Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το deja vu της ελληνικής κρίσης

«Πώς λέμε deja vu στα ελληνικά;», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο το ειδησεογραφικό πρακτορείο εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2015.
«Αυτή τη φορά υπάρχουν διαφορές σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, όταν μια σειρά συναντήσεων ''τελευταίας ευκαιρίας'' για το νέο πρόγραμμα έφερε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και απείλησε την ευρωζώνη με την πρώτη αποχώρηση», γράφει το Reuters, που σημειώνει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας «θα υπάρχει λίγη ριψοκίνδυνη διπλωματία ή φόβος για αποτυχία. Πρώτα από όλα, τώρα υπάρχει ήδη πρόγραμμα. Η
διαφωνία αυτή τη φορά είναι για τη συμμόρφωση και τους μελλοντικούς στόχους, προκειμένου να δοθεί η επόμενη δόση».
Κάποιοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, αναφέρει το Reuters, ενημερώνουν κατ' ιδίαν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα για να τα φέρει σε πέρας τώρα, ακόμη κι αν αποτύχει να πάρει την επόμενη δόση, μέχρι τη διορία του Ιουλίου για την αποπληρωμή έως και 7,5 δισ. ευρώ.
«Αλλά θα ήταν τετριμμένο να πούμε ότι ένα ακόμη φούντωμα διαμάχης με την Ελλάδα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ευρωζώνη, όταν αντιμετωπίζει έναν Αμερικανό πρόεδρο του προστατευτισμού, τη Βρετανία που φεύγει από την ΕΕ και τους πολιτικούς κατά του ευρώ που μάχονται για την εξουσία στις εκξλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία», θυμίζει το Reuters.
Για αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της ΕΕ καλούν σε επίσπευση για την επίτευξη συμφωνίας και προειδοποιούν με ηρεμία για αστάθεια αν δεν γίνει αυτό, ενώ υπενθυμίζει τη δήλωση που έκανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις «Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι ο χρόνος που χάνεται για την επίτευξη συμφωνίας θα έχει κόστος για όλους».
Το θέμα όμως, γράφει το Reuters, είναι πολυεπίπεδο και για αυτό ιδιαίτερα περίπλοκο. Μέρος αυτού είναι το είδος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει και να διατηρήσει η Ελλάδα για μια περίοδο.
Το πρόγραμμα προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ, που είναι μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Το ΔΝΤ λέει ότι είναι ανέφικτο, χωρίς η Ελλάδα να σφίξει περαιτέρω το ζωνάρι. Λέει ότι το 1,5% του ΑΕΠ και μία μορφή χαλάρωσης χρέους- για παράδειγμα στις αποπληρωμές- είναι πιο ρεαλιστικό και εφικτό.Το ΔΝΤ επιπλέον δηλώνει ότι δεν θα μετάσχει σε κανένα πρόγραμμα αν δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Η Γερμανία- όπως και άλλοι- λένε ότι το Ταμείο πρέπει να είναι στο πρόγραμμα, αλλιώς δεν υπάρχει συμφωνία.«Αμφότερες οι πλευρές έχουν πει στην Ελλάδα ότι θέλουν μέτρα περίπου 3,6 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων μείωση του αφορολόγητου. Η Ελλάδα λέει όχι. Οπότε υπάρχουν πολλά περιθώρια για την κρίση, αν και όχι αρκετά ακόμη», καταλήγει το Reuters. 
http://www.euro2day.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!