Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Δ. Παπαδημητρίου: Το κλίμα για την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει στο εξωτερικό

Την εκτίμησή του πως το κλίμα για την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει στο εξωτερικό, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε πως το έδαφος είναι και πάλι πρόσφορο για επενδύσεις και επανέλαβε πως, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, διαπίστωσε θετικό κλίμα από την πλευρά των επενδυτικών κεφαλαίων.
Σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανό Επιμελητήριο το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς και στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Όπως διευκρίνισε, «η γεωστρατηγική της θέση ως διακομετακομιστικού και ενεργειακού δίαυλου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, το σημαντικό
περιθώριο τουριστικής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα την καθιστούν, παρ’ όλη την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, σε αυτό συμβάλλουν «και οι διευκολύνσεις για ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα που προσφέρονται μέσα από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ».
Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε πως «Ελλάδα και Η.Π.Α. δεν είναι απλά δύο συμμαχικές χώρες της Δύσης με κοινές δημοκρατικές αξίες και πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά συνδέονται με μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς αγώνων και οικονομικής συνεργασίας στους οποίους στέρεη βάση και συνεκτικός δεσμός αποτελεί η ελληνική ομογένεια της Αμερικής».
Παράλληλα, σημείωσε ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο αλλαγής των σχέσεων και των αναπτυξιακών προοπτικών τους με τον υπόλοιπο κόσμο. «Η Ελλάδα αγωνίζεται να επιβιώσει σε μία κοινωνικά ευαίσθητη και δημοκρατικά ολοκληρωμένη Ευρώπη. Η Αμερική σαν κυρίαρχη ηπειρωτική οικονομία που είναι, κοιτάζει να ξαναβρεί τις εσωτερικές ισορροπίες και την οικονομική αυτοδυναμία της, επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο», εξήγησε.
Συμμερίστηκε εξάλλου την αισιοδοξία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο οποίος με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε πως «υπάρχει δυναμική και ισχυρή δέσμευση και από τα δύο κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, στη συμμαχία με την Ελλάδα, καθώς και ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο λαών».
Εξέφρασε επιπλέον την πεποίθηση ότι η συνεργασία των δύο κρατών που σήμερα επεκτείνεται και σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, την ενέργεια, τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να προσελκύσει το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι τράπεζες, η ενέργεια και το φάρμακο.
Αναφερόμενος στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, είπε ότι είναι ένας θεσμός που έχει προσφέρει πολλά, τόσο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όσο και στο δημόσιο διάλογο για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
http://www.eklogika.gr/news/D-Papadhmhtriou-To-klima-gia-thn-Ellada-exei-hdh-arxisei-na-allazei-sto-ekswteriko-30-01-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Που πηγαίνουν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές

Χρήστος Κάτσικας 40.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 10.000...