Στην συνάντηση πρωθυπουργού - τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε στη συζήτηση το πολιτικό πλαίσιο.
Για το κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απολύσεις: επίορκων (όσοι τους βαρύνουν κακουργηματικές πράξεις και παραπτώματα), εκείνων που εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους (ο πρωθυπουργός δημοσίως είχε χρησιμοποιήσει το επίθετο «κοπανατζήδες») αλλά και αυτών που έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία και αυτό να γίνει ως τον Ιούνιο.
Η πρόταση είναι για κάθε τέτοια απόλυση (οι επίορκοι υπολογίζονται στους 2.000) να
προσλαμβάνεται ένας νέος υπάλληλος με προσόντα, μέσω ΑΣΕΠ, σε τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες. Για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις η τρόικα ζητά αυτές να είναι περίπου 20.000 ως το τέλος του 2014.
Το χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος τον έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς ο κ. Μανιτάκης είπε ότι δεν δύναται να παρουσιάσει συγκεκριμένο αριθμό επίορκων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το δημόσιο
Μάλιστα από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι δεν θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό καθώς είναι αρκετό το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο.
Ο κ. Σαμαράς έχει επικοινωνήσει με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με την πρόταση, ένας επίορκος να φεύγει και ένας νέος άνθρωπος να προσλαμβάνεται στη θέση του.
Πάγωσαν στην... κυβέρνηση
Το «πάγωμα» της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank αποδέχθηκε τελικώς αργά χθες η κυβέρνηση, ευελπιστώντας να περιορίσει το μέτωπο των ανοικτών ζητημάτων και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της τρόικας στα υπόλοιπα θέματα.
Νωρίτερα, η Αθήνα, είχε εξασφαλίσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο - στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών - ότι δεν θα συνεχιστούν οι πιέσεις για λήψη νέων μέτρων, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν το αντέχει.
Από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις της χθεσινής ημέρας είναι πλέον σαφές ότι τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν υποχωρήσει και η απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. και του Απριλίου ύψους 6 δις ευρώ θα είναι ενιαία και θα ληφθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 13 Μαίου.
Είναι εξίσου σαφές ότι η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των δύο πλευρών επιχειρείται, εκ μέρους της Αθήνας, με πολιτικά κυρίως επιχειρήματα, τα οποία ανέπτυξε επί δύο και πλέον ώρες χθες ο πρωθυπουργός. Μετά και την απόρριψη του σχεδίου Μανιτάκη από την τρόικα, ο κ. Σαμαράς έχει εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευτεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα.
Ο κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις των τεχνοκρατών της τρόϊκας που επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξουν 20000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2014. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Αθήνας είναι πιο ενισχυμένα μετά την συμφωνία Σαμαρά- τρόικας για άμεση απομάκρυνση περίπου 2000 επίορκων υπαλλήλων και την αντικατάστασή τους με ισάριθμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Γνωρίζουν, ωστόσο, ότι η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει σθεναρά, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος.
Σε κρίσιμο σημείο είναι και οι συζητήσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόϊκα δεν αντέδρασε έντονα αρνητικά στη χθεσινή δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί.
Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα επιμείνει, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι η τρύπα των 200 εκατ ευρώ θα καλυφθεί από τα εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και από τα ακίνητα που ενοικιάζει το δημόσιο από ιδιώτες, όπως επιμένει το υπουργείο Οικονομικών.
Η μόνη «κλειδωμένη» θεωρείται η συμφωνία για την δρομολόγηση 48 δόσεων στην αποπληρωμή των χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από σήμερα, εξάλλου, ξεκινούν οι ξεχωριστές διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Οπως αποφασίστηκε χθες, θα διακοπεί το έργο των επιτροπών που είχαν συσταθεί για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσουν τα Δ.Σ. της Εθνικής και της Eurobank προκειμένου να συγκληθούν οι Γενικές συνελέυσεις των μετόχων που θα λάβουν απόφαση για την αύξηση του μετοχικου κεφαλαίου.
Επιπλέον το Δ.Σ. της Eurobank θα ξεκινήσει άμεσα την αναζήτηση επενδυτών για να καλύφθεί το ποσοστό 10% του συνόλου της ΑΜΚ. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται άμεσα να εκδοθεί από το ΥΠΟΙΚ και από τις δύο τράπεζες.
Η χθεσινοβραδυνή εξέλιξη εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank θα αναζητήσουν συνέργειες προκειμένου να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους έναντι των άλλων δύο «συστημικών» τραπεζών που ήδη έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις.
Πληροφορίες που πάντως παραμένουν υπό διερεύνηση εμφανίζουν την Eurobank να εστιάζει το ενδιαφέρον της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Εθνική να βολιδοσκοπεί την πιθανότητα απορρόφησης μικρότερων τραπεζών.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου