Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Οι έξαλλοι αριστεριστές που θα αποφασίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ



Σε παζάρι διαρκείας εξελίχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων των μελών της νέας Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με αρκετούς, πάντως, να εκφράζουν την ύστατη στιγμή τις ενστάσεις τους. Μάλιστα, οι διαφωνίες δεν προήλθαν μόνο από τη μειοψηφία, καθώς στον χορό μπήκαν και ορισμένοι προεδρικοί, που μάλλον δυσαρεστήθηκαν από το πόστο που ανέλαβαν. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα «διοικείται» από 21 μέλη (συν δύο, που είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας), σχήμα σαφώς μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Το όργανο αυτό θα μπορούσε να αποτελεί το «Πολιτμπιρό» του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να γίνει εξουσία στις επόμενες
εκλογές. Τα στελέχη που το συγκροτούν όμως κάθε άλλο παρά από ιδεολογική και πολιτική ομοιογένεια χαρακτηρίζονται. Θυμίζουν περισσότερο ένα μωσαϊκό αντιτιθέμενων τάσεων και απόψεων, που δύσκολα κάθε φορά θα βρίσκουν (αν τη βρίσκουν) τη «χρυσή τομή».

Ποιοι όμως είναι αυτοί που καλούνται να οδηγήσουν το κόμμα τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Δημήτρης Βίτσας (γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής): Θεωρείται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ηγεσία και το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη, ωστόσο έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι δεν είναι γραμματέας όλου του κόμματος. Προέρχεται από το ΚΚΕ, στο 13ο Συνέδριο του οποίου είχε εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις «δύσκολες δουλειές», ενώ ήταν αυτός που τελικά στη μεγάλη κόντρα Τσίπρα - Αλαβάνου μετά τις Ευρωεκλογές του 2008, μπροστά στο αδιέξοδο να μη συμφωνήσουν οι τάσεις για τη θέση του γραμματέα, έλαβε το χρίσμα.

Κώστας Ησυχος (Εξωτερική Πολιτική - Αμυνα - Προστασία Πολίτη): Είναι ένας εκ των εκπροσώπων του Αριστερού Ρεύματος στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Γεννημένος στο Μπουένος Αϊρες, με σπουδές στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στον Καναδά, συνοδεύει στα περισσότερα ταξίδια τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήταν αυτός που οργάνωσε τις «διακοπές» στη Λατινική Αμερική. Ηταν, άλλωστε, ένας από τους εμπνευστές της υποτιθέμενης «ανάπτυξης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και σε διατροφικό και φαρμακευτικό». Χαρακτηριστική ήταν η φράση του: «Γιατί όχι, πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα»!

Αλέκος Καλύβης (Πολιτικός Σχεδιασμός): Εναν συνδικαλιστή που ανήκει στη μειοψηφία επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για υπεύθυνο του πολιτικού σχεδιασμού. Επί σειρά ετών, ο κ. Καλύβης ασχολείται με τον συγκεκριμένο χώρο, καθώς έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του ΣΥΕΤΕ, γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ και από το 1995 εκλέγεται στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Και φυσικά οι απόψεις του για το ευρώ δεν διαφέρουν από του υπόλοιπου Αριστερού Ρεύματος: «Το νόμισμα δεν συνιστά ταυτοτικό και φυσιογνωμικό ζήτημα για την Αριστερά. Η νομισματική διαφοροποίηση δεν σημαίνει και νομισματικό πόλεμο. Ο φόβος περί νομισματικών ανταγωνισμών δεν στέκει».

Σόφη Παπαδόγιαννη (Οργανωτική Πολιτική): Θεωρείται από τα ηγετικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, και μάλιστα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ασπάζονται και τα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις εκλογές των τοπικών οργανώσεων για το πρόσφατο Συνέδριο απέτυχε να εκλεγεί. Να σημειωθεί ότι αρκετές φορές έχει «προβληματίσει» τον Αλέξη Τσίπρα με τη στάση της, επικρίνοντάς τον έντονα.

Ρούντι Ρινάλντι (Οργανωτική Πολιτική): Ο επικεφαλής της ΚΟΕ με μαοϊκές καταβολές Ρούντι Ρινάλντι έχει διολισθήσει σε πιο κοντινές στον Αλέξη Τσίπρα θέσεις. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2009 βρέθηκε στο πλευρό του Αλέκου Αλαβάνου, όντας ένας εκ των αντιπάλων του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών μαχών. Πλέον, πάντως, ανήκει στην προεδρική τάση (ΑΝΑΣΑ), και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξει την αυτοδιάλυση των συνιστωσών.

Αλέξης Μητρόπουλος (Δημόσια Διοίκηση): Ο μοναδικός από τους «πασοκογενείς» που έλαβε θέση στη νέα Γραμματεία. Από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο γνωστός εργατολόγος αναβαπτίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιμνημονιακός, αφού στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 -εκτός γραμμής ΠΑΣΟΚ- κατέβηκε επικεφαλής του συνδυασμού Αττική Συνεργασία - Οχι στο Μνημόνιο. Στην Κουμουνδούρου, εξαιτίας της... «προέλευσής» του, δεν είναι από τα πιο «αγαπητά» στελέχη, και μάλιστα πολλές φορές δείχνει να αντιδρά σε αυτό, αμφισβητώντας τη γραμμή του κόμματος.

Πάνος Σκουρλέτης (Γραφείο Τύπου - ΜΜΕ): Διαδέχτηκε τον Ανδρέα Καρίτζη το 2009 στο γραφείο Τύπου και ως εκ τούτου θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού (πλέον ανήκει στην προεδρική τάση Αριστερή Ενότητα), ενώ φέρει την ευθύνη μέρους της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Μηλιός (Οικονομική Πολιτική - ΕΒΕ): Ανήκει στην ομάδα μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν τη «μετριοπαθή» οικονομική πολιτική του κόμματος. Θεωρείται από τους «ρεαλιστές» της Κουμουνδούρου, κάτι το οποίο «φοβίζει» ιδιαιτέρως την Αριστερή Πλατφόρμα. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Ντάρμστατ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα και τη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι επικρίθηκε από τους συντρόφους του όταν, με αφορμή την κρίση στην Κύπρο, μίλησε για απομονωτισμό στον οποίο οδηγεί η έξοδος από το ευρώ.

Τάσος Κορωνάκης (Υπεύθυνος Οργανωτικού): Ανήκει στη γενιά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αποτελεί το δεξί χέρι του Δημήτρη Βίτσα. Θεωρείται από ορισμένους ότι ευθύνεται για αρκετές «μεθοδεύσεις» κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Διαθέτει ακόμα αρκετά ερείσματα στη νεολαία του ΣΥΝ, καθώς η πορεία του στην οργάνωση ξεκίνησε από το 1990. Πλέον, πάντως, είναι από τους πιο έμπιστους υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτός που βρίσκεται πίσω από την οργάνωση εκδηλώσεων του κόμματος.

Γαβρίλης Γιώργος (Εργατική Πολιτική): Ακόμη ένα στέλεχος που προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο. Είναι μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και μάλιστα θεωρεί ότι η έξοδος από το ευρώ είναι η σωστή λύση. «Η πιθανή σύγκρουση με το ευρώ σημαίνει να πάμε το σχέδιό μας ως τα κάτω» έλεγε άλλωστε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου.

Στάθης Λεουτσάκος (Ναυτιλία - Τουρισμός): Εκ των ιδρυτικών στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, προέρχεται από το ΚΚΕ, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και αντιδήμαρχος Πειραιά επί δημαρχίας Στέλιου Λογοθέτη.

Μάνια Μπαρζέφσκι (Δικαιοσύνη - Δικαιώματα): Από τα ιδρυτικά μέλη της ακραίας συνιστώσας Ρόζα και μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Υπερασπίστηκε με πάθος την υπόθεση Σακκά, λέγοντας τότε πως «η αδράνειά μας είναι συνενοχή»!

Αντώνης Νταβανέλος (Κινήματα - Συνδικαλιστική Δράση): Δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσων και επικεφαλής της επίσης αριστερίστικης ΔΕΑ, ο Αντώνης Νταβανέλος αρνήθηκε να διαλύσει τη ΔΕΑ, όπου είναι εκ των ηγετικών στελεχών. Πλέον συνδράμει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Αριστερό Ρεύμα, προκαλώντας πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα.

Κώστας Πουλάκης (Αυτοδιοίκηση): Ανήκει στην Πλατφόρμα 2010 του Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ έχει επιληφθεί την ανάλυση των δημοσκοπήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2010 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας ως επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας, όπου πλέον είναι περιφερειακός σύμβουλος.

Ελένη Σωτηρίου (προς το παρόν, δεν έχει οριστεί ο τομέας ευθύνης της): Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και μέλος της μαρξιστικής ΚΟΕ. Μάλιστα, είχε λάβει τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του 2009, πίσω από τον Νίκο Χουντή και πριν από τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Γιάννης Μπαλάφας: Ούτε στον ίδιο έχει δοθεί ακόμα τομέας ευθύνης. Ανήκει στους ανανεωτικούς που δεν ακολούθησαν τον Φώτη Κουβέλη στη ΔΗΜ.ΑΡ. και πλέον είναι επικεφαλής της Πλατφόρμας 2010. Θεωρείται από τα στελέχη που τείνουν στον «ρεαλισμό».


Ο μάρτυρας

Χριστόφορος Παπαδόπουλος (Θεωρία - Πολιτισμός): Από τα λιγότερα γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν στους μάρτυρες υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη (εκτίει ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη), αλλά η κατάθεσή του διεκόπη προτού καν αρχίσει, με τον ίδιο να λέει ότι ήρθε να υπερασπιστεί την παραβίαση του κράτους δικαίου και τον εισαγγελέα να τον ρωτά αν το κόμμα του τον έχει στείλει ως εκπρόσωπό του.


Ο «χριστιανός», η φεμινίστρια και ο γιατρός

Ανδρέας Καρίτζης (Επικοινωνία): Ο «χριστιανός» του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικός φίλος του Αλέξη Τσίπρα Ανδρέας Καρίτζης ορίστηκε υπεύθυνος του τομέα της Επικοινωνίας. Πολλοί θεωρούν ότι το πόστο που έλαβε μειώνει τις αρμοδιότητες του Πάνου Σκουρλέτη, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύδεται από την Κουμουνδούρου.

Ερμίνα Κυπριανίδου (Περιβαλλοντική Πολιτική - Νεολαία): Η «φεμινίστρια» της Πολιτικής Γραμματείας ορίστηκε υπεύθυνη για την περιβαλλοντική πολιτική και τη νεολαία. Προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ, ενώ λίγο αργότερα εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε υπεύθυνη των Οργανώσεων Αθήνας και Θεμάτων Ισότητας των Φύλων - Φεμινιστικής Πολιτικής.

Γιάννης Μπασκόζος (Υγεία - Κοινωνικό Κράτος): Γιατρός, συνδικαλιστής και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Με απόψεις όπως «να πάρουμε τα νοσοκομεία στα χέρια μας» δείχνει τις προθέσεις του για τον θερμό Σεπτέμβριο στην Υγεία.

Τάσος Κανταράς (Αγροτική Πολιτική): Είναι μέλος του Αριστερού Ρεύματος, προέρχεται από το ΚΚΕ, ενώ υπήρξε συνδικαλιστής του ΟΤΕ. Ορμώμενος από τη Χαλκιδική, είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάνος Λάμπρου (Αλληλεγγύη): Είναι ο εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ στη νέα Πολιτική Γραμματεία, και μάλιστα έγινε περισσότερο γνωστός λόγω της συμμετοχής του στην πρωτοβουλία για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο. Εργάζεται ως δημοσιογράφος, καθώς είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας «Η εποχή».
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...