Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Μετατάξεις: Τα κριτήρια επιλογής



Τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής τους, καθώς και τον τρόπο μοριοδότησής τους, καθορίζει υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοινώθηκε χθες. Η απόφαση, σε συνέχεια αυτής της 2ας Αυγούστου για την κινητικότητα των υπαλλήλων, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, βασίζεται σε τέσσερις αρχές: Αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής στο Δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα περισσότερα μόρια θα λαμβάνουν όσοι προσλήφθηκαν με διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σημαντική μοριοδότηση θα παίρνουν όσοι έχουν διδακτορικό και -ακολούθως- μεταπτυχιακό δίπλωμα, ενώ σοβαρά θα λαμβάνεται υπόψη και η υπηρεσιακή αξιολόγηση (ο μέσος όρος της βαθμολογίας από τις εκθέσεις των τελευταίων 8 ετών). Αντίθετα, αρνητική θα είναι η μοριοδότηση των υπαλλήλων οι οποίοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικές ποινές, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πειθαρχικές αποφάσεις. Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπαλλήλων, λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή τους κατάσταση.

Οι υπάλληλοι θα έχουν διορία 15 ημερών για να δηλώσουν τον επιθυμητό φορέα μετάταξης, ενώ όποιος δεν εμφανίζεται στη νέα του υπηρεσία θα απολύεται και τη θέση του θα αναλαμβάνει ο αμέσως επόμενος κατά σειρά προτεραιότητας υπάλληλος.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν δηλώσει καμία προτίμηση στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, θεωρείται ότι έχει δηλώσει το σύνολο των θέσεων, με τη σειρά αναγραφής αυτών στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Για την κατάρτιση του Ενιαίου Πίνακα Διάθεσης, το ΑΣΕΠ λαμβάνει υπόψη τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, τη σειρά προτίμησης σε φορείς υποδοχής, καθώς και τη σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής, όπως έχει καθοριστεί με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ο Ενιαίος Πίνακας Διάθεσης διαβιβάζεται από το ΑΣΕΠ στο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τον τελικό πίνακα.

Οι Πίνακες Διάθεσης διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού των φορέων προέλευσης και των φορέων υποδοχής. Η επιλεγείσα σειρά προτεραιότητας είναι δεσμευτική για τον υπάλληλο.
Ακολούθως, θα εκδίδεται απόφαση μετάταξης/μεταφοράς από τον οικείο φορέα υποδοχής, η οποία θα δημοσιεύεται την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου