Τα 24ωρα που προηγήθηκαν η Ελλάδα σταμάτησε να αγωνιά για την καταβολή της 3ης δόσης του δανείου, ενημερώθηκε ότι πρέπει να περιμένει για την περιβόητη επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και «ανακουφίστηκε» ακούγοντας το Βέλγο πρωθυπουργό, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να διαμηνύει ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε πτώχευση. Δύο θεωρητικοί διαφορετικών οικονομικών «σχολών» αναλύουν στον πυρήνα τους τις τελευταίες διαβουλεύσεις σε Eurogroup και Ecofin. «Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα στον τομέα των επενδύσεων», διαμηνύει επιτακτικά ο κ. Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Μπήκαμε στο Μνημόνιο με χρέος 115% του ΑΕΠ και στο τέλος του Μνημονίου θα βγούμε το 2013 με Δημόσιο Χρέος περίπου 160%», τονίζει με νόημα ο κ. Τρύφωνας Κωστόπουλος, αναπλ. καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Ακολουθούν τα βασικά σημεία των εκτιμήσεων τις οποίες διατύπωσαν στο tvxs.gr οι δύο καθηγητές:
Εγκρίθηκε η 3η δόση του δανείου
Αλ.Πανεθυμιτάκης
Η τρίτη δόση χορηγήθηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καλυφθούν τα ελλείμματα που προκύπτουν από τις αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων. Όχι με την έννοια νέων μέτρων αλλά με την έννοια της εντατικοποίησης σε εκείνα που εφαρμόζονται ανεπαρκώς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, κρίνονται απαραίτητα τα μέτρα στο χώρο της προσφοράς, που σχετίζονται με τα επαγγέλματα κ.ο.κ. (εδώ να σημειωθεί ότι επί της ουσίας ουδείς έχει τιμολογήσει τα σχετικά μέτρα).
Τρυφ.Κωστόπουλος
Και βέβαια θα μας δανείσουν και την τρίτη και την τέταρτη και όλες τις δόσεις και τα 110 δις ευρώ. Αυτή είναι η δουλειά τους. Διαθέτουν όλο τον παγκόσμιο πλούτο. Κορόιδα αναζητούν για να εισπράττουν τα τοκοχρεολύσια.
Πώς εξελίσσεται η πορεία υλοποίησης του Μνημονίου;
Αλ.Πανεθυμιτάκης
Φαίνεται να εξελίσσεται μέσα στους στόχους, αν και μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με προβλέψεις. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε παράγοντες όπως η έκταση της ύφεσης, για παράδειγμα λόγω της διεθνούς συγκυρίας (τιμή του πετρελαίου κ.λπ)
Τρυφ.Κωστόπουλος
Μπήκαμε στο Μνημόνιο με Δημόσιο Χρέος 115% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και στο τέλος του Μνημονίου θα βγούμε το 2013 με Δημόσιο Χρέος περίπου 160% ! Τα σχόλια περιττεύουν. Μπήκαμε στο Μνημόνιο με καλύτερους όρους και «βγαίνουμε», αν βγούμε ποτέ, με χειρότερους όρους. Φαύλος καπιταλιστικός κύκλος.
Μετατέθηκε η απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου
Αλ.Πανεθυμιτάκης
Το πρόβλημα αφορά απολύτως την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Η Γερμανία παρουσιάζει μία διστακτικότητα, καθώς επιθυμεί με αυτή την πίεση την οποία ασκεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί. Στο μεταξύ, όμως, οι αγορές αναγνωρίζουν αδυναμίες όπως το λειψό ταμείο ενίσχυσης των χωρών-μελών, τα πολύ υψηλά επιτόκια, την κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων.
Πρέπει να σημειωθεί πιο γρήγορα πρόοδος για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με πνεύμα πραγματικής βοήθειας στις ευρωπαϊκές χώρες, και (όπως επισημαίνει και ο καθηγητής Κρούγκμαν) για την ανάδειξη της ΕΕ σε μία ομοσπονδία. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ευρώ.
Τρυφ.Κωστόπουλος
Η Γερμανία αξιοποίησε στο έπακρο την κατάργηση των εμπορικών φραγμών που της προσέφερε η ενιαία αγορά. Με αριστοτεχνικό τρόπο άλωσε τα εμπορικά ισοζύγια των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, προκαλώντας στην κυριολεξία εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους τους, οδηγώντας τες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν. Το 2009, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ήταν 12,1 δις ευρώ με την Ισπανία (31 δις ευρώ εξαγωγές μείον 18,9 δις εισαγωγές), 11,2 δις ευρώ με την Ιταλία (50,6 δις ευρώ εξαγωγές μείον 39,4 δις εισαγωγές), 2,6 δις ευρώ με την Πορτογαλία (6,1 δις ευρώ εξαγωγές μείον 3,5 δις εισαγωγές) και 4,7 δις ευρώ με την Ελλάδα (6,5 δις ευρώ εξαγωγές μείον 1,8 δις εισαγωγές) κτλ.
Η προσφυγή της Ελλάδας στον κατ’ ευφημισμό μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ τοποθετεί σε νέες βάσεις το πρόβλημα αποπληρωμής του χρέους. Οι θιασώτες της ένταξης στην τότε ΕΟΚ μας έλεγαν ότι τα ελληνικά προϊόντα θα βρουν διέξοδο στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Δυστυχώς συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Τα προϊόντα των πλουσίων χωρών του βιομηχανικού βορρά στην κυριολεξία άλωσαν την ελληνική αγορά, στέλνοντας την ελληνική οικονομία στα τάρταρα.
Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη
Αλ.Πανεθυμιτάκης
Συμφωνώ απολύτως. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Όμως, πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα στον τομέα των επενδύσεων. Είναι κάτι που δεν διασφαλίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει ερμηνευθεί μόνο ως προς το σκέλος της σταθερότητας. Η ανάπτυξη, όμως, είναι αυτή που δημιουργεί τη σταθερότητα στο μέλλον. Χωρίς να σημειωθούν σοβαρές επενδύσεις, που θα χαρακτηρίζονται από στοιχεία όπως η τεχνολογία, η καινοτομία και η προώθηση προϊόντων, δυστυχώς, τα οποιαδήποτε άλλα μέσα δεν μπορούν να αποδώσουν.
Όπως έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να λάβει μέτρα συναλλαγματικής ή νομισματικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, η δημοσιονομική πολιτική είναι πάρα πολύ περιοριστική. Επομένως, η μόνη διέξοδος είναι οι επενδύσεις, τις οποίες δυστυχώς δεν ζητά κανείς.
Τρυφ.Κωστόπουλος
Ακούμε τον πρωθυπουργό φωνή βωώντος εν τη ερήμω να δηλώνει πάμπολλες φορές: «Δε ζητάμε βοήθεια. Ζητάμε να δανειζόμαστε όπως η Γερμανία. Ζητάμε την κοινοτική αλληλεγγύη», κηρύσσοντας πόλεμο κατά των κερδοσκόπων. Ξέχασε πρώτον ότι δεν είμαστε Γερμανία και δεύτερον τη ρήση του Μαρξ: «Όταν πρόκειται για χρήματα δεν υπάρχουν αισθήματα». Οι κερδοσκόποι έχουν όνομα. Είναι καπιταλιστές. Όταν πρόκειται για χρήματα δεν έχουν αισθήματα. Αναζητούν το κέρδος, όπως ο βρικόλακας που διψά για αίμα. Κατά ανάγκη δεν είναι κακοί άνθρωποι. Αυτή είναι η δουλειά τους. Και αν δεν την κάνουν καλά θα πέσουν έξω. Δεν καλοπιάνονται δε μαλακώνουν με τίποτα.
Μόνο στη μάχη μπορεί να ηττηθούν. Απαιτείται σύγκρουση μαζί τους κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Μ’ αυτή την έννοια δε φαίνεται να ανησυχεί ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για πτώχευση της Ελλάδας. Το θύμα πρέπει να είναι ζωντανό να στέκεται στα πόδια του και να το εκμεταλλεύονται. Άλλωστε, όταν χρεοκοπεί μια χώρα δεν μπορείς να πάρεις τα χρήματά σου πίσω.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου