Τις προτάσεις για τον έλεγχο της δράσης των εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες κατατέθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επαναφέρει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, με αφορμή τη μεγάλη, διεθνή, δημοσιογραφική έρευνα «Στα άδυτα των offshore», που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες «Τα Νέα».
Ο κ. Σούρλας, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση, ότι οι offshore εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή, μέσω της οποίας τελούνται σοβαρά αδικήματα, όπως της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, παρατηρεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι
υπερτιμολογήσεις, που επιτυγχάνονται δι' αυτής οδού, υπερβαίνουν ακόμα και το 500%.
υπερτιμολογήσεις, που επιτυγχάνονται δι' αυτής οδού, υπερβαίνουν ακόμα και το 500%.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, όπως κατεγράφη στην ημερίδα, ο οποίος για προμήθεια μηχανημάτων αξίας περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ, εξέδωσε, μέσω της offshore εταιρείας που διέθετε, τιμολόγιο για 18 εκατομμύρια και έλαβε επιδότηση 9 εκατ. ευρώ, καρπώθηκε, δηλαδή, τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια σε βάρος του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν, προέκυψε ότι από τις δράσεις των offshore εταιρειών στην Ελλάδα, η απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 40% και πλέον του δημόσιου χρέους της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, προτείνεται:
- Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω offshore εταιρειών.
- Να φορολογούνται οι έλληνες-μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους, που προκύπτει από δραστηριότητα offshore εταιρειών.
- Στην αγορά ακινήτων και στις προμήθειες του Δημοσίου, από offshore εταιρείες, να θεσπιστεί υποχρεωτική δήλωση του πραγματικού ιδιοκτήτη-μετόχου της εταιρείας.
- Στις εισαγωγές προϊόντων, να θεωρείται νόμιμο το τιμολόγιο που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω offshore.
TO BHMA online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου