Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάλκολμ Χ: Είμαστε μη βίαιοι με όσους δεν ασκούν βία επάνω μας

Της Κορίνας Πετρίδη
«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μία σύγκρουση ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τους καταπιεστές. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μία σύγκρουση μεταξύ εκείνων που θέλουν ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα για όλους και εκείνων που θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει το σύστημα εκμετάλλευσης».
Ο Malcolm Little, τέκνο βιασμού από λευκό, γεννήθηκε στη Νεμπράσκα και άλλαξε το όνομα του σε Μάλκολμ Χ αρνούμενος να κρατήσει ένα όνομα σκλάβου.Ο πατέρας του υποστήριζε μία οργάνωση για την επιστροφή των μαύρων στη «γη της επαγγελίας» τους και βρήκε φρικτό θάνατο από μέλη μίας ρατσιστικής οργάνωσης, που τον έδεσαν στις ράγες του τρένου. Ο Μάλκολμ Χ άρχισε να συμμετέχει από μικρή ηλικία στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Μαύρων, πρώτα
μέσω μιας συντηρητικής οργάνωσης μαύρων μουσουλμάνων εθνικιστών και αργότερα μέσα από την αριστερή πτέρυγα του κινήματος.Την περίοδο που έζησε, περίπου το ένα τέταρτο των μαύρων είχε δεχτεί επίθεση από την αστυνομία, ενώ το 40% είχε δει μαύρους να κακοποιούνται.
Ο ίδιος συνήθιζε να μιλάει για το ζήτημα της (αντι)βίας ως όπλο απέναντι στις επιθέσεις και τις δολοφονίες της αμερικανικής κυβέρνησης και των λευκών Αμερικανών.
«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι, αγαπάμε τους ανθρώπους. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν. Αλλά δεν αγαπάμε όσους δεν μας αγαπούν. Είμαστε μη βίαιοι άνθρωποι με όσους δεν ασκούν βία επάνω μας. […]
[…] Υποστηρίζω οποιοδήποτε πρόγραμμα δράσης μας δώσει πίσω αυτό που μας ανήκει.Πιστεύω πώς όταν κάποιος συμπεριφέρεται με εγκληματικό τρόπο, δεν έχει δικαίωμα να πει στο θύμα τι τακτικές να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει τον εγκληματία του. Όταν ένας εγκληματίας με κακομεταχειρίζεται, θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να τελειώνω με αυτόν τον εγκληματία.
Και η αδικία που επιβάλλεται στους Νέγρους σε αυτή τη χώρα, από την αμερικανική κυβέρνηση είναι εγκληματική…»
Οι Dead Prez για τον Μάλκολμ Χ και τους Μαύρους Πάνθηρες
Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, το Νοέμβριου του 1963 είπε: «Αν η βία είναι κάτι κακό στην Αμερική, τότε είναι και στο εξωτερικό. Αν θεωρείται λάθος να υπερασπίζεσαι τις μαύρες γυναίκες, τα μαύρα παιδιά, τα μαύρα μωρά και τους μαύρους άνδρες, τότε θα πρέπει να θεωρείται λάθος να μας στρατολογεί και να μας κάνει βίαιους η Αμερική για να την υπερασπιστούμε στο εξωτερικό. Και αν είναι δίκαιο για την Αμερική να μας στρατολογεί και να μας κάνει βίαιους για να την υπερασπιστούμε, τότε είναι δίκαιο για σένα και για μένα να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των ανθρώπων μας σε αυτή τη χώρα».
Αργότερα, σε μία ομιλία του λίγους μόνο μήνες πριν τη δολοφονία του είπε: «Δεν μπορείς να διαχωρίσεις την ειρήνη από την ελευθερία. Κανένας δεν μπορεί να ζει σε ειρήνη αν δεν είναι ελεύθερος».
Αν και θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο ίδιος ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό τα κινήματα των δεκαετιών του ’60 και του ΄70, ενώ η σκέψη του κωδικοποιήθηκε στo κεντρικό σύνθημα του σύγχρονου κινήματος «Black Lives Matter», «Νο justice, no peace».
Ο Μάλκολμ Χ δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1965, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Χάρλεμ.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/02/22/%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BC-%CF%87-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B7-%CE%B2%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B5/#more-86639

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!