Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Το καλό και το… κακό σενάριο
Παρά το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία αρνούνται να τοποθετήσουν ψηλά τον πήχη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως τα αποτελέσματα σε πανελλαδικό επίπεδο, και κυρίως στον πρώτο γύρο, θα δείξουν σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
Στη Νέα Δημοκρατία ευελπιστούν ότι η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι πολίτες θα μετουσιωθούν σε ψήφο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου. Παρ’ όλα αυτά, στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν πολύ καλά πως η παράταξη θέλει πολύ χρόνο ακόμα για να μπορέσει να αποτελέσει ουσιαστική εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία, η οποία παραμένει δύσπιστη. Αν και επίσημα στη Νέα Δημοκρατία δεν μιλούν για «καλό» και για «κακό» σενάριο, το σίγουρο είναι πως ήδη έχουν κάνει το σχεδιασμό τους για την επόμενη ημέρα ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι λοιπόν προκύπτουν δύο σενάρια, τα οποία θα έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα.

Το… καλό σενάριο

Παρασκηνιακά, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως το κόμμα θα καταφέρει να επικρατήσει τουλάχιστον σε 4 περιφέρειες: Στην Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και σε μία εκ των Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου. Σίγουροι θεωρούνται, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι τώρα, και οι Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης που αποτελούν βαρόμετρο για την παράταξη.
Εκτός όμως από τις περιφέρειες και τους δήμους, στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν με ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα σε πανελλαδικό επίπεδο που θα προκύψει από τον πρώτο γύρο με αναγωγή. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούν πως το κόμμα θα πρέπει να καταγράψει ποσοστό πάνω από το 33%, το οποίο είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ και η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι αρκετά κάτω από τις 11 μονάδες.
Το θετικό αυτό σενάριο αναμένεται να επιβεβαιώσει και την πλήρη κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία. Έχοντας, μάλιστα, κερδίσει την πρώτη μεγάλη πολιτική μάχη –ή τουλάχιστον έχοντας πετύχει τους στόχους που έχει θέσει ο ίδιος–, ο κ. Σαμαράς θα έχει μπροστά του μια περίοδο 3 χρόνων, εκτός απροόπτου, για να αναδιοργανωθεί σε κομματικό επίπεδο και να βελτιωθεί επικοινωνιακά, προγραμματικά αλλά και να διευρύνει τον πολιτικό του λόγο.
Η επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά θα έχει και αντίκτυπο στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα της κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας». Η Ντόρα Μπακογιάννη ίσως ξανασκεφτεί να σχηματοποιήσει το κόμμα της, καθώς δύσκολα θα επιβιώσει, την ώρα μάλιστα που στελέχη που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία θα το ξανασκεφτούν να την ακολουθήσουν. Από την άλλη, πρόβλημα θα έχει και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ίσως αρχίσει να βλέπει στελέχη του να μετακινούνται σε άλλο… διαμέρισμα.
Τέλος, η βελτίωση της εικόνας της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και στην ψυχολογία των ψηφοφόρων του κόμματος, οι οποίοι θα αρχίσουν σιγά σιγά να δραστηριοποιούνται και πάλι στις κομματικές οργανώσεις.

Το… κακό σενάριο

Το σενάριο που δεν θέλουν να σκέφτονται στη Ρηγίλλης προβλέπει η Νέα Δημοκρατία να παίρνει λιγότερες από 4 περιφέρειες, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό θα είναι το κλίμα αν το κόμμα δεν καταφέρει να επικρατήσει στην Πελοπόννησο ή σε δήμους όπως η Θεσσαλονίκη. Ακόμα χειρότερο είναι το σενάριο που θέλει τη ΝΔ να μην μειώνει θεαματικά το άνοιγμα της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα δημιουργήσει και εσωκομματικό θέμα στην παράταξη. Αν και κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Αντώνη Σαμαρά, την επόμενη ημέρα το σίγουρο είναι πως το κόμμα θα είναι πληγωμένο και πως θα αρχίσει ένας πόλεμος φθοράς τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό και την οργάνωση του κόμματος, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος και θα προσπαθήσει να κερδίσει πόντους συσπειρώνοντας πλέον και τη δική του βάση, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι πιο εύκολο να αλιεύσει στελέχη τα οποία θα τη βοηθήσουν στο νέο πολιτικό σχήμα που ετοιμάζει. Το σίγουρο είναι πως πολλά εξαρτώνται από τη γενική κατάσταση της οικονομίας αλλά και τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με τα σημερινά δεδομένα, θα επιμείνει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση, ενώ στόχος του είναι η άσκηση μιας υπεύθυνης αντιπολιτευτικής τακτικής, με βασική επιδίωξη τη σταδιακή αποδόμηση του κυβερνητικού έργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου