Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βαρουφάκης: Δεν έκατσα για την καρέκλα. Εκλογές όταν πει η Μέρκελ

"Η κρίση αποφεύχθη μέσα από την παράταση της", ανέφερε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup που άναψε το "πράσινο φως" για τους θεσμούς έτσι ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις με στόχο, το κλείσιμο της αξιολόγησης.


Ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε στο ευρώ είναι να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους


Ερωτηθείς περί εθνικού νομίσματος, ο επικεφαλής του DiEM25, σχολίασε:
"Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Το λέω από το 2009 όταν και πτώχευσε το ελληνικό δημόσιο. Ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε στο ευρώ είναι να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα".

Μάλιστα, τόνισε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ποτέ δεν έθεσε επισήμως στο τραπέζι το θέμα Grexit, αλλά το χρησιμοποίησε για στρατηγικούς του λόγους.
"Όταν έρχεται ο Σόιμπλε και σου δίνει ένα χαρτί και σου λέει υπόγραψε το γιατί αλλιώς θα πας στη δραχμή, εσύ διάβασε το πρώτα κι αν εκτιμάς ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα μετά, μην το υπογράφεις. Μπορείς να πεις, εγώ δεν το υπογράφω, δεν βγαίνω από το ευρώ, αν θες βγάλε με εσύ".
"Ο Σόιμπλε δεν απείλησε ανοιχτά με Grexit. Το είχε κάνει και παλαιότερα με τον κ. Βενιζέλο, απλά με εμένα είχαμε μεγαλύτερες συζητήσεις. Ζούμε μια αρχαία τραγωδία όπου έχουν εγκλωβιστεί όλοι σε λάθη του παρελθόντος και δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν. Η κ. Μέρκελ ξέρει πως δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα πίσω με τόκο, προσπαθεί να επιτείνει τη χρεωκοπία της Ελλάδας στο μέλλον, προσποιούμενη τώρα πως έχει λύση το πρόβλημα. Αυτό γίνεται με νέους δανεισμούς", πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το πρόγραμμα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι και εκείνο εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση που διαιωνίζεται.

Ο κανονισμός του ΔΝΤ είναι να μη δανείζει σε χώρες των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο


"Μέσα στο ΔΝΤ υπάρχει μια εξέγερση, θεωρούν πως θα έπρεπε να έχουν εξέλθει από αυτή τη διαδικασία, δύο χρόνια πριν. Ο κανονισμός του ΔΝΤ είναι να μη δανείζει σε χώρες των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο, αυτό συνεχίζουν να κάνουν εδώ, σε μια κυβέρνηση που οικονομικά είναι χρεοκοπημένη".
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για μια ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης που προκρίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
"Ο κ. Σόιμπλε συμφωνεί με εμένα πως η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη και θέλει να δημιουργήσει ομοσπονδοποίηση στη Νομισματική Ένωση, μόνο που απέναντι του έχει την κ. Μέρκελ και πολλούς άλλους. Έτσι, απειλεί με Grexit και πάμε σε τέτοιου τύπου Eurogroup".

Όταν ήμουν στην κυβέρνηση συζητούσα με τον Α. Τσίπρα και λέγαμε πως εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να κρατήσουμε τις καρέκλες


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας επιτέθηκε λάβρος στην παρούσα κυβέρνηση.
"Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο απ' όταν υπέγραψε το μνημόνιο. Στην πρώτη του σελίδα λέει πως η ελληνική κυβέρνηση πριν κάνει το οτιδήποτε, θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και πως δεν θα πρέπει να διαφωνεί. Τα πάντα έχει υπογράψει και υπογράφει, όταν έρχεται το μαχαίρι στο κόκαλο. Όταν ήμουν στην κυβέρνηση συζητούσα με τον Α. Τσίπρα και λέγαμε πως εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να κρατήσουμε τις καρέκλες και τα αυτοκίνητα για να υπογράφουμε την επέκταση αυτού του πράγματος. Εγώ το πίστευα αυτό και το έκανα".

Το email Χαρδούβελη είχε απορριφθεί από τους θεσμούς


Ερωτηθείς για τη δική του στρατηγική το 2015, απάντησε:
"Κοιμάμαι πάρα πολύ ήσυχος, η συνείδηση μου είναι σε καλή κατάσταση. Το email Χαρδούβελη είχε απορριφθεί από τους θεσμούς. Το δεύτερο μνημόνιο δεν έβγαινε. Η αξιολόγηση δεν έκλεισε στο τέλος του 2014 γιατί το χρέος δεν ήταν καθόλου βιώσιμο, έμενε κενό 11 δις που υποτίθεται πως θα καλυπτόταν όταν θα βγαίναμε στις αγορές, κάτι που δεν γίνεται. Έτσι, πήγαμε σε εκλογές, όπως σήμερα έτσι και τότε, Σόιμπλε, Μέρκελ και ΔΝΤ προσπαθούσαν να συνεννοηθούν και συμφωνούσαν πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί".

Η πρόταση Βαρουφάκη


Απαντώντας σχετικά με το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από την κρίση, είπε:
"Το πρόβλημα με το ελληνικό μνημόνιο είναι πως έχουμε έναν φαύλο κύκλο με αποπληρωμές χρέους που δεν μπορούν να γίνουν. Θέτουμε στόχους που μπορούν να πιαστούν για δυο μήνες αλλά συρρικνώνουν το εισόδημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες αποπληρωμές. Οι δανειστές βλέπουν πως δεν λειτουργεί όλο αυτό και έρχονται μέτρα που προϊδεάζουν την αύξηση φόρων, οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, ανάπτυξη δεν υπάρχει, και έρχονται μέτρα επί μέτρων εδώ και έξι χρόνια. Αυτό που προτείναμε εμείς ήταν να τελειώσει όλο αυτό με αναδιάρθρωση χρέους, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1-1,5%, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και ΦΠΑ και μετά θα κάναμε τις υποχωρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και οι επενδυτές θα έβλεπαν μείωση φόρων και στόχων λιτότητας. Αυτή ήταν η θέση μας, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση. Αν είχαν γίνει αυτά, το χρέος τώρα θα ήταν βιώσιμο".
"Έκανα όσα πρότεινα στον ελληνικό λαό και αυτό για το οποίο ψηφίστηκα. Αυτό που είχα υποσχεθεί, αυτό προσπάθησα να εφαρμόσω. Μπορεί να είχα άδικο, αλλά προσπάθησα να κάνω όσα δεσμεύθηκα", υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.
Απαντώντας επίσης για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων με τις ομιλίες του στην πλατεία Συντάγματος, είπε:
"Μεγάλη μου τιμή το ότι ήμουν στους αγανακτισμένους. Μίλησα για μετριοπαθείς και λογικές πολιτικές για την ενότητα του λαού και της Ευρώπης. Δείτε την ομιλία μου από τότε και θα διαπιστώσετε αυτό που λέω".
"Πάντοτε ο λόγος μου ήταν ενωτικός, ποτέ πολωτικός. Δεν υπάρχει πολιτικός στην Ελλάδα που να έχει λοιδορηθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια από εμένα, ακόμη κι από πρώην συντρόφους μου. Δεν έχω μιλήσει ποτέ διχαστικά, πάντα ο λόγος μου αφορούσε το πώς θα σταματήσει η σκοτοδίνη ύφεσης. Η λύση που προτείνω τώρα είναι αυτό που έλεγα και το 2011, και το '12 και το '14 και το '15. Θα ήθελα όλοι να συμφωνήσουμε πως αυτό που γίνεται εδώ και έξι χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί, όλοι κάναμε λάθη, ο ελληνικός λαός μας έδωσε μια ευκαιρία και έχουμε πλέον μια ιερή υποχρέωση να συντονιστούμε και να φτιάξουμε ένα κοινό αντιμνημόνιο, ένα πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας".
Τέλος, απαντώντας για το πότε "βλέπει" εκλογές, είπε: "Εκλογές θα γίνουν όταν αποφασίσει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε".
http://news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!