Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Φουντώνει ο σκεπτικισμός για το μέλλον της Ευρωζώνης



Δυο μέρες πριν από μία ακόμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης φουντώνει και πάλι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης. Και φουντώνει άτυπα, μέσω δηλώσεων, δημοσκοπήσεων και κυρίως μέσω αρνήσεων και διαψεύσεων. Αλλά και η διάψευση από μόνη της σημαίνει ότι το θέμα με κάποιον τρόπο είναι στο τραπέζι. Το αν θα μείνει η Ιταλία στο ευρώ, το αν θα μείνει η Κύπρος στο ευρώ, το αν θα υπάρχει αύριο ευρώ.
Τη συζήτηση άνοιξε με μια... προχωρημένη δήλωση την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Φιλελεύθερων εταίρων της Μέρκελ, Ράινερ Μπρίντερλε. Την άνοιξε περισσότερο για να γίνει ντόρος γύρω από το όνομά του, παρά διότι είναι βαρύνουσα η γνώμη του για το τι δέον γενέσθαι στην Ευρώπη. Αλλά δεν έχει σημασία. Ο Μπρίντερλε είπε ότι μπορεί η Ιταλία -ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ και τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης- να αποφασίσει να φύγει από το ευρώ.
Η επίσημη Γερμανία έσπευσε να αγνοήσει τη δήλωση. Αλλά ο μεγάλος νικητής των ιταλικών εκλογών, ο Μπέπε Γκρίλο -ίσως ανεξάρτητα από τη δήλωση Μπρίντερλε- έριξε την ιδέα να γίνει δημοψήφισμα. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera έσπευσε με τη σειρά της να παραγγείλει μία
δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 74% των Ιταλών θέλει να κρατήσει το ευρώ και μόνο ένα 16% φλερτάρει με την επιστροφή στη λιρέτα. Ταυτόχρονα το 69% των Ιταλών δήλωσαν ότι δεν τους αρέσει η ιδέα του δημοψηφίσματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν ίδια, με το σύνολο του εκλογικού σώματος, είναι τα ποσοστά μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ψηφοφόροι του κινήματος των «Πέντε Αστέρων» του Γκρίλο.
Ανάλογη συζήτηση άνοιξε και στην Κύπρο από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Μπορεί η Κύπρος να μην είναι τόσο «εκρηκτική» όσο η Ιταλία για την Ευρωζώνη, μπορεί τις αποφάσεις να τις παίρνουν οι πολιτικοί κι όχι οι παπάδες, αλλά πάντως το μέχρι πρότινος... άφατο ξεστομίστηκε: αν η τρόικα επιβάλει μέτρα καταστροφής στην Κύπρο, η χώρα μπορεί να ζήσει και μόνη της, με την κυπριακή λίρα, είπε ο Χρυσόστομος.
Για την Ελλάδα, πάλι, επανέφερε το θέμα ένας από τους συνήθεις υπόπτους, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος υποστήριξε πως «μακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση -τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα».

Ο... φερετζές της ανάπτυξης
Την ίδια ώρα που η συζήτηση για το ευρώ μπαίνει από την πίσω πόρτα, τα επιτελεία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ετοιμάζονται να συζητήσουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. νέες στρατηγικές για την ανάπτυξη. Πάντοτε, όμως, χωρίς να αμφισβητείται ο μονόδρομος της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από τη σύνοδο δεν αναμένονται ανατροπές, παρά μόνο κάποιες μικρές χρονικές υποχωρήσεις - έμμεσες παραδοχές ότι η πολιτική της λιτότητας προκαλεί παντού μεγαλύτερη ύφεση από το αναμενόμενο και ουσιαστικά αποκλείει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων.
Πιθανότατα, λοιπόν, η Πορτογαλία θα πάρει μια ετήσια παράταση για να ρίξει τελικά το έλλειμμά της στο 3% το 2015, αντί για του χρόνου. Η «καλή μαθήτρια» Πορτογαλία εκτιμάται ότι έχει κάνει «μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής», πλην όμως η ύφεση, που φέτος αναμένεται να είναι γύρω στο 2%, δεν της επιτρέπει να πετύχει τους περιβόητους στόχους. Όπως δεν θα τους πετύχει η -εσχάτως υποβαθμισμένη από τη Fitch- Ιταλία, η στατιστική υπηρεσία της οποίας ανακοίνωσε χτες ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 2,8%, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση Μόντι προβλέπει ότι η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον για άλλα δύο τρίμηνα.

Σουλτς: «Σώσαμε τις τράπεζες, καταστρέφουμε μια γενιά»
Στην πορεία προς τη σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προσπάθησε να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, δηλώνοντας ότι «σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά».
Ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός υπενθυμίζει ότι η Ε.Ε. έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης στις κοινωνίες της: «Από το 2009 η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει περίπλοκους μηχανισμούς στήριξης για τις κλυδωνιζόμενες χώρες και τα τραπεζικά τους συστήματα ξοδεύοντας περί τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο Σουλτς στο Reuters. Ωστόσο κάνει ελάχιστα πράγματα για τα 26 εκατομμύρια ανέργους και κυρίως τους νέους ανέργους.
Ο Σουλτς υπενθυμίζει ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, αλλά όπως πάνε τα πράγματα και στην Ιταλία και την Πορτογαλία, ο ένας στους δύο νέους δεν μπορεί να βρει δουλειά. «Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ είναι ότι οι πολίτες χάνουν εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ένωσης να λύσει τα δικά τους προβλήματα. Κι όταν οι νέοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους, τότε η Ε.Ε. βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο» υποστήριξε ο Σουλτς.
Και για να εισακουστεί από τους τεχνικούς της εξουσίας υπογράμμισε ότι “τα δυσθεώρητα επίπεδα ανεργίας οδηγούν σε διαδηλώσεις και εκρήξεις βίας στη Νότια Ευρώπη αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ολικής κοινωνικής κατάρρευσης, με αύξηση της εγκληματικότητας, που κλονίζει περισσότερο τις ασταθείς κυβερνήσεις».

Ευρωβαρόμετρο: Αντίο εμπιστοσύνη
Οι φόβοι του Σουλτς για την απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ευρώπη επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, σε όλες τις χώρες, πλην Μάλτας και Εσθονίας, θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται είναι λάθος κι ότι η Ε.Ε. δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων δεν εμπιστεύεται πλέον τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, ενώ το μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης παρατηρείται στην Ελλάδα, 81%, αλλά και στη Γερμανία να κινείται στο 60%.

Γιούνκερ: «Έρχονται συγκρούσεις στην Ευρώπη»
Πιο δραματικούς τόνους από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, σε συνέντευξή του στο χθεσινό τεύχος του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Ο Γιούγκερ επανέφερε στο τραπέζι τον κίνδυνο του πολέμου: «Όποιος πιστεύει ότι το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου δεν τίθεται πια στην Ευρώπη πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλώς κοιμούνται» είπε.
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup υποστηρίζει ότι για τη δική του γενιά το κοινό νόμισμα αποτέλεσε «μια πολιτική ειρήνης», ωστόσο μετά το ξέσπασμα της κρίσης επιστρέφουν επικίνδυνα οι εθνικοί εγωισμοί: «Βλέπω με θλίψη πως πολλοί στην Ευρώπη χάνουν τον δρόμο. Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική ελίτ επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν αυτή βυθίστηκε στην κρίση, την πλήγωσαν βαθιά. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. Ξαφνικά αναδύθηκαν εχθρότητες που πιστέψαμε ότι είχαν εκλείψει οριστικά».
Αναφερόμενος στον ιταλικό προεκλογικό αγώνα ο Γιούγκερ υποστήριξε ότι «ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός, άρα αντιευρωπαϊκός», ενώ επέμεινε ότι «η ενωμένη Ευρώπη είναι η μοναδική λύση για την ευρωπαϊκή ήπειρο».
Πάντως, ο Γιούνκερ, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δεν αμφισβητεί την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη. Υποστηρίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος» κι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να τις εφαρμόσουν αγνοώντας το πολιτικό κόστος, ενώ δηλώνει έτοιμος να στηρίξει την καγκελάριο Μέρκελ στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα, καθώς «του το έχουν ήδη ζητήσει».
H AYΓH  online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...