Οι πιέσεις της τρόικας και η αίσθηση που εμπεδώνεται στους έλληνες πολίτες ότι οι δανειστές αδιαφορούν για τα πραγματικά τους προβλήματα προκαλούν μια θεαματική στροφή στις προτιμήσεις για τους συμμάχους μας στο εξωτερικό.
Όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, η κοινή γνώμη φαίνεται να εγκαταλείπει τον αντιαμερικανισμό και να θεωρεί ταυτόχρονα ότι οι ευκαιρίες για επενδύσεις θα έρθουν αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ και από την Κίνα και όχι από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Ενώ μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι Έλληνες θεωρούσαν ότι οι καλύτεροι φίλοι της Ελλάδας ήταν
οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, στη δημοσκόπηση υποστηρίζουν πλέον ότι αν υπάρχουν χώρες που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα αυτές είναι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ αλλά και η Γαλλία, η οποία όμως εμφανίζει σημαντική κάμψη ως προς τις θετικές γνώμες.
Η Γαλλία εξακολουθεί να θεωρείται η πιο φιλική προς την Ελλάδα χώρα συγκεντρώνοντας τις περισσότερες θετικές γνώμες (72%) και ακολουθούν η Ρωσία (68%), η Κίνα (60,1%) και οι ΗΠΑ (56,5%).
Στην ερώτηση αν η προεδρία Ομπάμα έχει ωφελήσει την Ελλάδα, το 71,6% δηλώνει πως ούτε ζημίωσε ούτε ωφέλησε τη χώρα ενώ μόνο το 15,1% εκτιμά ότι η προεδρία Ομπάμα έχει κάνει καλό στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει ασυνήθιστα ποσοστά θετικών απόψεων σε σχέση με όλους τους προκατόχους του.
Όταν ερωτώνται δε οι πολίτες πώς πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, η πλειοψηφία (54,7%) απαντά «κατά περίπτωση, ανάλογα με τα συμφέροντά τους».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που δίνουν οι Έλληνες όταν καλούνται να κατατάξουν τον εαυτό τους μεταξύ των χαρακτηρισμών «φιλοαμερικανός» ή «αντιαμερικανός». Για πρώτη φορά το 46,7% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εμφανίζεται να τείνει προς τον φιλοαμερικανισμό, ένα ποσοστό που ποτέ δεν ξεπέρασε το 38% στην Ελλάδα.
Στην ερώτηση τέλος «με ποια χώρα συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να αναπτύξει στενότερες εμπορικές σχέσεις στην παρούσα συγκυρία» το 48,2% απαντά με τη Ρωσία, το 45,9% με την Κίνα και το 40,7% με τις ΗΠΑ.
http://www.matrix24.gr/