Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Χρέη στην εφορία έχει ένας στους δύο πολίτες

Χρέη στην εφορία έχει ένας στους δύο πολίτες, σχεδόν 4,14 εκατ. φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Έως το τέλος του 2016 η εφορία είχε εκκινήσει διαδικασίες κατάσχεσης για περισσότερους από 839 χιλιάδες φορολογουμένους, ενώ άλλοι 1,6 εκατ φορολογούμενοι είναι πιθανό να βρεθούν στην ίδια θέση σύντομα. Μόνο την περασμένη χρονιά, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στα 13,9 δισεκ. ευρώ.  Το ποσό ωστόσο των απλήρωτων φόρων είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στα 13,9 δισεκ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται στις οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από έμμεσους φόρους υπέρ
τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί στα τελωνεία.
Συνολικά τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 95,3 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το μισό ΑΕΠ.
Ωστόσο, παρά τις μεγάλες απώλειες, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε πέρυσι να υπερβεί τον στόχο για τα έσοδα κατά 1,7 δισεκ. ευρώ, ενδεικτικό στοιχείο της υπερφορολόγησης που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μονομερής διαγραφή του χρέους παραμένει μια ώριμη και αναγκαία διεκδίκηση

Του Θοδωρή Βουρεκά Στους καιρούς μας το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) δεν είναι προφανώς φαινόμενο μόνο ελληνικό ή φαινόμενο του αποδυν...