναι «το πρόβλημα» αλλά η «λύση του προβλήματος». Γι αυτό και οι δηλώσεις συμπάθειας και αλληλεγγύης. 
Βαδίζουμε ωστόσο σε τεντωμένο σκοινί. Ενδέχεται και ευχόμαστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο το προσφυγικό και αυτό να αποβεί προς όφελος της χώρας που ευαισθητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή με το δράμα που βλέπουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων. 
Αν όμως κάνουμε λάθος χειρισμούς, θα κινδυνεύσουμε να γίνουμε μια αποθήκη ψυχών που θα ανατινάξει και την όποια κοινωνική συνοχή έχει απομείνει.
 http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

New York Times: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, πρωτοπόροι στην ανάπτυξη – Πώς ξεπέρασαν την Γερμανία

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την επώδυνη λιτότητα, Ελλάδα , Πορτογαλία και Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμει...