Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Δημαράς και Οικονόμου: Τα «ρέστα» τους για τη μεσαία τάξη

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο ανακοινώνουν την ίδρυση πολιτικής κίνησης οι «αντάρτες» του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στο tvxs.gr συνδέει αυστηρά την προοπτική μετεξέλιξης του εγχειρήματος σε κόμμα με την απήχηση την οποία θα σημειώσει το επόμενο διάστημα στην κοινωνική και πολιτική σκηνή.
Στην πρωτοβουλία των δύο διαγεγραμμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (λόγω της άρνησης να εγκρίνουν το Μνημόνιο), η οποία θα αποτελεί «το πρώτο βήμα σε ανθρώπους και δυνάμεις που παρουσιάζουν αδυναμίας έκφρασης στο πολιτικό στερέωμα», οι κ.κ. Δημαράς και Οικονόμου θα είναι οι μοναδικοί βουλευτές οι οποίοι θα συμμετέχουν. Θα τους πλαισιώνουν «αρκετοί φίλοι και πρόσωπα, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές, κ.ο.κ.».
Το πολιτικό περίγραμμα της νέας κίνησης αφορά σε «έναν αγώνα για να προστατέψουμε ως πολιτικά πρόσωπα τη μεσαία τάξη, τους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και που δοκιμάζονται από αυτή την άδικη πολιτική».
Είναι, ήδη, γνωστό ότι οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές διατηρούν «ανοιχτή γραμμή» με τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία δεν κρύβει το ενδιαφέρον της ακόμη και για προεκλογική συνεργασία με την υπό ίδρυση πολιτική κίνηση. Ο κ. Οικονόμου σπεύδει να επιβεβαιώσει το καλό κλίμα επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές: «Νιώθουμε αρκετά κοντά με τη ΔΑ και το Φώτη Κουβέλη. Έχουμε κοινούς προβληματισμούς για αρκετά θέματα, συζητάμε συνεχώς, και στη Βουλή, και νομίζω ότι είναι ώριμο το κλίμα για επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν μπορώ να καθορίσω σε ποιο οργανωτικό σχήμα θα εκδηλωθεί αυτή η συνεννόηση».
Τα ονόματα των κ.κ. Δημαρά και Οικονόμου «παίζουν» το τελευταίο διάστημα και στο σενάριο συγκρότησης κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι δεν δικαιούνται να συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής ή στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Άλλωστε, δεν μπορούν να τηρούν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Οι δύο «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 10 ανεξάρτητων βουλευτών, μαζί με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, προκειμένου να ιδρυθεί κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, για πρακτικούς λόγους έκφρασης. Ο κ. Οικονόμου, πάντως, δεν βλέπει «με καλό μάτι» τη συγκεκριμένη προοπτική: «Δεν θεωρώ ότι έχει πολιτικό νόημα η ΚΟ των ανεξάρτητων. Μπορεί να έχει νόημα κοινοβουλευτικό - διαδικαστικό, αλλά το μείζον είναι το πολιτικό στοιχείο της υπόθεσης».
Ο συνοδοιπόρος του κ. Δημαρά, σε αυτόν τον σοσιαλδημοκρατικό πειραματισμό, εντοπίζει τον κίνδυνο «συντριβής πολιτικού χαρακτήρα» για το ΠΑΣΟΚ από την ασκούμενη πολιτική: «πάρα πολλοί είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι και δυσανασχετούν πάρα πολύ με την πολιτική Παπανδρέου. Πολλοί έχουν αποτραβηχτεί και τηρούν αποστάσεις, υπάρχουν άλλοι που ακόμα δίνουν μία τελευταία ευκαιρία, όμως, είναι οριακά τα πράγματα».
Ερώτημα αποτελεί το είδος και ο βαθμός αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην νέα πολιτική κίνηση και το δυσαρεστημένο κόσμο του κυβερνώντος κόμματος. Οι δύο «Μνημονιομάχοι» συζητούν με πολίτες οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν ότι κάποιοι από εκείνους θα στηρίξουν την πρωτοβουλία τους. Ωστόσο, δεν διαφαίνεται σε πρώτη φάση μία αντίστοιχη συμπεριφορά από βουλευτές.
Εξού και το μήνυμα του κ. Οικονόμου στους πάλαι ποτέ συντρόφους του: «Προβληματισμός υπάρχει μεγάλος, όπως και σημαντικές αντιρρήσεις. Αξία, όμως, σε αυτό το οριακό επίπεδο έχουν οι κινήσεις και οι αποφάσεις, όχι μόνο οι προθέσεις. Συνεπώς, εγώ περιμένω να δω πολιτικές συμπεριφορές με ουσία και αποτέλεσμα. Όποιος διαφωνεί με μια πολιτική, ας διαχωρίσει τη θέση του από αυτή».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...