Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανός Πρόεδρος: Προσεκτική σκέψη για το πότε θα επισκεφθώ την Ελλάδα

http://newpost.gr/post/157418/germanos-proedros-prosektiki-skepsi-gia-to-pote-tha-episkeftho-tin-ellada/

«Κανένα έθνος δεν επιτρέπει να του γίνονται μαθήματα από ένα άλλο έθνος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας πως το ουσιώδες δεν είναι να πουν οι Γερμανοί στους Έλληνες τί πρέπει να γίνει, μα να δρομολογηθεί στην Ελλάδα μια συζήτηση που προσμετρά τα δεδομένα.

«Στις χώρες όπου είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό», προσέθεσε ογ πρόεδρος, παρατηρώντας ότι: «Εμείς μπορούμε μόνο να πούμε, δείτε τις δικές μας εμπειρίες, αλλά δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ως οι παιδαγωγοί ολόκληρης της Ευρώπης».
Ο κ. Γκάουκ ανάφερε, συν τοις άλλοις, πως θα σκεφτεί πολύ προσεκτικά το πότε θα επισκεφθεί την Ελλάδα, αφού -όπως είπε- η επίσκεψή του δεν επιθυμεί να γίνει αντιληπτή ως προσπάθεια άσκησης επικυριαρχίας.

Αντίθετος με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ο Α. Μανιτάκης

Αντίθετος με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ο Α. Μανιτάκης


Κάθετα αντίθετος με τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων δηλώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Παραδέχεται ότι έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων, διευκρινίζοντας ότι υποκρύπτει απολύσεις.

«Η θεσμικά αυθαίρετη πρόταση για διαθεσιμότητα οδηγεί τη διοίκηση σε παράλυση», τονίζει και προσθέτει: «Δεν σκοπεύω να κάνω τίποτα που θα θυσιάσει την αναδιάρθρωση χάριν μικροπολιτικών ιδεοληψιών».
Ο υπουργός επιχειρεί να βάλει φραγμό στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αναφέρει ότι «έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων».
Προσθέτει: «Κατανοώ ότι η τρόικα, θέτοντας θέμα απολύσεων, θέλει να περάσει ένα μήνυμα:

Τσίπρας: Δεν είμαι και τόσο επικίνδυνος όσο λένε κάποια ευρωπαϊκά ΜΜΕ

«Το ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από το Αμβούργο στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της εφημερίδας «Die Zeit» και πρόσθεσε ότι τα προωθούμενα μέτρα είναι πρωτοφανή σε σκληρότητα.

«Θα βυθίσουν την Ελλάδα σε ακόμα πιο μεγάλη ύφεση και φτώχεια. Και δεν έχουν κανένα αντίδοτο. Ούτε, φυσικά, την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη. Γιατί δεν αποτελεί αντίδοτο η παράταση στο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω να διαπιστώσετε ότι δεν είμαι και τόσο επικίνδυνος όσο λένε κάποια ευρωπαικά ΜΜΕ», δήλωσε αστειευόμενος στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και, απευθυνόμενος στον Γερμανό εργαζόμενο, εξέφρασε τον σεβασμό του και τόνισε ότι πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνει για την Ελλάδα δεν φθάνει στον ελληνικό λαό, αλλά πηγαίνει για την

Στην πολιτική αθώες δεν είναι ούτε οι πέτρες

Καθώς στην πολιτική αθώες δεν είναι ούτε οι πέτρες, η αιφνιδιαστική είσοδος στην επικαιρότητα ονομάτων πολιτικών που ενδεχομένως πλούτισαν από την πολιτική ασφαλώς δεν είναι τυχαία. Αλλά πώς και γιατί ακριβώς προέκυψε, αν υπάρχει κάποιος που τα συντονίζει όλα αυτά και ποιος είναι, δεν είναι εύκολο να το πει κανείς. Ας το αφήσουμε λοιπόν στο πεδίο της εικασίας και ας μιλήσουμε για πιο συγκεκριμένα πράγματα. Όπως για παράδειγμα τι κάνουν οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας γι' αυτό το φαινόμενο- εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών και οι συναφείς υπηρεσίες, η Δικαιοσύνη και για το Κοινοβούλιο. Και τι κάνουν και τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σ' αυτή τη φασαρία.
Σέρνονται τόσες ημέρες ονόματα πολιτικών και μάλιστα εμφανίζονται και σε λίστα. Δεν πρέπει κάποιος αρμόδιος να μας πει υπεύθυνα και σοβαρά αν υπάρχει μια τέτοια λίστα; Αν υπάρχει δηλαδή ένας κατάλογος, σε μια υπηρεσία, στον οποίο να αναφέρονται ονόματα πολιτικών και ποια είναι αυτά, γιατί συμπεριελήφθησαν κλπ; Οριστικά και αμετάκλητα. Γιατί δεν μπορεί ο ένας να μας λέει ότι δεν υπάρχει λίστα και ο άλλος να διατάσει έρευνα για το πώς... διέρρευσε η λίστα. Και ούτε

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση

Παρά τις νέες «τρύπες» στον προϋπολογισμό και την ελλιπή εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου της δανειακής βοήθειας, αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη το περιοδικό Focus, που με τη σειρά του επικαλείται πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάλογο ρεπορτάζ δημοσιεύεται και στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche.



«Η έκθεση της τρόικα θα είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη, ώστε η πολιτική να μπορέσει να αποδεσμεύσει τους πόρους» αναφέρει το Focus.

Ασαφές παραμένει, σύμφωνα με το περιοδικό, το πότε η τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεσή της. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, να υπάρξει μόνο μια προφορική ενδιάμεση

Αποχαιρετισμός ενός "Ρηγά" στον Σαντιάγο Καρίγιο. Του Γιάννη Καλογήρου

«Ξένος από δογματισμό, νηφάλιος, σοβαρός, χωρίς φανατισμούς, μυαλό λαγαρό, έξοχος μελετητής των κοινωνικών και παγκοσμίων προβλημάτων, ο Σαντιάγο Καρίγιο είναι ένας από τους αληθινούς οδηγούς της εποχής μας», σημείωνε το 1974 ο Ηλίας Ηλιού προλογίζοντας την ελληνική έκδοση -σε μετάφραση του Λάκη Προγκίδη- του βιβλίου τού τότε γενικού γραμματέα (ΓΓ) του ΚΚ Ισπανίας (ΚΚΙ), «προβλήματα του σοσιαλισμού σήμερα»
Ο Ηλίας Ηλιού, ένας από τους σημαντικότερους διανοητές και πολιτικούς της ελληνικής αριστεράς, είχε ήδη αναφερθεί στην προβληματική του Σαντιάγο Καρίγιο (Santiago Carillo) πολύ νωρίτερα, τον Μάη του 1965, στο κλείσιμο της ιστορικής ομιλίας του στο «κεντρικό» για τον προσδιορισμό των πολιτικών στόχων και τις διαρθρωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο της «Α' εβδομάδας σύγχρονης σκέψης» που είχαν οργανώσει ο Μίμης Δεσποτίδης και οι «εκδόσεις θεμέλιο». Ο Ηλιού συνάντησε στον

«Ακη, πρέπει να σπάσεις τη σιωπή σου»

«Ακη, πρέπει να σπάσεις τη σιωπή σου»
Να μην ανέβει μόνος του το «πολιτικό ικρίωμα» κάλεσε τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο συνήγορος της κόρης του, Αρετής, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής απολογίας της εντολέως του.
Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό στη φυλακή και ότι του συνέστησε «να μιλήσει». Οπως είπε χαρακτηριστικά, συνέστησε στον κ. Τσοχατζόπουλο: «Πρέπει να σπάσεις τη σιωπή σου, πρέπει να μιλήσεις, είναι μεγάλο λάθος να ανέβεις μόνος σου στο πολιτικό ικρίωμα».
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου παρέδωσε στον ανακριτή της υπόθεσης υπόμνημα στο οποίο εμμένει στη θέση της ότι όλες οι αγοραπωλησίες, όπως και οι δύο για τις οποίες κλήθηκε σε διευκρινίσεις σήμερα, είναι απολύτως νόμιμες.
Σύμφωνα με τον συνήγορό της, η κατηγορουμένη λόγω ψυχικής και σωματικής αδυναμίας (σ.σ. εμφανίζει μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους) δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή και έτσι τις επόμενες ημέρες δια των συνηγόρων της θα απαντήσει γραπτώς.

«Φωτιές» ανάβει το βιβλίο του Ρουμελιώτη

thumb
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Γιώργου Παπανδρέου για το πως οδηγήθηκε η χώρα μας στο μνημόνιο. Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ με το βιβλίο του προσπαθεί από την δική του σκοπιά να φωτίσει αρκετά «σκοτεινά» σημεία εκείνης της περιόδου.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα του βιβλίου που δημοσιοποίησε το περιοδικό «Επίκαιρα» ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης επιμένει πως ο τότε Πρωθυπουργός γνώριζε πως το πρόγραμμα δεν έβγαινε.

«Στις 28 Ιουνίου του 2010, με κάλεσε και πάλι στο γραφείο του (ο Ντομινίκ Στρος Κάν) και μου είπε: “Πρέπει να πεις στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να πιέσουν την ευρωζώνη να αποδεχτεί την αναδιάρθρωση του χρέους σας”. Στις 5 Αυγούστου ενημέρωσα τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στην συνέχεια τον Πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου για τις θέσεις του Νομινίκ Στρος Καν σχετικά

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Είδηση δεν μπορεί να είναι ποιοι ελέγχονται, αλλά το αποτέλεσμα των ελέγχων

Είδηση δεν μπορεί να είναι ποιοι ελέγχονται, αλλά το αποτέλεσμα των ελέγχων

Στην καταδίκη των «διαρροών» της λίστας με πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό, προχώρησε χθες και το ΠΑΣΟΚ.
«Ερευνα από έρευνα διαφέρει. Αλλο μια τυπική έρευνα, για να τεθεί στο αρχείο μια ανώνυμη, αόριστη και συκοφαντική επιστολή και άλλο κάτι συγκεκριμένο, επώνυμο, συνοδευόμενο από στοιχεία που το καθιστούν άξιο διερεύνησης.
Καταδικάζουμε τις «διαρροές» - ιδίως όταν αυτές γίνονται σε πολιτικά ύποπτο χρόνο ή αναπαράγουν ήδη γνωστές υποθέσεις», τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.
«Είδηση δεν μπορεί να είναι ποιοι ελέγχονται, αλλά προφανώς το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί η δημιουργία εντυπώσεων πλήττει ακόμη περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, όταν οι εντυπώσεις αυτές είναι αβάσιμες ή γενικεύονται σε μια ισοπεδωτική λογική», επισημαίνει η Ιπποκράτους που, απευθυνόμενη στο

Ξεσκόνισμα στης off shore από τον ΣΔΟΕ

Το δισεπίλυτο γρίφο του κ. Γιάννη Καρούζου ενισχύει μία λίστα από υπεράκτιες εταιρείες του ομίλου του, η οποία είναι σε γνώση του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr , πρόκειται για περίπου είκοσι και πλέον εξωχώριες εταιρείες που έχει συστήσει τα τελευταία χρόνια ο 57χρονος επιχειρηματίας και τις οποίες θα πρέπει μία προς μία να διερευνήσει διεξοδικά η ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να διαπιστώσει τι περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν στην κάθε μια από αυτές κι αν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς έχει αλλάξει και οι μετοχές βρίσκονται πλέον σε άλλα χέρια. Και τούτο γιατί είναι γνωστό τοις πάσι πως ανεξάρτητα ποιος εμφανίζεται ως ιδρυτής μιας off shore εταιρείας πραγματικός ιδιοκτήτης είναι αυτός που έχει στα χέρια του τις μετοχές οι οποίες μπορούν και αλλάζουν χέρι με χέρι!
Το protothema.gr , παρουσιάζει σήμερα τις οκτώ από αυτές που δεν αποκλείεται να αποτελούν το

Αντ. Σαμαράς στους New York Times: Κάνω την πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο

Αντ. Σαμαράς στους New York Times: Κάνω την πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο. Δήλωσε ότι δεν υπάρχειι περίπτωση η Ελλάδα να βγει από το ευρώ

 O κ. Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αλλά μόνο αν η Ευρώπη βοηθήσει, αν και δήλωσε βέβαιος ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Πάντως, παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες παραμονής είναι πολύ δύσκολες και έχουν πολιτικό και οικονομικό κόστος.
Σε σχέση με το πώς αισθάνεται που είναι πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε κανέναν που θα μπορούσε να είναι ευτυχισμένος, με το να είναι πρωθυπουργός στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Κάνω την πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο. Είναι σκέτο βάσανο».
Αναφερόμενος στην αυξανόμενη κοινωνική ένταση σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε: «Είναι προϊόν της τεράστιας κρίσης και ύφεσης που ζούμε. Αυτό πρέπει να χτυπήσει
καμπανάκια στους εταίρους μας και σε όλο το δυτικό κόσμο. Εάν αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και στην Ισπανία και αύριο σε άλλες χώρες, πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα ενταθεί», είπε.Ερωτηθείς εάν είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες σαν αυτές που βιώνουν τώρα πολλοί Έλληνες, απάντησε: «Καθένας από εμάς με τον ένα ή τον άλλα τρόπο έχει αντιμετωπίσει πολύ δοκιμασίες. Είμαι

Επιφυλάξεις των εταίρων για το ελληνικό πακέτο μέτρων

%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%AF%CF%81%CF%89%CE%BD+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF+%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF+%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD

Επιφυλακτικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των εμπειρογνωμόνων του Eurogroup, όπου η ελληνική πλευρά παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πακέτου μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, παρουσία και της τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών που προετοιμάζουν το Eurogroup συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στα μεγέθη δημοσιονομικής προσαρμογής, διαπίστωσαν όμως ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Φέρονται, μάλιστα, να εξέφρασαν επιφυλάξεις για την απόδοση συγκεκριμένων μέτρων και ειδικότερα για το κατά πόσον θα μειωθούν οι δαπάνες σε νοσοκομεία, παιδεία και ΟΤΑ.

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ρώτησαν πάρα πολλές φορές πόσο αντέχουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας, ενώ η αίσθηση που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι ότι η ψήφιση των μέτρων αλλά και η ανάληψη υποχρεώσεων σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να τεθεί ως

«Πραξικόπημα προ των πυλών πέρυσι το φθινόπωρο»

http://newpost.gr/post/157249/to-vima-praksikopima-pro-ton-pylon-perysi-to-fthinoporo/
Σάλο αναμένεται να προκαλέσει η προαναγγελία δημοσιεύματος του αυριανού Βήματος της Κυριακής, το οποίο τιτλοφορείται, «Το πραξικόπημα που δεν έγινε» και αναφέρεται στο περασμένο φθινόπωρο και τη φερόμενη ως οριακή κατάσταση για τα πολιτικά και πολιτειακά πράγματα στην Ελλάδα.

Βάσει του ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέσω του οποίο αναδεικνύεται μία υπαρκτή και ευθεία απειλή για το πολίτευμα από ενεργούς θύλακες άρνησης της δημοκρατικής νομιμότητας εντός του στρατεύματος, το πραξικόπημα βρέθηκε «προ των πυλών».
Σύμφωνα με το Βήμα το σενάριο της εκτροπής οριοθετείται από τα ακόλουθα γεγονότα:
 Η περυσινή στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη που ματαιώθηκε έπειτα από εισβολή δεκάδων πολιτών στη Λεωφόρο Μεγάλου ΑλεξάνδρουΟι έντονες αποδοκιμασίες κατά

Η Fitch διατηρεί αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Βρετανία

Παραμένει όμως και το αρνητικό outlook

Διατηρεί την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» αλλά και το αρνητικό outlook για τη Βρετανία η Fitch, ενώ προειδοποιεί ότι η επίπεδα δημόσιου χρέους και η χαμηλότερη της προβλεπόμενης ανάπτυξη θα μπορούσαν να απειλήσουν το αξιόχρεό της.

Πάντως, ο διεθνής οίκος υπογράμμισε την ποικιλομορφία που παρουσιάζει η βρετανική οικονομία, τους ισχυρούς οργανισμούς της και την πολιτική σταθερότητα, όπου βάσισε την απόφασή της για τη διατήρηση της κορυφαίας αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι η ανεξάρτητη νομισματική πολιτική της, της προσφέρει ευελιξία.

Η χαμηλότερη, όμως, της αναμενόμενης ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά της Βρετανίας για το 2012 ενισχύουν τις πιέσεις στην αξιολόγησή της, η οποία βρίσκεται σε αρνητικό outlook από το Μάρτιο

Βελούδινο Διαζύγιο εντός της Ευρωζώνης;

Photo: D.Reichardt@Flickr

Άλλη μια φορά, οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατήργησαν στην πράξη τα όποια οφέλη υποσχέθηκε μια πρότερη απόφασή τους σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
Θυμάστε τον περασμένο Ιούνιο πως οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, επικουρούμενοι από τον νεο-εκλεγέντα, τότε, γάλλο Πρόεδρο, έδωσαν τον ευγενή αγώνα για να γίνει αποδεκτή η αρχή της αποσύνδεσης της κρίσης δημόσιου χρέους από την τραπεζική κρίση; Σε πείσμα της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία φάνηκε να υποχωρεί, οι κκ. Monti, Rajoy και Hollande «πέρασαν» την απλή ιδέα της άμεσης επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το EFSF-ESM, χωρίς την καταγραφή αυτών των κεφαλαίων στο δημόσιο χρέος των χωρών όπου εδράζουν οι εν λόγω τράπεζες. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, έπρεπε (όπως είναι θεμιτό) η επιτήρηση των τραπεζών να φύγει από τους εθνικούς θεσμούς και να μεταφερθεί στο «κέντρο», π.χ. στην ΕΚΤ, στην EBA (European Banking Authority) και στο ίδιο το EFSF-ESM.
Τους μήνες που ακολούθησαν την σημαντική αυτή απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε μελέτη του πως μπορεί να μπει μπρος η ευρωπαϊκή επιτήρηση από το 2013 ώστε να ξεκινήσει, όσο

«Σκληρό» προϋπολογισμό θα ανακοινώσει ο Ολάντ

Τη δημοσιονομική αξιοπιστία του γαλλικού κράτους και τις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος στοχεύει να διαφυλάξει ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει η κυβέρνηση Ολάντ, και αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Το Παρίσι σκοπεύει να εξοικονομήσει 30 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, με φορολογικές αυξήσεις για τα υψηλά εισοδήματα και περικοπές κρατικών δαπανών. Ο πρώτος προϋπολογισμός του Σοσιαλιστή νέου προέδρου θα παρουσιαστεί το μεσημέρι της Παρασκευής και βασικός του στόχος είναι η μείωση του γαλλικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, δεν λείπουν σοβαρές επιφυλάξεις: Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην εκτίμηση για ανάπτυξη της γαλλική οικονομίας κατά 0,8% τον επόμενο χρόνο -πρόβλεψη την οποία, όπως αναφέρει το Reuters, αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν υπεραισιόδοξη.
Πιθανή διάψευση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη ή θα ρίξει έξω τον στόχο για έλλειμμα 3% του

Independent: Η Ελλάδα ίσως αναζητήσει ισπανικού τύπου διάσωση

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της για μια ισπανικού τύπου διάσωση των ελληνικών τραπεζών, γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent.
Η Independent προσθέτει ότι αυτό υπάρχει περίπτωση να συμβεί, παρά τα όσα πακέτα δισεκατομμυρίων έχει πάρει μέχρι σήμερα η Ελλάδα.

Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται ελληνική κυβερνητική πηγή, η οποίο φέρεται να ανέφερε πως στόχος των κυβερνώντων είναι να «ελαφρύνει» τα οικονομικά της βάρη, ώστε να ανακάμψει η οικονομία της χώρας και ανάμεσα στους τρόπους που εξετάζονται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι και η περαιτέρω διαγραφή του χρέους ή «μία δυναμική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να

Βενιζέλος: Να μη γίνει η Ελλάδα εργαστήριο λιτότητας

Βενιζέλος: Να μη γίνει η Ελλάδα εργαστήριο λιτότητας
Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος διεξάγεται σε μία εποχή καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών «να προτείνουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική που δεν περιλαμβάνει μόνο δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία αλλά το νέο μοντέλο ανάπτυξης». Ένα μοντέλο, το οποίο θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή και θα προωθεί διεθνώς πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση γιατί οι αγορές έχουν υπερισχύσει των κρατών και άρα της δημοκρατίας και των πολιτών.
«Ειδικά για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες, που είμαστε σε προγράμματα προσαρμογής έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μην είμαστε εργαστήριο λιτότητας, αλλά εργαστήριο για αυτό το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Πριν από το δείπνο των ηγετών των 27 σοσιαλιστικών κομμάτων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

ΝΥΤ: Έλληνες Κροίσοι αγόρασαν πανάκριβα σπίτια στο Λονδίνο

thumb
Μια νέα λίστα, αυτή τη φορά με ονόματα πλουσίων Ελλήνων που αγόρασαν πανάκριβα σπίτια στο Λονδίνο, έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στην βρετανική κτηματομεσιτική αγορά, καθώς επέλεγαν σπίτια στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, όπως το Νότιο Κένσιγκτον, διαθέτοντας μάλιστα αστρονομικά ποσά, πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στη λίστα περιλαμβάνονται εκτός από επιχειρηματίες και τραπεζίτες, δικηγόροι, γιατροί, λογιστές και μεσαία στελέχη τραπεζών.
Σύμφωνα με τους New York Times, η Ελλάδα ζήτησε από τις βρετανικές αρχές να της παραδοθεί μια λίστα με όλους τους Έλληνες που έκαναν αγοραπωλησίες στο Λονδίνο από το 2009. Η λίστα παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ και περιλαμβάνει 400 άτομα, ωστόσο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η λίστα των 400 Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο φυλάσσεται πλέον ως επτασφράγιστο μυστικό, με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να ελέγχουν κάθε περίπτωση για να

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

«Η λιτότητα δεν αποτελεί λύση»

 Για τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε «κοινωνικό ολοκαύτωμα» εάν υλοποιηθεί το νέο πακέτο των «σκληρών και βάρβαρων» μέτρων, προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των επαφών του με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στον ελληνικό λαό να αντιδράσει ενάντια στο μνημόνιο και να διεκδικήσει «μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα», ενώ πρόσθεσε ότι το μνημόνιο οδηγεί στην καταστροφή, τονίζοντας ότι «ολοένα και περισσότεροι στην Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία, συνειδητοποιούν ότι είναι αδιέξοδο».

«Ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι οι περίφημες "υποχρεώσεις" που πρέπει να τηρήσουμε, μας οδηγούν στην απομόνωση από την Ευρώπη και οδηγούν την ίδια την Ευρώπη σε πολύ μεγάλο κίνδυνο» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αν το νέο πακέτο των σκληρών και

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών

%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5+%CF%84%CE%BF+%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B1+%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1+%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BD

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης αλλοδαπών.

Υπέρ των νέων ρυθμίσεων τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «παρών» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Νωρίτερα απορρίφθηκε η ένσταση αντισυγματικότητας που είχε υποβάλει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης πριν πάρει, όπως είπε, περισσότερο εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα όσα έχουν αποφασιστεί τονίζοντας ότι εντείνονται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και πρέπει άμεσα

«Πάμε για νέο γύρο κρίσης»

Βελγική εφημερίδα αφυπνίζει όσους νόμισαν ότι πέρασε η κρίση

«Μετά από μια μικρή αναβολή, η Ελλάδα και η Ισπανία βάζουν ξανά φωτιά». Με αυτόν τον τίτλο η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique υπενθύμισε σήμερα στην ευρωζώνη ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει.

«Όλοι νόμιζαν πως «έχουμε ξεμπερδέψει με την κρίση της ευρωζώνης, χωρίς όμως να υπολογίζουμε την πραγματικότητα» αναφέρει το άρθρο. «Η Ελλάδα έχει ακόμα έλλειμμα αξιοπιστίας και η Ισπανία αργεί να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Η ένταση στις αγορές έχει επιστρέψει. Στα χρηματιστήρια και στις αγορές, μια φράση κυριαρχεί: ''Πάμε για νέο γύρο!''».
Στη συνέχεια η Libre Belgique περιγράφει συνοπτικά την κίνηση των χρηματιστηρίων τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά στη χθεσινή, όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες έπεσαν στο κόκκινο ήδη από την αρχή της ημέρας. Κυρίως λόγω της ανησυχίας για την Ισπανία η οποία ακόμα

Ε.Α.Μ.

Το ΕΑΜ, που σαν σήμερα ιδρύθηκε σε ένα σπιτάκι στο Λυκαβηττό από τους εκπρόσωπους τεσσάρων κομμάτων της Αριστεράς, υπήρξε φαινόμενο μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία μας. Καμιά άλλη οργάνωση δεν γνώρισε ποτέ τέτοιαν απήχηση. Δεν βρέθηκε να έχει στους κόλπους της δύο σχεδόν εκατομμύρια Έλληνες - και μάλιστα υπό συνθήκες όχι απλώς παρανομίας αλλά σκλαβιάς, όταν η οποιαδήποτε αντιστασιακή δράση κινδύνευε να αποβεί μοιραία για εκείνον που την αναλάμβανε. Καμιά άλλη οργάνωση δεν είχε τόσο λαμπρή υστεροφημία, με τρία τουλάχιστον κατοπινά μαζικά κόμματα – την προδικτατορική ΕΔΑ, το Πασόκ και τον σημερινό Σύριζα - να εμφανίζονται σαν κληρονόμοι της.
Εβδομήντα και ένα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΕΑΜ μπορεί να μας προσφέρει μερικά πολύτιμα διδάγματα που αφορούν και στο παρόν και στο μέλλον.
Το πρώτο είναι ότι η αντίσταση - η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων - έχει νόημα και ελπίδα ακόμα κι όταν το παιχνίδι μοιάζει οριστικά χαμένο. Τον πρώτο καιρό της Κατοχής,

Η «αθωότητα» του εξτρεμισμού. Της Μαρίας Χρυσάνθου

Ανέκαθεν στην ιστορία του ο άνθρωπος επικαλείτο το Θεό για να προβεί στα χειρότερα εγκλήματα. Στην πιο πρόσφατη ιστορία του επικαλείται και την «ελευθερία της έκφρασης» για να προκαλέσει προσβάλλοντας τη βία.
Εις το όνομα του «Θεού» έχουν καταπατηθεί πολλές ελευθερίες, όπως και εις το όνομα της «ελευθερίας» έχουν πυροδοτηθεί πολλές ανόητες και ανώφελες συγκρούσεις.

Ο σεβασμός είναι ίσως αυτό που λιγότερο χαρακτηρίζει την ιστορία του ανθρώπου. Ίσως γιατί κάπου έχει καταντήσει μια παρεξηγημένη έννοια, συνώνυμη της δουλοπρεπούς υπακοής και υποταγής. Γιατί οι άνθρωποι έχουμε μια τάση να παρεξηγούμε έννοιες. Όπως την έννοια του Θεού, που την καταντήσαμε συνώνυμη του φόβου, του τρόμου και της υποτέλειας ή την έννοια της ελευθερίας που την καταντήσαμε συνώνυμη της ασυδοσίας.
 Μια ταινία και κάποια καρτούν για την «Αθωότητα των Μουσουλμάνων» με καθόλου αθώες

Σουλτς για συνάντηση με Τσίπρα:είχαμε μια ζωντανή συζήτηση

Σουλτς για συνάντηση με Τσίπρα:είχαμε μια ζωντανή συζήτηση
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Μάλιστα στην κατ΄ιδία συζήτηση που είχε μαζί του, του είπε ότι «όπως βλέπεις σε υποδέχομαι σαν πρωθυπουργό».

Ο κ. Σουλτς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επεσήμανε την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο, όπως είπε, επειδή είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά λόγω και της σοβαρής οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα.
«Είχαμε μία ζωντανή συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι για

Ο πιο φτωχός πρόεδρος του πλανήτη

thumb
Ο κύριος που βλέπετε να βγαίνει με δυσκολία από τον παλιό «Σκαραβαίο» είναι ο πρόεδρος της Ουραγουάης, Χοσέ Μουχίκα, αντάρτης των Τουπαμάρος στα χρόνια της δικτατορίας.
Και το παλιό αυτό σκαρί της Volkswagen, που η αξία του είναι, μόλις, 1.945 δολάρια, είναι η μοναδική «πολυτέλεια» που έχει επιτρέψει στον εαυτό του.
Ο 77χρονος πολιτικός, που δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό αλλά ούτε και χρέη, απέκτησε πριν από λίγες ημέρες ακόμα έναν τίτλο τιμής, αυτόν του πιο φτωχού προέδρου στον κόσμο!
Το παρατσούκλι βγήκε μετά την αποκάλυψη ότι εάν και ο μηνιαίος μισθός τους είναι 12.500 δολάρια εκείνος κρατάει μόνον 1.250 δολάρια για τα έξοδά του και το υπόλοιπο ποσό, το 90%, το επιστρέφει στο κράτος προκείμενου να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Mundo», με τα 1.250 δολάρια το μήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Και μπορεί γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα.
Αυτή η είδηση που κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του κόσμου, δεν θα μπορούσε να μην μας

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στη Μαδρίτη

"Όχι, Όχι, Όχι, δεν φοβόμαστε", φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμεναν σε απόσταση από το Κοινοβούλιο λόγω των οδοφραγμάτων, των πολλών δεκάδων αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών και περίπου δεκαπέντε οχημάτων της αστυνομίας.
"Ήρθα την Τρίτη και θα έρχομαι όλες τις ημέρες για να πω όχι σε αυτό το σύστημα, σε αυτού του είδους την οικονομία", δήλωσε ένας 30χρονος διαδηλωτής, ο οποίος κρατούσε πλακάτ στο οποίο
αναγραφόταν "Παραίτηση".
"Ζητούμε την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή δεν σεβάστηκε το πρόγραμμά της, αύξησε τους φόρους και πείραξε τις συντάξεις", πρόσθεσε.
"Να φύγουν", αναφερόταν σε ένα άλλο πανό. Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
χαιρέτιζε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη "την πλειοψηφία" των

«Δεν έκλεισε ακόμα το τελικό πακέτο των μέτρων», διαμηνύει η ΔΗΜΑΡ

Στην κορυφή της λίστας των «όχι» του Φ. Κουβέλη είναι η επαναφορά του αιτήματος της τρόικας για 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο

Στην κορυφή της λίστας των «όχι» του Φ. Κουβέλη είναι η επαναφορά του αιτήματος της τρόικας για 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο
«Το τελικό πακέτο των μέτρων δεν έχει κλείσει», διαμηνύουν από τη ΔΗΜΑΡ μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, με το μέλος της Ε.Ε. του κόμματος Δ. Χατζησωκράτη και παραπέμπουν στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου σημειώνουν ότι θα γίνει αναλυτική συζήτηση.
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει εξαρχής (όχι απολύσεις στο Δημόσιο και οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις). Σε κάθε περίπτωση το κόμμα του Φ. Κουβέλη προτάσσει την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ θα επιμείνει στη θεσμοθέτηση της «ρήτρας ισοδύναμων μέτρων».
Στη ΔΗΜΑΡ γνωρίζουν ότι ο χρόνος πιέζει προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο των περικοπών, δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μία ακόμα συνάντηση

Αυτό είναι το βαρύ πακέτο των νέων μέτρων

Όλες οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα
Φοροανατροπές και φουσκωμένο φορολογικό λογαριασμό στα 3 δισ. ευρώ, έναντι των 2 δισ. ευρώ που αναφέρονταν ώς τώρα, αλλά και επώδυνες περικοπές σε συντάξεις, περιλαμβανομένων αυτών του ΟΓΑ, περιέχει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενόψει της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα, το πακέτο, που μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία προκειμένου να υιοθετηθεί από την τρόικα και τη Βουλή και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, προβλέπει τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, σε μια προσπάθεια να μπει στο στόχαστρο η ομάδα φορολογουμένων που θεωρείται ότι κατ' εξοχήν φοροδιαφεύγει.
Παράλληλα, αλλάζει και η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς, με τον ανώτατο

Πορτογαλία: η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα

Πορτογαλία: η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα
Σε νέα δυναμική κινητοποίηση προχωρούν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Πορτογαλίας το Σάββατο, εναντίον της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται στην χώρα.

Από την πλευρά της η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κοέλιου αναζητά ισοδύναμα μέτρα στο φορολογικό πεδίο, αφού μετά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις αναγκάστηκε να πάρει πίσω το μέτρο για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

Τώρα μιλά για θέσπιση φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ωστόσο, όλα αυτά τελούν υπό την έγκριση της τρόικας και ενδεικτικό της δυσκολίας είναι ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλίου για τα ζητήματα αυτά διήρκησε πάνω από επτά ώρες.

Ειδικότερα, η έκτακτη συνεδρίαση του πορτογαλικού υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, στην οποία συζητήθηκαν νέες αυξήσεις φόρων, σε αντικατάσταση των μέτρων λιτότητας που προκάλεσαν αντιδράσεις χωρίς προηγούμενο στη χώρα, διήρκησε πάνω από επτά ώρες.

Οι οίκοι βλέπουν βαθιά ύφεση και μη βιώσιμο χρέος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, καθώς Fitch και Moody’s προειδοποίησαν σήμερα ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 7% το 2012 και πως το ελληνικό χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται. Για ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο σήμερα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF)
φεση 7% το 2012 προβλέπει ο Moody’s

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι διατηρεί αρνητική την προοπτική των ελληνικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS, Residential Mortgage - Backed Securities), καθώς εκτιμά ότι θα συνεχισθεί η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας, που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομική θέση των νοικοκυριών και θα αυξήσουν το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για στεγαστικά δάνεια. Ο Moody's αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 7% και ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 22,8% από 17,7% το 2011.

Κόβουν 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από ελληνικής πλευράς "κλείδωσαν" μέτρα περικοπών κρατικών δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 7,5 δισ. μισθοί και συντάξεις) αν και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβάλλει περικοπές 11,5 δισ. Το 1 δισ.
που λείπει, όπως προϊδέαζαν αρμόδιες πηγές, πιθανότατα θα εξευρεθεί από πρόσθετα φορολογικά μέτρα που, εφόσον συναινέσει η Τρόικα, θα φτάσουν στα 3 δισ (αντί 2 δισ. που σχεδιαζόταν αρχικά) για να καλυφθεί το "πακέτο" των 13,5 δισ. ευρώ.

Από το "πάγωμα" των περικοπών στα 10,5 δισ. φαίνεται πως διασώζωνται τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά πιθανότατα να αποφευχθούν και οι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Επίσης διαφαίνεται πως δεν θα χάσουν το ΕΚΑΣ οι ηλικίας 64 ετών και άνω, αντί των 65 ετών που είχε τεθεί αρχικά ως κατώτατο όριο ηλικίας για τη χορήγησή του.

«Κλειδώνει» το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ,

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε από τα κεντρικά Γραφεία του κόμματος, στην οδο Ιπποκράτους, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Εισερχόμενος ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ. «Όχι τέτοια νούμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για το πακέτο των μέτρων τον υπεύθυνο Οικονομικών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, εν όψει της κρίσιμης σύσκεψης των αρχηγών, την Πέμπτη το πρωί στις 10:30.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, όπως και η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει αντίθετη με τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα 15.000

Όσα ελπίζεις και φοβάσαι

Mεγάλη είναι η συμμετοχή στις απεργιακές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας από τις αρχές και περιφρούρησης από τους διαδηλωτές (Φώτο: Ν. Κακαρίκας)


Mεγάλη είναι η συμμετοχή στις απεργιακές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας από τις αρχές και περιφρούρησης από τους διαδηλωτές (Φώτο: Ν. Κακαρίκας)
Πριν από δύο χρόνια θα το συζητούσες αλλιώς για μια μέρα σαν τη σημερινή. Όταν η θεωρία της συλλογικής ευθύνης έπεφτε ως σοβαρό χαρτί στο τραπέζι, η κυβέρνηση είχε ως και ολόκληρο ιδεολογικό οπλοστάσιο για να αντιτάξει στις απεργίες. Τελικώς παρέθετε μόνο το οπλοστάσιο των ΜΑΤ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ήταν επιφυλακτικό. Όχι προς τους ανθρώπους που κατέβαιναν στους δρόμους, αλλά προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αν μη τι άλλο και ο συντεχνιακός συνδικαλισμός κλώτσησε αυτή χώρα για να τη ρίξει στα γόνατα.
Πριν από δύο χρόνια το πρώτο μνημόνιο μπορούσε να θεωρηθεί και ευκαιρία για την αλλαγή συνθηκών και δεδομένων. Δεν έγινε έτσι. Και τελείωσαν όλα: η υπομονή, το κουράγιο, η πίστη στις υποσχέσεις, οι ελπίδες. Και η αυτοκριτική. Ναι, μπορεί η πίσω όψη ορισμένων πανό να φέρει συντεχνιακές ανορθογραφίες, όμως η ηθική τάσσεται στο πλευρό της διαμαρτυρίας. Και το δράμα μεγαλώνει όταν βλέπεις ότι όλες αυτές οι φωνές που θα υψωθούν σήμερα παραμένουν

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Oμπάμα-Κλίντον: Κατανόηση για τις θυσίες των Ελλήνων

O%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B1%2D%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%3A+%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B9%CF%82+%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD

Τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον.

Κατά την καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση.

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά την 30λεπτη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον κ. Αβραμόπουλο, μίλησε για τις "άριστες σχέσεις" μεταξύ των δυο χωρών, ευχόμενη να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα των Ελλήνων.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι"είχαμε μια ουσιαστική, ειλικρινή και εγκάρδια

Mιχελογιαννάκης: «Η ΔΗΜΑΡ να εκβιάσει την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα»

http://newpost.gr/post/156439/Mixelogiannakis-i-dimar-na-ekviasei-tin-kyvernisi-gia-ta-nea-metra/

Στις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία αναφέρεται με σημερινή του ανακοίνωση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «η ΔΗΜΑΡ καλόπιστα θα πρέπει να εκβιάσει ώστε να μην εφαρμοστούν τα νέα επώδυνα μέτρα».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Μιχελογιαννάκη:

«Έως σήμερα τα έσοδα των εργαζομένων έχουν ελαττωθεί περίπου κατά 14 δις ευρώ. Έως σήμερα περίπου 17 δις ευρώ έχουν χαθεί από την αγορά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 96η θέση σε σύνολο 144 χωρών στην ανταγωνιστικότητα.

Ένας στους δύο νεοπροσλαμβανόμενους, είναι εργαζόμενος μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Με 1850 επιχειρήσεις να έχουν κλείσει το πρώτο εξάμηνο το 2012. Με το αποκορύφωμα της αδικίας να φτάνει, στο οι μισθωτοί να δηλώνουν 70 δις ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 3,5 δις ευρώ. Η ανεργία καλπάζει στο 34%. Ο κατώτατος μισθός του 25αρη ανέρχεται στα 426 ευρώ. Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 359 ευρώ.

Δεν αποκλείει τροποποίηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας το IIF

Προειδοποιεί για μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση

Πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά ανησυχητικές ενδείξεις για τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, βλέπει στην τελευταία 29σέλιδη έκθεσή του με τίτλο «Whatever it Takes to Preserve the Euro» (Ό,τι χρειαστεί για την προστασία του ευρώ) το IIF, ο φορέας που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), τον περασμένο Μάρτιο.

«H κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στον εξής στόχο: Να επαναφέρει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας», σχολιάζει το IIF, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τονίζει στην ειδική αυτή έκθεσή του ο οργανισμός, οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επαναφορά του Μνημονίου εντός... στόχου προϋποθέτουν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και φυσικά την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για τη διετία 2013-2014.

Οι αδίστακτοι συνταξιούχοι. Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

«Ορισμένοι μάλιστα συνταξιούχοι δεν δίστασαν να έρθουν από την Παλλήνη ώς τον Πειραιά προκειμένου να βρουν τα φάρμακά τους», μας πληροφόρησε η ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δελτίου. Και αμέσως μετά, προκειμένου να δούμε κι εμείς πόσο αδίστακτοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, μας έδειξε κάποιον ο οποίος δεν δίστασε να ομολογήσει πως ταξίδεψε από το Μαρούσι ώς τη Φρεαττύδα.
Ο αδίστακτος αυτός άνθρωπος μάλιστα τόλμησε και αποκάλυψε τα κίνητρα της πράξης του: «Δεν κοστίζουν πολύ τα φάρμακά μου, είκοσι ευρώ, όμως γιατί να τα δώσω αφού μια ζωή πληρώνω εισφορές;». Λίγο πιο πίσω στεκόταν μια γυναίκα η οποία, αν και παρέμενε ανέκφραστη, κάτι στη φυσιογνωμία της πρόδιδε πως είναι απ' αυτούς τους ανθρώπους που δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Αποκαλύφθηκε μόλις της δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει: «Εχω πάει σε πέντε φαρμακεία και δεν τα έχω βρει. Περιμένω όμως στην ουρά ελπίζοντας».
Ειλικρινά, ορισμένα πράγματα με ξεπερνούν. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι δεν διστάζουν να διασχίσουν την Αττική για να βρουν φαρμακείο ανοιχτό είναι πια τόσο αδίστακτοι ώστε να μην

Πολύδωρας: «Δεν μετανιώνω για τον διορισμό της κόρης μου»

Πολύδωρας: «Δεν μετανιώνω για τον διορισμό της κόρης μου»
Με βολές κατά πάντων επανακάμπτει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Β. Πολύδωρας με αφορμή τις επικρίσεις που δέχθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι διόρισε στο μικρό διάστημα που κατείχε αυτό το αξίωμα ως μετακλητή υπάλληλο στο γραφείο του στην Βουλή την θυγατέρα του, Μαργαρίτα.
Με μια κόκκινη …μπροσούρα, η οποία όπως επισημαίνει ο ίδιος «δεν πωλείται», αλλά «χαρίζεται Honoris causa» (σ.σ. τιμής ένεκεν), βάλλει κατά των «θρασύδειλων υποκριτών» και των «άνανδρων διωκτών του», τους οποίους δεν διστάζει να ευγνωμονεί «που με χτυπούν γιατί δήθεν διόρισα ως μετακλητή, δηλαδή ως προσωρινή και όχι μόνιμη, τη θυγατέρα μου Μαργαρίτα στη Βουλή», όπως αναφέρει.
Και θυμίζει ότι την είχε προσλάβει ως μετακλητή συνεργάτιδά του και όταν ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Αντιπρόεδρος της Βουλής. «Γιατί τόσος πόλεμος τώρα; Έκανα κάτι κρυφά; Ή παράνομα; Μήπως γιατί κάποιοι δεν χώνεψαν ακόμη το γεγονός ότι εξελέγην Πρόεδρος της Βουλής με 179 ψήφους, όταν το κόμμα μου είχε μόνον 108 ψήφους στη Βουλή; Γι΄αυτό και μας πληροφορούν ότι υπήρξα Πρόεδρος μιας ημέρας ή ολίγων ωρών; Η ιστορία όμως έγραψε πως Πρόεδρος της ΙΔ΄ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε ο Βύρων Γ. Πολύδωρας. Είτε το θέλουν είτε όχι», υπογραμμίζει στο εν λόγω κείμενο.

Fitch: Το ελληνικό χρέος αυξάνεται

thumb
Την προειδοποίηση ότι το ελληνικό χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται, εξέφρασε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
«Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ ακόμα από το να έχει διασφαλιστεί. Δημοσιονομικά ελλείμματα και περαιτέρω συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ σημαίνουν ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα ξαναμπεί σε ανοδική τροχιά το 2013-2014», δήλωσε ο αναλυτής της Fitch, Πολ Ρόκινς.
Η Fitch προβλέπει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% το 2012 και 3% το 2013, ενώ για το 2014 εκτιμά ότι η οικονομία θα παραμένει στάσιμη.

Όσα ελπίζεις και φοβάσαι

Photo: Παναγιώτης Τζάμαρος/Fosphotos.com

Πριν από δύο χρόνια θα το συζητούσες αλλιώς για μια μέρα σαν τη σημερινή. Όταν η θεωρία της συλλογικής ευθύνης έπεφτε ως σοβαρό χαρτί στο τραπέζι, η κυβέρνηση είχε ως και ολόκληρο ιδεολογικό οπλοστάσιο για να αντιτάξει στις απεργίες. Τελικώς παρέθετε μόνο το οπλοστάσιο των ΜΑΤ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ήταν επιφυλακτικό. Όχι προς τους ανθρώπους που κατέβαιναν στους δρόμους, αλλά προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αν μη τι άλλο και ο συντεχνιακός συνδικαλισμός κλώτσησε αυτή χώρα για να τη ρίξει στα γόνατα.
Πριν από δύο χρόνια το πρώτο μνημόνιο μπορούσε να θεωρηθεί και ευκαιρία για την αλλαγή συνθηκών και δεδομένων. Δεν έγινε έτσι. Και τελείωσαν όλα: η υπομονή, το κουράγιο, η πίστη στις υποσχέσεις, οι ελπίδες. Και η αυτοκριτική. Ναι, μπορεί η πίσω όψη ορισμένων πανό να φέρει συντεχνιακές ανορθογραφίες, όμως η ηθική τάσσεται στο πλευρό της διαμαρτυρίας. Και το δράμα μεγαλώνει όταν βλέπεις ότι όλες αυτές οι φωνές που θα υψωθούν σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένες. Από τη μια η διαχείριση που δεν οδηγεί πουθενά και από την άλλη η εναλλακτική πρόταση που δεν πείθει.
Σήμερα απεργούν όλοι ή σχεδόν όλοι. Η εμπειρία διδάσκει ότι αυτές οι απεργίες δεν επιστρέφουν το

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

«Τα λαμόγια του δημοσίου διαφεύγουν μέσα στο πλήθος»

Κακλαμάνης: Ανακοινώστε τα ονόματα των πολιτικών που κατηγορούνται για παράνομο πλουτισμό

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ζητώντας να μάθει εάν υπάρχουν ονόματα πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παράνομου πλουτισμού.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κακλαμάνη προς τον υπουργό Οικονομικών:

«Εδώ και μερικές εβδομάδες, όπως κατά διαστήματα συμβαίνει κατά την τελευταία τριετία, που η χώρα αντιμετωπίζει ένα αδυσώπητο οικονομικό πόλεμο, η κοινή γνώμη των ανύποπτων για τις μεθόδους της 5ης φάλαγγας που συγκροτούν διάφορα πολιτικά και οικονομικο-μιντιακά συμφέροντα και υπονομεύει συστηματικά την εθνική προσπάθεια, δέχεται κατά ριπάς «έγκυρες» πληροφορίες για λίστες πολιτικών, βουλευτών πρώην και νυν και άλλων αξιωματούχων του κράτους που ελέγχονται από το Σ.Δ.Ο.Ε. ή άλλες υπηρεσίες για παράνομο πλουτισμό, την ώρα που ευρύτατα λαϊκά στρώματα

Η τρόικα φεύγει... η πολιτική έρχεται!


  


Μπορεί, επί της ουσίας, να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία, ψυχολογικά πάντως μάλλον νιώθουμε πιο άνετα στο πρώτο - μετά από καιρό - Σαββατοκύριακο χωρίς την τρόικα... Προγραμματισμένη ή μη, η αναχώρησή της μας επιτρέπει να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό για το πού βρισκόμαστε και - κυρίως - για το πού πάμε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πηγαινέλα των εκπροσώπων των δανειστών μας θα συνεχιστούν, τουλάχιστον όσο θα εξακολουθούν - και θα... χρειαζόμαστε - να μας δανείζουν. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να προχωρήσουν, όσο πιο σύντομα γίνεται οι - εκτός και εντός μνημονίου - αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (φορολογία, γραφειοκρατία, ανταγωνιστικότητα) και να πιάνονται οι οικονομικοί στόχοι, έτσι ώστε να μη χρειαστούν άλλα μέτρα λιτότητας, που, έτσι κι αλλιώς, φαίνεται ότι ακόμα και αν επιβληθούν, δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν!

Αυτή την άποψη φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να τη συμμερίζονται και οι Ευρωπαίοι. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι ρόλο έχουν παίξει οι λαϊκές αντιδράσεις και το ανέβασμα των τόνων στις συνομιλίες - που άλλωστε δεν σημειώνονται για πρώτη φορά - καθώς και οι αντιπροτάσεις και η προσπάθεια της κυβέρνησης, που, αν μη τι άλλο, φαίνεται συστηματική και ειλικρινής, θα πρέπει, πάντως, να υπογραμμίσουμε δυό καινούργια στοιχεία:

- Πρώτη φορά η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται παθητικά την ατζέντα των δανειστών, αλλά βάζει και νέα, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα σημεία συζήτησης και συμφωνίας στην ημερήσια

Περί «αντιρατσισμού»

Photo: Daviniodus

Την δεκαετία του '80 το ΚΚΕ και οι πολιτικοί χώροι που σήμερα εκφράζουν τον αναρχοσταλινισμό (ΣΥΡΙΖΑ, «Συνιστώσες», ΑΝΤΑΡΣΙΑ κλπ) έστηναν δεξιά και αριστερά σε όλη την Ελλάδα «Επιτροπές Ειρήνης». Ο φαινομενικός σκοπός αυτών των οργανώσεων ήταν η προώθηση της ειρήνης πού απειλείτο από την αντιπαλότητα μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στην πραγματικότητα όμως τα «κινήματα ειρήνης» ήσαν Δούρειοι Ίπποι της φιλοσοβιετικής προπαγάνδας και στόχευαν στον μονομερή αφοπλισμό της Δύσης. Η στρατηγική αυτή ήταν ιδιαίτερα ευφυής όχι απλά επειδή συγκέντρωνε ευρύτερες μάζες γύρω από ένα γενικώς αποδεκτό σύνθημα («ειρήνη») αλλά επίσης επειδή εξουδετέρωνε οποιαδήποτε δυνητική κριτική εναντίον των ολοκληρωτικών καθεστώτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας: Αν κανείς έκανε αναφορά στο αποκρουστικό πολιτικό καθεστώς αυτών των χωρών αυτομάτως χαρακτηριζόταν ως «εχθρός της ειρήνης» και οδηγείτο μοιραία στην πολιτική περιθωριοποίηση.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα με τις λεγόμενες «Αντιρατσιστικές» οργανώσεις και επιτροπές. Η στελέχωση τους προέρχεται ξανά από τους ίδιους πολιτικούς χώρους. Στόχος τους δεν είναι καμία

Δώστε ό,τι μπορείτε και ρυθμίστε οφειλές

«Δώστε ό,τι μπορείτε». Αυτή θα είναι η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, μετά τη διαπίστωση ότι στον μακρύ κατάλογο των oφειλετών προστίθεται στρατιά φορολογουμένων οι οποίοι έχουν την πρόθεση αλλά δεν έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 900.000 φυσικών και νομικών προσώπων σε Εφορίες και τελωνεία ξεπερνούν πλέον τα 46 δισ. ευρώ, κάνοντας άλμα 10 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος προσέρχονται στις εφορίες, ακόμα και μετά την καθιέρωση επτά δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους, και ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας στα «ΝΕΑ» τη φιλοσοφία της νέας ρύθμισης, αναδεικνύει τρεις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν:
-Χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Μέχρι σήμερα, όσοι φορολογούμενοι έμπαιναν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 300 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα

Για την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς. Της Βάσως Κιντή

Ακούγονται το τελευταίο διάστημα μετ’ επιτάσεως προτάσεις για τη συγκρότηση ενός σχήματος τύπου ‘Ελιάς’ για την αναμόρφωση του χώρου μεταξύ ΝΔ και Σύριζα. Άλλοι θεωρούν πως αυτό το σχήμα πρέπει να καλύπτει μόνο τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, άλλοι να περιλαμβάνει επίσης αριστερούς και φιλελεύθερους, άλλοι να αναμορφώνει το κέντρο. Άλλοι θεωρούν πως πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο σχήμα το Πασόκ και η Δημάρ και άλλοι πως πρέπει να γίνει εκτός αυτών των φορέων.
Γιατί αισθάνονται όλοι αυτοί την ανάγκη ενός νέου σχηματισμού; Προφανώς διότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα υπάρχοντα κόμματα. Το Πασόκ δεν είναι παρά η σκιά του παλιού του εαυτού, χωρίς ορατές προοπτικές και χωρίς ενδείξεις οποιασδήποτε σοβαρής αναμόρφωσης και ανάκαμψης, ενώ η Δημάρ παραπατά παραζαλισμένη από τις αλλεπάλληλες κινήσεις τακτικισμού. Δεν βλέπουν οι προτείνοντες πώς τα δύο κόμματα θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος που αναλογεί σε ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην παρούσα συγκυρία, τόσο από άποψη λειτουργίας όσο και από πλευράς θέσεων, και προτείνουν τη λύση της ‘Ελιάς’. Ποιος είναι ο χαρακτήρας της ‘Ελιάς’; Συνεργασία αυτόνομων μονάδων κάτω από κοινή ομπρέλα. Ποιες είναι οι αυτόνομες μονάδες;

Μεγαλώνει η λίστα των πολιτικών που ελέγχει το ΣΔΟΕ

 Αποφασισμένοι να βάλουν, πραγματικά αυτή τη φορά, βαθιά το νυστέρι της κάθαρσης στις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για -υπαρκτά ή ανύπαρκτα- κρούσματα διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα, εμφανίζονται η κυβέρνηση και μαζί της σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και η Δικαιοσύνη που έχει τον πρώτο ρόλο.

Η παραδοχή, εντός της περασμένης εβδομάδας, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι στο μικροσκόπιο των ερευνών του ΣΔΟΕ βρίσκονται 32 υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα - της κεντρικής σκηνής, αλλά και της Αυτοδιοίκησης-, η αποκάλυψη από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της λίστας με τους νυν και πρώην βουλευτές που έβγαλαν στο εξωτερικό μέρος των καταθέσεών τους, καθώς και το δημοσίευμα (της Real News) με τις καταγγελίες για «ξέπλυμα» κατά του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και των πρώην υπουργών κυρίων Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη (που και οι τρεις διέψευσαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους) «άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου» και κινητοποίησαν όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας.

Οι εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν ραγδαίες και από παντού φθάνουν μηνύματα για

Επιστροφή στα μαύρα χρόνια

thumb
Η τρόικα έφυγε κι άφησε πίσω της πολιτικά... συντρίμμια. Για την ακρίβεια άφησε μια συγκυβέρνηση σε απελπισία, αδύναμη να δικαιολογήσει όχι τόσο το ύψος του πακέτου - σοκ – το οποίο βρίσκεται ήδη στα 13,5 δισ. ευρώ –, καθώς το μέγεθος αυτό ήταν αναμενόμενο, αλλά το γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του αφορά μισθούς και συντάξεις. Και είναι αδύναμη κυρίως επειδή προεκλογικά έλεγε ψέματα μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση, απαγκίστρωση κ.λπ.
Προφανώς δεν χρειαζόταν ούτε πριν από τις εκλογές να είσαι μάγος για να ξέρεις ότι τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήταν ρεαλιστικό ή αληθές. Η μόνη εφικτή επαναδιαπραγμάτευση θα ήταν, όπως επαναλαμβάνουμε από την περασμένη άνοιξη, την περίοδο της πρώτης αναδιάρθρωσης χρέους (PSI Plus), το... επόμενο «κούρεμα».
Αυτό ακριβώς βρίσκεται τώρα πάνω στο τραπέζι. Η επιμήκυνση και όλα τα άλλα χαριτωμένα είναι απλώς ψηφίδες στο παζλ της επόμενης ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η οποία μάλιστα είναι άγνωστο ακόμη ποια ακριβώς μορφή θα λάβει, παρά τα σενάρια που βλέπουμε καθημερινά. Στην πραγματικότητα άλλωστε τα όποια σενάρια δεν είναι τίποτε άλλο από διαρροές που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών σχεδίων.
Όσο στην Ελλάδα οι κυβερνητικοί συνεταίροι προσπαθούν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος για τις προδιαγεγραμμένες επιλογές τους, οι εταίροι, οι δανειστές, τα λαμόγια της κερδοσκοπίας και οι λοιποί εντιμότατοι φίλοι και διασώστες μας προσπαθούν, με τη σειρά τους, να αποφύγουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από το κόστος του επόμενου «κουρέματος».
Έτσι τα μέτωπα είναι πάλι αυτά που πάντοτε γνωρίζαμε: η Γερμανία και η ευρωζώνη από τη μια πλευρά και το ΔΝΤ από την άλλη. Και στη μέση οι πολιτικοί κολοσσοί που διαχειρίζονται τη μοίρα

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

«Το Βερολίνο ταλαιπωρεί τους συμμάχους του»

«Το Βερολίνο ταλαιπωρεί τους συμμάχους του»

Την άποψη ότι το Βερολίνο συμπεριφέρεται δεσποτικά απέναντι στους εταίρους του εξέφρασε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αποτύχει εντελώς λόγω Γερμανίας!

Σε ομιλία του ο κ. Σμιτ εμφανίστηκε επικριτικός και απέναντι στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έχει κάνει καμία αποτελεσματική πρόοδο στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. «Η ΕΕ θα μπορούσε να αποτύχει εντελώς λόγω της Γερμανίας. Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, η Μπούντεσμπανκ, η καγκελάριος Μέρκελ λειτουργούν ως το κέντρο της Ευρώπης, οδηγώντας εν μέρει σε απελπισία τους γείτονές μας»

. Και πρόσθεσε: «Εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει ποτέ να είμαστε η αιτία για την πτώση ή την κατάρρευση του μεγάλου έργου της ΕΕ. Ολος ο κόσμος περιμένει την Ευρώπη να μιλήσει με μια φωνή επιτέλους. Αυτό περιλαμβάνει την άνευ όρων προθυμία μας να συνεργαστούμε με τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς και με όλους τους γείτονές μας... Δεν μπορούμε απλώς να είμαστε υποστηρικτές της ΕΕ».Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε ακόμη ότι ένα τμήμα της κοινής γνώμης στη Γερμανία διαμορφώθηκε από εθνικο-εγωιστική άποψη. «Εμείς οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να είμαστε η χώρα που προκάλεσε τη διάλυση της Ευρωζώνης. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε εγωιστές, αλλά και να φερόμαστε εγωιστικά».
Επέκρινε επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. «Η ΕΕ δεν έχει κάνει καμία αποτελεσματική πρόοδο

Ολάντ-Μέρκελ συμφώνησαν ότι... διαφωνούν

Τα σημεία «αγκάθια» στη σχέση των δύο ηγετών
Η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία για να γιορτάσουν τη γαλλο-γερμανική φιλία με την ευκαιρία της επετείου της ομιλίας του Στρατηγού Ντε Γκωλ στους νέους της Γερμανίας που σήμανε και την αρχή του τέλους των ψυχρών σχέσεων των δύο χωρών μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βέβαιο είναι ότι οι δύο ηγέτες συμφωνούν απολύτως σε ένα πράγμα: ότι διαφωνούν για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης που απειλεί να τινάξει στον αέρα το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, παρότι και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να ξεπεραστεί η κρίση, οι απόψεις τους διαφέρουν για το πώς θα γίνει αυτό.

Διαφωνούν για την τραπεζική ενοποίηση, για τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και για το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από τους ευρωμηχανισμούς η Ισπανία για τη συνολική διάσωση της οικονομίας της.

Οι χρηματιστηριακές αγορές «που παρακολουθούν την Ευρώπη θέλουν να δουν αποτελέσματα», δήλωσε η Μέρκελ στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Γερμανία.
Οι διαφορές των δύο ηγετών που υπογραμμίστηκαν κατά το Σαββατοκύριακο αφορούν και στην

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...