Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Φόροι που σπέρνουν λουκέτα και θερίζουν περίπτερα

Ηχηρή απάντηση στις αρνητικές επιπτώσεις που φέρει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα προϊόντα καπνού, τόσο στα φορολογικά έσοδα όσο και ευρύτερα στην οικονομική δραστηριότητα των επαγγελματιών του κλάδου μας, ετοιμάζεται να δώσει το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής.
Αυτός ο Μάρτιος είναι καθοριστικός! Είναι μήνας ανατροπών, σκληρής μάχης και συλλογικών αποφάσεων απέναντι στην πολύμηνη συμπαιγνία του ελληνικού δημοσίου, που εξακολουθεί επί μακρόν να στραγγαλίζει τη βιωσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων της πολύπαθης Μικρής Λιανικής.
Το ότι η αύξηση της φορολογίας δεν οδηγεί μόνο σε μείωση της κατανάλωσης αλλά και σε εκτίναξη του λαθρεμπορίου καπνού, δεν είναι κάτι άγνωστο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεκάδες αναλύσεις από θεσμικούς παράγοντες και οικονομικούς αναλυτές συνηγορούν στο αποτέλεσμα, προδιαγράφοντας και την πορεία του κλάδου μας. Παρόλα αυτά, οι συλλογικές προσπάθειες προσκρούουν στα οχυρά της καρεκλοκένταυρης εξουσίας, που σφυρίζει αδιάφορα για μεγάλη κοινωνική μερίδα αυτού του τόπου.
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει από την αρχή του έτους σε αύξηση του αναλογικού συντελεστής ΕΦΚ στα τσιγάρα από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7
ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα με στόχο να βάλει στα δημόσια ταμεία 121,8 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων έφερε σημαντική αύξηση στις τιμές των τελικών προϊόντων στη λιανική.
Με ανατιμήσεις 40-50 λεπτά ανά πακέτο των 20 τσιγάρων και 50 λεπτά ανά συσκευασία 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού θα έχουμε αναπόφευκτα μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης νόμιμων προϊόντων καπνού και τελικά το κράτος θα χάσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου για πάταξη του λαθρεμπορίου, με αύξηση κατά 58% των κατασχεμένων καπνικών προϊόντων και κατά 25% στις κατασχέσεις λαθραίων καπνικών, οι κίνδυνοι αλλά το πρόβλημα παραμένει στο μέγιστο βαθμό.
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 το ΣΔΟΕ και οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν 108.100.000 τεμάχια τσιγάρων σε 12 υποθέσεις λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και οι αναλογούντες φόροι και δασμοί είναι 19.908.925 ευρώ. Αυξήθηκαν περίπου 25% οι υποθέσεις κατάσχεσης καπνικών προϊόντων την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αυξήθηκαν περίπου 58% οι ποσότητες κατασχεμένων καπνικών την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αυξήθηκαν πράγματι, αλλά οι ποσότητες που κυκλοφορούν στην αγορά παραμένουν ακόμη τεράστιες.
Ο κλάδος έχει ξεπεράσει τις αντοχές του, είναι διάχυτος ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που έχει στην αγορά η αύξηση του ΕΦΚ καθώς μέχρι σήμερα λόγω των αυξήσεων συρρικνώθηκε δραματικά ολόκληρη η αλυσίδα της νόμιμης αγοράς, η οποία έχει απωλέσει το 50% της αξίας της.
Ακολουθώντας πιστά τα μονοπάτια στήριξης της Μικρής Λιανικής επιχειρούμε να βρούμε λύσεις για τον κοινό όφελος όλων.
Επιχειρούμε μέσα από έναν σοβαρό κύκλο συναντήσεων και ρυθμιστικών αποφάσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη να παρέμβουμε ουσιαστικά στα τελικά νομοθετήματα που ακόμη και την τελευταία στιγμή ακολουθούν τη λογική του «ράβε - ξήλωνε».
Χτύπημα
Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, ετοιμάζοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άδικη και εξοντωτική φορομπηχτική πολιτική. Σε αυτή μας την προσπάθεια, σας θέλουμε όλους δίπλα μας.
Γιώργος Δούκας,
Πρόεδρος τους Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων, Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής
http://www.synpeka.gr/index.php/editorial/item/46859-foroi-poy-spernoyn-loyketa-kai-therizoyn-periptera.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...