Σε αναθεώρηση προς τα πάνω, του ελληνικού ελλείμματος για το 2009, το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού «έκλεισε» στο 13,8% του ΑΕΠ, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία περιμένει την τελική αξιολόγηση της Εurostat.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2011 στα 16,2 δισ. ευρώ και αποσαφηνίζει πως ανεξαρτήτως των αλλαγών που θα υπάρξουν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στα δημοσιονομικά στοιχεία από τους ελέγχους της Eurostat, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης. Ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με στελέχη της Eurostat, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης του. Ο γενικός γραμματέας είπε ότι μέσα στο 2010 από άποψη θέσπισης μέτρων «ότι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε», με τελευταίο βήμα την περαίωση, προσθέτοντας ότι το 2010 θα κλείσει εντείνοντας την προσπάθεια με τις ισχύουσες διατάξεις.
Για το 2011 είπε ότι υπάρχει «μαξιλάρι» αφού ο προϋπολογισμός βάζει τον πήχη στο 7% του ΑΕΠ έναντι στόχου του Μνημονίου 7,6% και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. «Είμαστε σε γενική ετοιμότητα για πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί" συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, καθώς σε αυτό θα αποτυπωθούν «κρυφά ελλείμματα» των ΔΕΚΟ και άλλες πράξεις (swaps) που μετέθεταν στο μέλλον την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου. Το έλλειμμα μπορεί να επιβαρυνθεί κατά μία ολόκληρη μονάδα του ΑΕΠ και να απαιτηθεί αναθεώρηση των υπολογισμών για το 2010, που επίσης κλείνει με δυσκολία λόγω της κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες κ.ά.), αλλά και των στόχων του 2011.
Το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς το 2009 αποτελεί «έτος βάσης» για ολόκληρο το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία και η αναθεώρηση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Αφού ξεκαθαρίσουν τα στοιχεία του παρελθόντος και υποβληθούν και οι παρατηρήσεις από τους βουλευτές και τα κόμματα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο προϋπολογισμός θα πάρει την τελική του μορφή.
Στη συνέχεια, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, αναμένεται να περάσει κι από την έγκριση της τρόικας που θα έρθει στην Αθήνα για τον τρίτο κατά σειρά έλεγχο της οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προυπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα στο Κοινονοβούλιο, προβλέπεται έκρηξη του δημόσιου χρέους στο 142.2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, από το 132.7% που βρίσκεται φέτος. Σε απόλυτα μεγέθη, το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 330,130 δισ. ευρώ, από 313,290 δισ. ευρώ φέτος, ενώ, αν προστεθεί και το ενδοκυβερνητικό χρέος, αγγίζει το 154% του ΑΕΠ ή τα 357,5 δισ. ευρώ.
Για την εξυπηρέτηση του χρέους, το Δηµόσιο θα καταβάλει τόκους και χρεολύσια ύψους 43,425 δισ. ευρώ, ενώ για µισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία θα καταβάλει 36,553 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν στα 15,8 δισ. ευρώ (6,8% του ΑΕΠ), από 13,2 δισ. ευρώ ή 5,6% του ΑΕΠ φέτος.
Οι δανειακές ανάγκες το 2011 θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο μέσω των δόσεων του μηχανισμού στήριξης, που θα φτάσουν συνολικά στα 40 δισ. ευρώ, αν η χώρα περάσει με επιτυχία όλες τις «εξετάσεις» της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤΔΝΤ). Αναμένονται 15 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011, 12 δισ. ευρώ τον Μάιο, 8 δισ. τον Αύγουστο και 5 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2011. Το κόστος δανεισμού από τον μηχανισμό, εκφραζόμενο ως περιθώριο πάνω από τα αντίστοιχης διάρκειας ευρωπαϊκά επιτόκια, κυμαίνεται από 3% 4%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου