Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το «ξεκόβουν» πάλι για την αναδιάρθρωση του χρέους

Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους απέκλεισε κατηγορηματικά, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους υποβοηθούμενη από ιδιωτικοποιήσεις ύψους επτά δισ. ευρώ και δεν συζητά αναδιάρθρωση χρέους με τους πιστωτές της, κατέστησε σαφές ο κ. Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια της συνέντευξης προς την ανταποκρίτρια του πρακτορείου στην Αθήνα, Ντίνα Κυριακίδου.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα, τα δημοσιονομικά προβλήματα της οποίας έθεσαν σε κίνηση πέρυσι την κρίση στην ευρωζώνη, έχει μειώσει το χρέος της και έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι του ΔΝΤ και της ΕΕ για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με κατόχους ομολόγων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.

"Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις" είπε ο Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με τράπεζες. "Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, του έλληνες πολίτες ή το ευρωπαϊκό πρόβλημα". Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα καταγράφει σταθερή πρόοδο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και ότι προωθεί μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, το Μάρτιο.

"Κλείνουμε το 2010 (μέσα) στο στόχο, οι μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνες με το χρονοδιάγραμμα" είπε. "Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αμφιβάλλουμε για την επόμενη δόση, ή οποιαδήποτε άλλη δόση, εφόσον κάνουμε τη δουλειά μας σωστά".

Σύμφωνα με τον κ.Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανέλθουν σε ένα δισ. ευρώ φέτος και ακόμη έξι το 2012-2013, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας, καθώς και της πώλησης σειράς αδειών τυχερών παιχνιδιών.

Η Ελλάδα εμμένει στην επιστροφή της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, εξαρτωμένων των συνθηκών της αγοράς, καθώς και στην έκδοση ομολόγων της διασποράς προς Έλληνες του εξωτερικού, είπε ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ακόμη, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι συνομιλίες σχετικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα προχωρούν, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα τον Οκτώβριο, αλλά δεν μπορεί να πει τίποτε σχετικά με το ποσό ή το χρόνο της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα την Τρίτη, ο Άντριου Μπόσομγουoρθ, κορυφαίος μάνατζερ της επενδυτικής εταιρείας Pimco, δήλωσε ότι θεωρεί αναμενόμενη την αναδιάρθρωση του χρέους των τριών χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης -Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία- και προτείνει την έξοδο αυτών των χωρών από το ευρώ.

Ο κ. Μπόσομγουορθ θεωρεί ότι, με την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης από το 2013, δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά η ευρωζώνη "αγοράζει χρόνο", με την ελπίδα ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν κάποτε να λύσουν τα προβλήματά τους.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...