Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας και της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009.
Ταυτόχρονα ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της προηγούμενης, αλλά και της νυν ηγεσίας της ΝΔ, καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις ευθύνες για όσα βιώνει σήμερα η χώρα.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα καταφέρνουμε παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, επισήμανε, ωστόσο, ότι ο αγώνας δεν έχει λήξει και ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος.
Τόνισε πως αν το 2011 - το οποίο χαρακτήρισε ως το καθοριστικό δεύτερο ημίχρονο - πάμε καλά, τότε μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομίας και ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, η οποία θα γίνει σε υγιείς βάσεις για πρώτη φορά.
Δεν θα στηριζόμαστε, τόνισε, όπως στο παρελθόν, σε δανεικά, που κανείς δεν γνώριζε πως και πότε θα αποπληρώναμε.
Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, γιατί αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο λογιστική, αλλά υποστηρίζεται από τις μεγάλες αλλαγές, που έχουν γίνει ήδη και αυτές που θα γίνουν στο μέλλον.
Ο σκοπός μας, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, είναι να βγούμε όσο νωρίτερα γίνεται από το τούνελ και να έλθει πιο γρήγορα η στιγμή που θα μπορούμε να αποδώσουμε ένα πιο δίκαιο μέρισμα στους πιο αδύναμους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έβαλαν πλάτη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Τους το χρωστάμε, υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2011 το έλλειμμα θα μειωθεί στο 7% του ΑΕΠ και κάλεσε γι΄αυτό τους υπουργούς να προσπαθήσουν ώστε να μειωθούν περισσότερο οι σπατάλες που γίνονται στο δημόσιο τομέα.
Ανέφερε επίσης ότι το 2010 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί κατά 43,5% , το οποίο σημαίνει ότι από 32,75 δισ. το 2009 θα μειωθεί στα 18,5 δισ. το 2010.
Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ότι το έλλειμμα της χώρας πλέον δεν θα οφείλεται στις ανάγκες των προϋπολογισμών αλλά σε εκείνες της αποπληρωμής του χρέους που κληρονόμησε η κυβέρνηση.
Και πρόσθεσε πως το 2010 είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε το πρώτο ημίχρονο.
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε κατά της ΝΔ την οποία κατηγόρησε για μεγάλη ανευθυνότητα και λαθροχειρία, όταν υποστήριζε στις αρχές του 2009 ότι το έλλειμμα της χώρας είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενημερώνοντας ψευδώς την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν το έλλειμμα βρέθηκε πενταπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις.
Επιτέθηκε και εναντίον και της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ κατηγορώντας ότι μιλά σήμερα για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο όταν είναι η ΝΔ που έφθασε το έλλειμμα μέσα σε πεντέμιση χρόνια εκει που το παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα που τίθεται σχετικά με προεκλογική του θέση, τόνισε ότι πράγματι λεφτά υπήρχαν, αλλά το θέμα, όπως τόνισε, ήταν πού τα πήγαν.
Όπως ανέφερε, η ΝΔ άφησε έλλειμμα 32,5 δισ. ευρώ το 2009 και επέλεξε τη φυγή και την απόδραση από τα προβλήματα του ελλείμματος που ήδη δημιούργησε και τώρα θέλουν να δώσουν και μαθήματα.
Τόνισε επίσης ότι η αντιπολίτευση αδυνατεί και σήμερα να σηκώσει τις ευθύνες που της αναλογούν. Και χαρακτήρισε τα στελέχη της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης φυγόπονους, απόντες και κρυπτόμενους.
Απαντώντας, εξ άλλου, στις αιτιάσεις της ΝΔ περί τεχνητής αύξησης του ελλείμματος από τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η αναθεώρηση των ελλειμμάτων και των χρεών προς τα πάνω, γίνεται από την Eurostat, καθώς και ότι το έλλειμμα ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της ανομίας, της σπατάλης και της πελατειακής πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που, όπως τόνισε, είναι αυτονόητα παραδεκτό, ωστόσο, όμως, αγνοήθηκε επικίνδυνα επί πολύ καιρό.
Ο πρωθυπουργός στη σημερινή επετειακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι αυτόν τον ένα χρόνο απέκτησε νόημα ο θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως ανέφερε η σημερινή ήταν η 31η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και 16 άτυπες συνεδριάσεις του οργάνου.
Τόνισε ότι ο θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου είχε απαξιωθεί τα προηγούμενα έξι χρόνια και ότι η αναβάθμισή του δεν οφείλεται τόσο στον αριθμό των συνεδριάσεων, αλλά στο περιεχόμενο και τον όγκο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί αλλά και του εκτεταμένου διαλόγου που γίνεται στις συνεδριάσεις αυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου