Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περασμένα μεγαλεία για την Deutsche Bank

Aπώλειες δισεκατομμυρίων κατέγραψε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Deutsche Bank. Το «αμαρτωλό» παρελθόν συνεχίζει να βαραίνει τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα που εις μάτην αναζητεί φως στο τούνελ.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Deutsche Bank κατέγραψε απώλειες δισεκατομμυρίων. Το μείον ανήλθε το 2016 στα 1,4 δις ευρώ. Ο τζίρος του ομίλου υποχώρησε πέρσι κατά 10% στα 30 περίπου δις ευρώ.
Οι απώλειες αποδίδονται, μεταξύ άλλων, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των ενυπόθηκων δανείων που στοίχισε στη γερμανική τράπεζα περί τα 7 δις δολάρια. Δεδομένου όμως ότι το 2015 οι απώλειες είχαν ανέλθει στα επτά σχεδόν δις, η περασμένη μπορεί να χαρακτηριστεί όντως ως «μεταβατική χρονιά», όπως επανειλημμένως τη
χαρακτήρισε ο επικεφαλής της DB Τζον Κράιαν. Οι ζημίες είναι ωστόσο τελικά μεγαλύτερες από εκείνες που ανέμεναν οι αναλυτές και γι΄ αυτό οι επενδυτές την τιμώρησαν: η μετοχή της Deutsche Bank χτύπησε χτες κόκκινο.
Το περασμένο φθινόπωρο και όταν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απειλήσει με την επιβολή προστίμου ύψους 14 δις δολαρίων, η μετοχή της είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, κατρακυλώντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10 ευρώ. Μετά το συμβιβασμό του Δεκεμβρίου που έκλεισε στα μισά περίπου, η μετοχή άρχισε να ανακάμπτει, αγγίζοντας ακόμη και τα 20 ευρώ -άκρως δραματικό εάν σκεφτεί κανείς ότι προ δέκα ετών η τιμή της μετοχής είχε φτάσει τα 100 ευρώ.
Το μέγεθος της πτώσης της Deutsche Bank γίνεται ακόμη πιο εμφανές εάν συγκρίνει κανείς τη χρηματιστηριακή της αξία: με μόλις 25 δις ευρώ η εισηγμένη στον Dax της Φρανκφούρτης τράπεζα δεν συγκαταλέγεται καν στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές. Ακόμη και ορισμένες άγνωστες στη Γερμανία σκανδιναβικές τράπεζες εμφανίζεται να έχουν μεγαλύτερη αξία.
Οι ανακοινώσεις περί των νέων απωλειών επέφεραν νέο πλήγμα. Είναι προφανές ότι οι επενδυτές τιμωρούν τη DB επειδή δεν διαβλέπουν συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον του τραπεζικού ομίλου. Ένα μέλλον στον αστερισμό χαμηλών επιτοκίων και της ψηφιακής επανάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Μια ριζική αλλαγή στρατηγικής σπανίως έχει ωφελήσει τις επιχειρήσεις, πόσο μάλλον τις τράπεζες», επισήμανε ο Κράιαν, βάζοντας τέλος στις όποιες ελπίδες για αλλαγή πλεύσης. Ειδικά των μετόχων οι οποίοι δεν θα λάβουν μέρισμα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Παρά ταύτα ο επικεφαλής της τράπεζας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι μετά τη συμφωνία με την αμερικανική Δικαιοσύνη άρχισαν να επιστρέφουν πελάτες που παλαιότερα είχαν γυρίσει την πλάτη στην DB.
«Μεταβατική χρονιά» μπορεί να μην σημαίνει αλλαγή στρατηγικής, συνεπάγεται ωστόσο βαθιές περικοπές: μέχρι το 2018 η Deutsche Bank προτίθεται να καταργήσει 9.000 θέσεις εργασίας, οι 4.000 εξ΄ αυτών στη Γερμανία. Στη Γερμανία μειώνεται παράλληλα αισθητά ο αριθμός των υποκαταστημάτων από τα 723 στα 535. Το μεγαλύτερο μέρος των «λουκέτων» θα έχει διεκπεραιωθεί έως στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς.
 http://www.topontiki.gr/article/206203/perasmena-megaleia-gia-tin-deutsche-bank

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!