Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

American Enterprise Institute: Kαταστροφή τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας

web140813

“Από κάθε λογική πλευρά, τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ για την Ελλάδα ήταν και είναι καταστροφή”. Τούτο διαμηνύει σε νέα ανάλυσή του ο Desmond Lachman, από το γνωστό αμερικανικό think tank American Enterprise Institute και πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως εξηγεί, στη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών η ελληνική οικονομία μετρά σωρευτική ύφεση 25%, ενώ η ανεργία στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στο απαράδεκτα υψηλό ποσοστό του 27,5%. Η Ελλάδα δεν εμφανίζει καμία σοβαρή προοπτική για ουσιαστική ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον, ιδίως όσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Lachman, η οικονομική τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα έχει τρομακτικό κοινωνικό
και πολιτικό κόστος. Μπορεί και άλλες χώρες χώρες της Ευρωζώνης να λαμβάνουν πακέτο διάσωσης από την τρόικα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία), ωστόσο η ελληνική τραγωδία είναι μακράν η μεγαλύτερη…
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, η ελληνική κρίση μπορεί να προσφέρει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε σοβαρά διδάγματα για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης και του ευρώ.
Ποια είναι τα 5 διδάγματα;

Δίδαγμα πρώτο: Η λιτότητα μέσα στον ευρωπαϊκό “ζουρλομανδύα” δεν αποδίδει.

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν αποδίδει. Η αυστηρή λιτότητα στο πλαίσιο μιας ενιαίας νομισματικής ένωσης δεν αφήνει περιθώρια στην Ελλάδα να υποτιμήσει το νόμισμά της, από τη στιγμή που δεν είναι εθνικό, ώστε η χώρα να αδράξει την ευκαιρία να τονώσει την εξαγωγική της δραστηριότητα ή τον τουρισμό της.
Δίδαγμα δεύτερο: Τα μεγάλα πακέτα διάσωσης έχουν το κόστος τους.
Η Ελλάδα, ως μια χώρα με υπέρογκο δημόσιο χρέος, αναγκάζεται να λαμβάνει τεράστιο πακέτο διάσωσης, το οποίο όμως προστίθεται στο χρέος της, ωθώντας το ακόμη υψηλότερα. Το χρέος στα χέρια των ιδιωτών αντικαθίσταται από το χρέος στον επίσημο τομέα το οποίο δύσκολα αναδιαρθρώνεται, δεδομένου ότι υπόκειται στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα έχει φορτωθεί ένα βουνό χρέους, το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Δίδαγμα τρίτο: Η καθυστέρηση ελάφρυνσης του χρέους είναι κοστοβόρα. 

Το ΔΝΤ αναγνώρισε και επισήμως προσφάτως πως στην περίπτωση της Ελλάδα σημειώθηκε ένα τεράστιο λάθος. Κανείς δεν παραδέχθηκε εξαρχής πως η χώρα είναι αφερέγγυα. Το γεγονός αυτό καθυστέρησε την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ταυτόχρονα στους ώμους της χώρας μεγαλύτερο εύρος λιτότητας από ότι χρειαζόταν.

Δίδαγμα τέταρτο: Η εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων είναι ένας ορατός κίνδυνος.

Η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με το υφεσιακό καθεστώς της οικονομίας απειλούν την Ελλάδα με έναν χρόνιο αποπληθωρισμό. Η εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων καθιστά παραδοσιακά δύσκολη κάθε προσπάθεια τόνωσης μιας οικονομίας.

Δίδαγμα πέμπτο: Η οικονομική αποσάθρωση αποτελεί απειλή για την πολιτική σταθερότητα.

Τα χρόνια οικονομικής ασθένειας της Ελλάδας και η διαρκής λιτότητα έχουν αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δει τα ποσοστά τους να κατρακυλούν από την έναρξη της κρίσης, ενώ την ίδια ώρα τα ποσοστά της άκρας δεξιάς και αριστεράς συνεχίζουν να ενισχύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...