Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ασφαλιστικό-Εργασιακά-Φορολογικό: Τα μέτρα που έρχονται & τα «αντίμετρα» (λίστα)

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Πώς όμως ερμηνεύεται αυτό στην πράξη; Τι θα γίνει με τα φορολογικά, τις συντάξεις και τα εργασιακά τα επόμενα χρόνια;
Σύμφωνα με πληροφορίες:
-Στο Ασφαλιστικό οι θεσμοί ζητούν μείωση 1.400.000 συντάξεων (σε ποσοστό από 7% έως 30%) με κατάργηση της λεγόμενης “προσωπικής διαφοράς”. Εφόσον αυτό γίνει, τότε η συμφωνία θα προβλέπει αντίστοιχα θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους που θα αφορούν μείωση των συντελεστών στην φορολογία των συνταξιούχων και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει ως αντισταθμιστικό, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%.
-Στα Εργασιακά η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποίηση, με βασικό ότι μπαίνει στο τραπέζι των
διαπραγματεύσεων η επαναφορά της κανονικότητας στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με την επιστροφή των κλιμακίων και πως και σήμερα και η Επιτροπή και ο πρόεδρος του Eurogroup έδειξαν τη διάθεση και την προσήλωση τους στον στόχο για να επανέλθει η ευρωπαϊκή κανονικότητα στην αγορά εργασίας”. Ως προς τις ομαδικές απολύσεις τα μέτρα προβλέπουν αύξηση από 5% έως 10% ανά μήνα, με “αντίμετρο” μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% από 13%.
-Στα Φορολογικά οι θεσμοί ζητούν μείωση του αφορολόγητου (κοντά στα 6.000 ευρώ) και σε αυτή την περίπτωση έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρχουν αντισταθμιστικά για παράδειγμα στην μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 -40% και επανασχεδιασμός ώστε αυτή να στοχεύει στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, στη μείωση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 13 σε 12%.
Όλα αυτά, βεβαίως, θα αποφασισθούν στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία επιστρέφουν μετά την Καθαρά Δευτέρα αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει ακόμη:
-Η μείωση στο επίδομα θέρμανσης (έως και 50%), μείωση στις ιατρικές δαπάνες και επιβολή φόρου στα δερμάτινα.
-Μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση με ντίστοιχα αύξηση στοχευμένων δαπανών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.
-Μείωση των συντελεστών φορολογία συνταξιούχων και μισθωτών, όπως και σημαντική μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων, ώστε να πέσει το πολύ υψηλό 29%.
-Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%.
-Μείωση του ΦΠΑ σε δημόσιες και ιδιωτικές μεταφορές (Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία) από το 24% στο 13%.
-Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής από το 24% στο 13%.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Η «τακτική» της  Κυβέρνησης είναι ο… καθρέφτης.
“Ο κόσμος μπορεί να το σκεφθεί ως έναν καθρέφτη: αν έχουμε την λήψη ενός μέτρου που επιβαρύνει, αντιστοίχως θα υπάρχει ένα μέτρο που ελαφρύνει, πχ. αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να δούμε να μειώσουμε αντιστοίχως πχ. τον ΕΝΦΙΑ”
Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Παππάς είπε ότι θα γίνει ταυτόχρονα η ψήφιση των μέτρων και των «αντίμετρων».
«Τα επιτελεία μας ήδη δουλεύουν ώστε τα στρώματα που θα δοκιμαστούν από ένα μέτρο, να επωφεληθούν από ένα άλλο», συνέχισε.
Είπε επίσης ότι «διαψεύστηκε η αρχική εκτίμηση για μέτρα καθαρής λιτότητας» και επανέλαβε ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
«Το ΔΝΤ απαιτούσε μέτρα λιτότητας 2% μέχρι το ’18», επεσήμανε ο κ. Παππάς, υποστηρίζοντας ότι «μετά τη γενική κατακραυγή, καταλήξαμε στο ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Επέμεινε δε ότι η μάχη κρίθηκε στην πολιτική και όχι στην τρόϊκα, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «αναπαρήγαγε όλο αυτό το διάστημα την επιμονή Σόιμπλε σε ακραία σενάρια».
«Ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στην εστίαση ή στην ενέργεια “μιλάνε” στην τσέπη κάθε πολίτη και υπάρχει περιθώριο για παρεμβάσεις σε τομείς όπως αυτοί», σημείωσε ο κ. Παππάς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στην άνοιξη.
Επιβεβαίωσε τα «αντίμετρα» και ο Δ. Τζανακόπουλος
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν μεταρρυθμίσεις σε σειρά από πεδία, «αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού».

http://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/asfalistiko-ergasiaka-forologiko-ta-metra-pou-erxontai-ta-antimetra-lista/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!