Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Μείωση του βασικού μισθού που ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας ζητά η τρόικα


XRIMANEWS.GRΜείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, μέσω κατάρτισης νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ζήτησε η τρόικα στην πολύωρη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ρίχνοντας νέα βόμβα στα εργασιακά.

Μάλιστα η τρόικα είπε ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε νέα συλλογική σύμβαση που θα μειώνει τον κατώτατο μισθό, να παρέμβει η κυβέρνηση και να νομοθετήσει σχετικά, αιφνιδιάζοντας από ό,τι φαίνεται και τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, αφού ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί ζήτημα κατάργησης των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για κατάρτιση εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Γιατί ουσιαστικά η τρόικα ζητά σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν στη μείωση των κατώτατων ορίων αμοιβών, που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας, η κυβέρνηση να παρέμβει και με νόμο να καταργήσει την ΕΓΣΣΕ, η οποία αποτελεί προϊόν ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, που αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική «γραμμή άμυνας» που έχει απομείνει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει 751,39 ευρώ ως κατώτατο μισθό ή 33,57 ευρώ ως κατώτατο ημερομίσθιο.

Μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν αγγίξει την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά είχαν περιοριστεί στις απαιτήσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις και κατάργηση κλαδικών συμβάσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης διατύπωσε έντονες επιφυλάξεις και χαρακτήρισε μια τέτοια ρύθμιση ως «τεράστια ανατροπή».

«Κάτι τέτοιο τόνισε θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των εισφορών, των συντάξεων και των φόρων, ενώ θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των αμοιβών», σημείωσε ο κ.
Κουτρουμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος.

Επισήμανε ακόμη ότι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη υπαρξει μειώσεις μισθών τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε στην τρόικα ότι το θέμα αυτό τον ξεπερνά και αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στους δανειστές, είπε ότι θα ενημερώσει
σχετικά τον πρωθυπουργό.

«Δεν είμαστε Ινδία»

Στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δεν είμαστε «Ινδία» και ούτε πρόκειται να γίνουμε, φέρεται να ήταν το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το θέμα, που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς σε νέο υπουργικό συμβούλιο.

Διαφωνία και για τις κλαδικές συμβάσεις

Θέμα που ετέθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν και αυτό της επέκτασης της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις, που δεν λαμβάνουν μέρος στην διαπραγμάτευση.

Η τρόικα ζήτησε τριετές πάγωμα της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας, ενώ ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης αντιπρότεινε να ισχύει η επέκταση μόνο για τις συμβάσεις που δεν προβλέπουν αυξήσεις μισθών.
palo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...