Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Σαν αθώα περιστερά...

thumb
Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν στη Ν.Δ. για τον χρόνο επιστροφής του Καραμανλή. Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Βατοπεδίου, με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών ότι δεν υπάρχει ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από τις ανταλλαγές ακινήτων, αλλάζει δραματικά τα δεδομένα στη σκακιέρα της Κεντροδεξιάς. Ο όμιλος Αλαφούζου, που πριν από έναν χρόνο ήταν ιδιαίτερα επιθετικός για την υπόθεση και τη Ν.Δ., άλλαξε ρότα, και εδώ και λίγες ημέρες έχει σηκώσει παντιέρα, προβάλλοντας ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και ζημιά του Δημοσίου.
Η προσπάθεια αναστήλωσης και αθώωσης του Καραμανλή είναι σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο τις όποιες εξελίξεις είναι δυνατόν να προκύψουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. Μετά την απομάκρυνση της Μπακογιάννη, απέναντι στον Σαμαρά δεν υπάρχει αντίπαλον δέος και αυτό μόνο ο Καραμανλής μπορεί να το κάνει και να προβάλει ως εναλλακτική λύση, εάν υπάρξει πρόβλημα στην τριχοτομημένη δεξιά παράταξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. μίλησαν για το πολιτικό κεφάλαιο του Καραμανλή. Προ ημερών ο Βορίδης του ΛΑΟΣ το είπε με πιο έντονο τρόπο: «Δεν αποκλείεται ο Καραμανλής να διεκδικήσει για τον εαυτό του έναν τέτοιο ενοποιητικό ρόλο, εφόσον η Κεντροδεξιά συνεχίσει να είναι τριχοτομημένη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή υπάρχουν σε όλους τους ορόφους και τα... διαμερίσματα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας.
Στο νεοδημοκρατικό «σύστημα» υπάρχουν στελέχη και βουλευτές που έχουν ως έντονη πολιτική φαντασίωση την ώρα που ο Καραμανλής θα επιστρέψει στην ηγεσία της παράταξης για να την ενώσει και να την οδηγήσει στην τροχιά της εξουσίας!
Xαμηλά ποσοστά
Παρά τη φαινομενική σύμπνοια μεταξύ των καραμανλικών και της ομάδας Σαμαρά, στο παρασκήνιο υπάρχουν αντικρουόμενες επιδιώξεις. Η σχετική φημολογία για τη – σε αόριστο χρόνο – δυναμική επανεμφάνιση του Καραμανλή στα πράγματα επιτείνεται από τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζει η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις και από την αδυναμία του Σαμαρά να συγκροτήσει μία ηγετική ομάδα με αποτελεσματικότητα και ισχυρή κοινωνική αναφορά.
Αν και ο Καραμανλής δεν κάνει τέτοιες σκέψεις και δεν συζητά ένα τέτοιο σενάριο, πολλοί συνομιλητές του επιμένουν ότι δεν θα αργήσει η ώρα της επιστροφής. Τα σενάρια εξυφαίνονται από παροπλισμένους καραμανλικούς που βρέθηκαν από τα ψηλά στα χαμηλά ή εντελώς εκτός σχεδιασμών του Σαμαρά και άλλους που αυτοπροσδιορίζονται ως... μεσοχωρίτες (εκφραστές του μεσαίου χώρου) και αμφισβητούν την ορθότητα του ιδεολογικού στίγματος που πρεσβεύει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Σε αυτό το κλίμα ο Καραμανλής έλυσε τη σιωπή του, έστω και μέσω της επιστολής που έστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι. Ο τέως πρωθυπουργός δεν βλέπει τώρα σκάνδαλο στο Βατοπέδι και αντιμετωπίζει τις «αμαρτωλές» ανταλλαγές δημόσιας γης ως προσπάθεια αντιμετώπισης ενός «κοινωνικού προβλήματος», χωρίς επιλήψιμες ενέργειες από πολιτικά πρόσωπα και χωρίς να έχει προκληθεί ζημιά στο Δημόσιο! Με την επιστολή - «πλυντήριο» του μεγάλου σκανδάλου που απέστειλε, ο Καραμανλής θέλει να διαμορφώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα για τον ίδιο. Μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρόκειται να μιλήσει, ενώ στενοί συνομιλητές του έλεγαν πως η επιστολή ήταν η πρώτη κίνηση ενός ευρύτερου σχεδιασμού από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού για «ολική επιστροφή» στην πολιτική σκηνή.
Ωστόσο αυτή η επιστροφή δεν θα είναι εύκολη. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί. «Ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να συμβάλει ούτε κατ’ ελάχιστο στην αποκάλυψη της αλήθειας» υπογράμμιζαν από το ΠΑΣΟΚ, και συνεπώς επιχειρηματολογεί επί της ζημίας του Δημοσίου, υπενθυμίζοντας την παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από τη δίκη της Ροδόπης, που απέδιδε τη λίμνη και τις παρόχθιες εκτάσεις στο Δημόσιο.
«Προκαλούμε το ΠΑΣΟΚ να υποδείξει έστω και ένα σημείο ανακρίβειας. Δυστυχώς επιβεβαιώνουν τα περί εμπάθειας που αναφέρει ο κ. Καραμανλής στην επιστολή του. Έχουν λάβει αποφάσεις, έχουν καταδικάσει πριν καν δικάσουν» είναι η γραμμή των συνομιλητών του Καραμανλή.
Αναμφίβολα, η επιθετική γραμμή που επέλεξε ο Καραμανλής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, σε συνδυασμό με τα ρεπορτάζ που αναπαράγουν τα ΜΜΕ περί μη ύπαρξης ζημίας για το Δημόσιο, φέρνει τον τέως πρωθυπουργό σε ευνοϊκότερη θέση έναντι της κοινής γνώμης, με συνέπεια κανείς να μην ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον.
Εξάλλου η μνήμη σε αυτόν τον τόπο έχει κοντά ποδάρια και θυμηθείτε την ενθουσιώδη υποδοχή που του επιφύλαξαν οι νεοδημοκράτες πριν από λίγες κατά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ. Αυτή τα λέει όλα...
Iσχυροί παίκτες
Παρά τις διακηρύξεις – έστω παρασκηνιακές – αλλά και τις διαρροές από πολλά στελέχη της «προεδρικής φρουράς» ότι θα γινόταν η «αποκαραμανλοποίηση» της Ν.Δ., μια απλή χαρτογράφηση της κομματικής πυραμίδας, και ειδικά σε υψηλό επίπεδο, αναδεικνύει ότι οι καραμανλικοί παραμένουν ισχυροί «παίκτες» στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας.
Ουσιαστικά οι καραμανλικοί παραμένουν η πολυπληθέστερη, συμπαγέστερη και περισσότερο οργανωμένη ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιοι σημαντικοί καραμανλικοί, αν και υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που είναι τομεάρχες, γραμματείς τομέων του κόμματος και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ παραμένει ισχυρή η επιρροή και στην Πολιτική Επιτροπή.
Ανδρέας Λυκουρέντζος: Πριν δεχθεί την πρόταση του Σαμαρά για τη θέση του γραμματέα του κόμματος είχε συνομιλήσει και συμβουλεύτηκε τον τέως πρωθυπουργό, τον οποίο έχει υπερασπιστεί πολλές φορές δημόσια. Κολλητός του Στυλιανίδη.
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Είναι από τους τακτικούς συνομιλητές και υποστηρικτές δημοσίως του Καραμανλή και πρόσφατα ορίστηκε γραμματέας Προγράμματος. Έχει άριστες σχέσεις με τον πρώην υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, βασικό «θεματοφύλακα» του «καραμανλισμού» – μαζί με τον Αχ. Καραμανλή.
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος: Από τους πιο μετριοπαθείς στη Ρηγίλλης, είναι ένας εκ των στενών συνεργατών του Σαμαρά, που πολλές φορές προλαβαίνει ακραίες ενέργειες ορισμένων. Πριν αναλάβει διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Σαμαρά ήταν επί 10 χρόνια γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Μενέλαος Δασκαλάκης: Επί σειρά ετών κινούσε τα νήματα στο παρασκήνιο ως γενικός διευθυντής της Ν.Δ., πριν αναλάβει ο Σκορδάς, και «θεματοφύλακας» του «καραμανλισμού». Παρέμεινε στο σύστημα εξουσίας και πλέον είναι επικεφαλής της νεοσύστατης Γραμματείας Τεκμηρίωσης, ενώ συνομιλεί τακτικά με τον Καραμανλή και τον Αγγέλου.
Αθανάσιος Σκορδάς: Είναι από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους του Στυλιανίδη, όπως και ο Λυκουρέντζος, ενώ είχε διατελέσει γ.γ. υπουργείου και περιφερειάρχης επί Ν.Δ. Ορίστηκε πρόσφατα γενικός διευθυντής του κόμματος, κίνηση που ενίσχυσε το «καραμανλικό μπλοκ» εντός της Ρηγίλλης.

Ανδρέας Παπαμιμίκος: Αποτελεί την αναφορά των καραμανλικών στη Νεολαία, αφού ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έχει στενές σχέσεις με υποστηρικτές του τέως πρωθυπουργού. Για την εκλογή του, πριν από μήνες, δόθηκε σκληρή μάχη στο παρασκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...