Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Υιοθετήθηκε η τροπολογία για την ένταξη της Ελλάδος στο νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εκσυγχρονισμού!

Ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και τη συνεργασία σχεδόν όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στην Έκθεση για την αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων. Με την τροπολογία αυτή εντάσσεται η Ελλάδα στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτροπαραγωγικού Τομέα που δημιουργείται για την περίοδο 2021 - 2030. Η προϋπόθεση για να συμμετάσχει μία χώρα στο εν λόγω ταμείο είναι το ΑΕΠ της να βρίσκεται κάτω από το 60% του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το 2013. Η Ελλάδα τη χρονιά εκείνη βρισκόταν λίγο πάνω από το 60% ενώ το 2014 έπεσε στο 59%, με αποτέλεσμα όμως να μην μπορεί να επωφεληθεί από την εξαίρεση
αυτή. Για το λόγο αυτό η Τροπολογία που κατατέθηκε, προσθέτει ως χρονιά υπολογισμού τόσο το 2014 όσο και το 2015. Ήδη όταν η Οδηγία για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων συζητιόταν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, είχε καταθέσει ανάλογες τροπολογίες στην Επιτροπή οι οποίες όμως δεν έλαβαν την απαραίτητη πλειοψηφία.
Για το λόγο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης, όπως είχε προαναγγείλει, αμέσως ξεκίνησε τις διαδικασίες για την κατάθεση της Τροπολογίας στην Ολομέλεια και τη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών. Μετά από αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αποφασίστηκε τελικά η υπερψήφιση της τροπολογίας από τους Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υιοθέτησή της.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ένα ταμείο το οποίο έχει ως στόχο την αλληλεγγύη, δεν μπορεί να αποκλείει χώρες που την έχουν ανάγκη.
Την τροπολογία υπέγραφαν ακόμα Έλληνες Ευρωβουλευτές από την Σοσιαλιστική Ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του κ. Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Η Έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση των στόχων που συμφωνήσαμε στην COP 21 στο Παρίσι.
Θέλω όμως να αναφερθώ σε ένα σημαντικό θέμα:
Το έτος βάσης που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού.
Η προϋπόθεση για να συμμετάσχει μία χώρα στο εν λόγω ταμείο είναι το ΑΕΠ της να βρίσκεται κάτω από το 60% του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το 2013.
Η Ελλάδα ήταν λίγο πάνω από το 60% ενώ από το 2014 και μετά βρίσκεται κάτω από το όριο.
Η επιλογή του 2013 ως μία χρονιά υπολογισμού για ένα ταμείο που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2021 δεν έχει λογική και είναι άδικη.
Με την τροπολογία 149 που κατέθεσα σε συνεργασία και με άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ζητάμε την εισαγωγή των 2014 και 2015 ως ετών βάσης.
Ένα ταμείο το οποίο έχει ως στόχο την αλληλεγγύη, δεν μπορεί να αποκλείει χώρες που την έχουν ανάγκη.
Για το λόγο αυτό σας ζητάω να μας στηρίξετε, ως δείγμα αλληλεγγύης.

Δείτε το video της παρέμβασης εδώ: https://youtu.be/AwhSDtiUU10

Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...