Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Παγκόσμια ανησυχία με τη Βόρεια Κορέα


Δέκα με ...τόνο παίρνει στον πόλεμο της προπαγάνδας ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο νεαρότερος αρχηγός κράτους στον πλανήτη προκαλεί παγκόσμια ανησυχία με την πολεμική ρητορική του εναντίον της Νοτίου Κορέας και κατ' επέκταση των ΗΠΑ, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν πρόκειται για τρελό δικτάτορα ή απλά για έναν απρόβλεπτο πολιτικό που θέλει πάση θυσία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, διέταξε τις μονάδες πυραύλων της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό, με αφορμή
την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Στέλθ πάνω από την Πιονγκγιάνγκ, κίνηση που θεωρήθηκε ως επίδειξη ισχύος

Οι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η χώρα του προβληματίζουν έντονα τους αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι ναι μεν το καθεστώς της Πιονγιανγκ ανεβάζει τους τόνους, ωστόσο, δεν θα ρισκάρει να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Σεούλ.

Εξάλλου, η Β. Κορέα δεν έχει πυραυλική τεχνολογία που θα μπορούσε να φτάσει τις ΗΠΑ, ούτε τη Χαβάη, αν και θα μπορούσε να χτυπήσει (θεωρητικά) αμερικανικές βάσεις στη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία ή νησιά όπως η Οκινάουα.

Ο 30χρονος Κιμ είτε θέλει απλά να δείξει ότι δεν κάθεται με σταυρωμένα τα... χέρια απέναντι στις αυστηρότερες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -αυτή τη φορά με έγκριση και από την Κίνα, τον ισχυρότερο μέχρι τώρα σύμμαχο της Β. Κορέας- είτε ήθελε να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις των νέων κυβερνήσεων της Σεούλ, του Πεκίνου και του Τόκιο.

Κι ενώ απειλεί με πόλεμο τη Σεούλ και τον ορκισμένο εχθρό της, τις ΗΠΑ, η Πιονγιανγκ διατηρεί σε λειτουργία τα εργοστάσια της συνοριακής γραμμής, στην περιοχή Κεσόν.

Το Κεσόν απέχει 10 χλμ βόρεια της αποστρατικοποιημένης ζώνης, στο νοτιότερο άκρο της εξαθλιωμένης Βόρειας Κορέας. Για τους αναλυτές, μόνο εάν η Πιονγιάνγκ κλείσει το Κεσόν, αυτή θα είναι η αρχή του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο καθώς είναι πολλά τα χρήματα που διακυβεύονται.

Η βιομηχανική αυτή μονάδα αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο, μειώνοντας έτσι την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα. Απασχολεί επίσης 50 χιλιάδες Βορειοκορεάτες και οι αμοιβές τους, 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μπαίνουν στα ταμεία του κράτους.Το Κεσόν άνοιξε τις πύλες του το 2004, συμβολίζοντας τη συμφιλίωση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο.

Ως τώρα έχει διατηρήσει τη λειτουργία του, παρά τις συχνές κρίσεις στις σχέσεις της Σεούλ με την Πιονγιάνγκ. Το σχέδιο ήταν να συνδυάσει την τεχνογνωσία της Νότιας Κορέας, με τα φτηνά και άφθονα εργατικά χέρια του Βορρά. Σήμερα στο Κεσόν δραστηριοποιούνται 123 εταιρείες του Νότου.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου