Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

«Μην ξεχνάτε την Ελλάδα» λένε οικονομολόγοι στους επενδυτές

Η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά, τονίζουν οι οικονομολόγοι. Πλέον γίνεται συχνή αναφορά σε αυτές τις χώρες, ως μέρη όπου επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη.
Οι αναλυτές υπενθυμίζουν στους επενδυτές, όπως γράφει το CNBC, να μην ξεχνούν την Ελλάδα, όταν εστιάζουν σε τοποθετήσεις με μεγαλύτερα ρίσκα.  «Αν κάποιος αναζητά επιλογές με περισσότερο ρίσκο, η Ελλάδα είναι η απάντηση. Σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές χώρες, όπου το μεγαλύτερο μέρος των καλών ειδήσεων έχει ήδη
τιμολογηθεί, οι ελληνικές αποτιμήσεις μπορεί να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις», εκτιμά ο Ken Wattret, ανώτατος οικονομολόγος στην TS Lombard για την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα έχει διαγράψει μια πολύ καλή πορεία τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η ευρωζώνη είναι και πάλι ευνοϊκή απέναντί της και οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων έχουν υποχωρήσει. Στην πραγματικότητα είναι μία από τις ελάχιστες αγορές της ευρωζώνης που έχουν θετική συσχέτιση με το ευρώ», εξήγησε ο Ian Harnett, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Absolute Strategy.
«Έχει επίσης δει την οικονομία της να κερδίζει από μια τεράστια προσαρμογή του κόστους εργασίας την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι εκδόσεις χρέους εκκρεμούν και τυχόν αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει βαθιά την οικονομία και της αγορές», προειδοποίησε ωστόσο.
Η ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει βρεθεί γενικότερα στο στόχαστρο οικονομολόγων και επενδυτών, δεδομένης της εξάπλωσης της ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, η οικονομία της χώρας θεωρείται «ασφαλές στοίχημα» από τους παρατηρητές της αγοράς. Ο Wattret κάνει λόγο για «απίστευτη» ανάκαμψη, κυρίως χάρη στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, στη διάσωση του τραπεζικού τομέα που έγινε νωρίς και στην επιτυχία της χώρας στην εύρεση νέων αγορών για εξαγωγές. Ωστόσο ο Harnett επεσήμανε πως η ελκυστικότητα της ισπανικής αγοράς φθίνει.
Η οικονομία της Ιρλανδίας έχει δώσει τέλος σε μια «χαμένη δεκαετία», υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Η χώρα βρίσκεται σε πορεία πως τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ραγδαίας ανάπτυξης, ενώ αναμένεται να έχει φτάσει σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου.
Σημειώνεται, πάντως, ότι παραμένουν βασικά ερωτήματα για το μέλλον της, όπως για παράδειγμα οι επιπτώσεις του Brexit και το αν η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το ρυθμό ανάπτυξης.
Η Πορτογαλία φαίνεται πως έχει εκπλήξει πολλούς αναλυτές με την οικονομική της ανάπτυξη. Οι ειδικοί τονίζουν πως, το γεγονός ότι η χώρα περνά αυτή τη στιγμή σχετικά απαρατήρητη, μπορεί να υπαινίσσεται «θετικές δυνατότητες».
Σύμφωνα με τον Harnett, «συνολικά, η πορτογαλική αγορά έχει πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις άλλες τέσσερις (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία) και υφίσταται τον λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο από άλλους παράγοντες».
Πάντως η χώρα εξακολουθεί να έχει χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, αλλά και υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Αυτά εγείρουν βασικά ερωτήματα για το μέλλον της, ιδιαίτερα όταν συνυπολογίσει κανείς τις προσδοκώμενες ανόδους επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Τέλος, οι οικονομολόγοι δεν ξεχνούν την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ίσως μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη σταθερότητα του μπλοκ.
Η χώρα αναπτύσσεται με πιο βραδύ ρυθμό σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ μετρά υψηλά επίπεδα χρέους: «Υπάρχει μια γιγαντιαία ποσότητα μη εξυπηρετούμενων δανείων» στην Ιταλία, επιβεβαιώνει ο Erik Jones, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς αναμένονται αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ παράλληλα στοιχεία που συνέλεξε η TS Lombard καταδεικνύουν ότι μεταξύ όλων των οικονομιών της περιφέρειας, η Ιταλία είναι η μοναδική όπου το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί μετά το 1999.
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...