Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σενάρια για μείωση του αφορολόγητου και οι επιβαρύνσεις - σοκ για εκατομμύρια φορολογούμενους

Εναλλακτικά σενάρια για μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες από το 2018 και μετά εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που γίνονται παρασκηνιακά οι προτάσεις που έχουν τεθεί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
1. Μείωση του αφορολόγητου στην περιοχή των 6.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι
σήμερα για τον μισθωτό, συνταξιούχο και αγρότη χωρίς παιδιά. Μια μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ θα έχει δημοσιονομικό όφελος πάνω από 1,5
δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες απώλειες της τάξης των 600 ευρώ.
Αν επιλεγεί η μείωση του αφορολογήτου στις 6.000, τότε το μεγαλύτερο μέρος από το εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος θα προέλθει από φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα από 6.100 έως 8.600 ευρώ που σήμερα είναι αφορολόγητοι και θα κληθούν να καταβάλουν φόρο από 22 ευρώ μέχρι και 572 ευρώ για τα εισοδήματά τους.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει στην πάγια θέση του για μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, αφού όπως υποστηρίζει σήμερα πάνω από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%.
Μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.000 ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους έως 800 ευρώ.
2. Μείωση του αφορολόγητου σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα ενεργοποιηθεί από τα εισοδήματα του 2018 προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό περίπου 700 εκατ. ευρώ της συγκεκριμένης χρονιάς και η δεύτερη μεγάλη μείωση θα ψηφιστεί από τώρα προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ αλλά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η πρώτη μείωση του αφορολόγητου θα συνοδευτεί από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ ενώ για τους φορολογουμένους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.
Σε πρώτη φάση, τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2018 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα δεχθούν απώλειες της τάξεως των 100-200 ευρώ.
Το 2019 η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα απειλείται με νέα μείωση η οποία μπορεί να κοστίσει ακόμη και 400-500 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να υπολογίζουν την εξοικονόμηση που θα μπορούσε να έχει το Δημόσιο από τη μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ.
Στην περίπτωση που η έκπτωση φόρου μειωθεί κατά 100 ευρώ, δηλαδή από τα 1.900 ευρώ περιοριστεί στα 1.800 ευρώ (αφορολόγητο 8.181 ευρώ), τότε το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μείωση της έκπτωσης κατά 100 ευρώ εξασφαλίζει περίπου 300 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για:
• Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.800 ευρώ (αφορολόγητο όριο 8.181 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ.
• Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.700 ευρώ (αφορολόγητο όριο 7.726 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ.
• Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.600 ευρώ (αφορολόγητο όριο 7.272 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ.
• Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ (αφορολόγητο όριο 6.817 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 1,2 δισ. ευρώ.
• Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.400 ευρώ (αφορ. όριο 6.363 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 1,5 δισ. ευρώ.
• Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.100 ευρώ (αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ.
http://www.topontiki.gr/article/207467/ta-senaria-gia-meiosi-toy-aforologitoy-kai-oi-epivarynseis-sok-gia-ekatommyria

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!