Την επομένη των διαδηλώσεων, οι οποίες συγκέντρωσαν 3,5 εκατομμύρια σύμφωνα με τους απεργούς, η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί δηλώνει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού "είναι λογική, καθώς δύο χρόνια περισσότερα στην εργασία είναι πολύ λιγότερα από όσα ζητούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να δεχθούμε να εργαζόμαστε περισσότερο", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, ο οποίος ενέχεται σε ορισμένα από τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν την κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου.
Ο ίδιος ο Σαρκοζί δηλώνει ότι "είναι καθήκον να πραγματοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση" την οποία "θα την οδηγήσει μέχρι τέλους" και ότι οι διαδηλώσεις του δρόμου "δεν πρόκειται να τον κάνουν να επανεξετάσει μια μεταρρύθμιση η οποία είναι απαραίτητη"...
Εκτός από τους σιδηροδρομικούς και τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια, φαίνεται ότι και οι νέοι μπαίνουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι το Σάββατο θα ξεπεράσουν σε αριθμό συμμετοχής το ρεκόρ της Τρίτης. Ήδη οκτώ από τα δώδεκα γαλλικά διυλιστήρια έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, χωρίς ωστόσο οι συνέπειες να γίνουν αισθητές στους αυτοκινητιστές, αλλά αν οι απεργίες συνεχιστούν, σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων.
"Θα πρέπει να βρούμε τα μέσα να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση για να ακούσει τις διεκδικήσεις μας και να διαπραγματευτεί για το μέλλον των συντάξεών μας", δήλωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, ηγέτης της CGT, ενός από τα δύο μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα.
Η αντιπολίτευση επισημαίνει τους κινδύνους επιδείνωσης της κατάστασης και η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Μαρτίν Ομπρί αναφέρθηκε σε "μια σύγκρουση ανάμεσα στη χώρα και την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις".
Η έγκυρη εφημερίδα "Μοντ" τονίζει ότι τα συνδικάτα δεν θα κάνουν τον πρόεδρο να υποχωρήσει, αλλά "το τρόπαιό του έχει φθαρεί σοβαρά", καθώς βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και "κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες στις προεδρικές εκλογές του 2012".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου