Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μείωση 4,5% στις κύριες συντάξεις από φέτοςΤου Δημήτρη Κατσαγάνη
Περικοπές, κατά μέσο όρο, 4,5% πρέπει να επιβάλει η κυβέρνηση άμεσα στις νέες και μελλοντικά στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος 'πονοκέφαλος ' της Υπουργού Εργασίας, κας. Έφης Αχτσιόγλου, επί του ασφαλιστικού, μετά από την επιβολή του εξοντωτικού ασφαλιστικού χαρατσιού στους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Η διαδικασία αυτή των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς τότε θα πρέπει να έχουν αποδοθεί 95.000 νέες κύριες συντάξεις - μία μεγάλη μερίδα των οποίων θα έχει υπολογιστεί με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης - και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί όλες οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.   Και όλα αυτά, σε
συνθήκες, κατά τις οποίες
το ΔΝΤ ζητά ευθέως μείωση των δαπανών για τις 'υψηλές ' συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.
ευρώ), αλλά
και της εθνικής σύνταξης κατά 30%.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (του μισθού από τη σύνταξη), τα οποία προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι μειωμένα κατά 4,5% (μέσος όρος), σε σχέση με εκείνα που ίσχυαν, με βάση προηγούμενες διατάξεις.
Έτσι, οι συντάξεις που θα προκύψουν, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα είναι κατά μέσο όρο αντίστοιχα (δηλαδή κατά 4,5%) μειωμένες.
Σε ορισμένες συντάξεις,
οι περικοπές φτάνουν ακόμα και το 20% - 30%. Στο στόχαστρο θα βρεθούν όλες οι συντάξεις οι οποίες (με βάση το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού )
θα ξεπερνούσαν τα 600 ευρώ.
Η διαδικασία αυτή των μειώσεων στις νέες κύριες συντάξεις - δηλαδή σε εκείνες, τις οποίες τις έχουν αιτηθεί οι δικαιούχοι τους, μετά τις 12/5/2016 (σ.σ. μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου) - δεν έχει ακόμα καλά-καλά ξεκινήσει.
Και αυτό, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί, είναι υπολογισμένες με βάσεις τις διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι τους τις είχαν αιτηθεί μέχρι και τις 12.5.2016.
Ωστόσο, ούτε οι συντάξεις, οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, θα γλιτώσουν από τις μειώσεις που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Και αυτό, γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, όλες οι συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν ή έπρεπε να είχαν καταβληθεί (σ.σ. εκείνες τις οποίες είχαν αιτηθεί) κατά την 12.5.2016.
Ο επανυπολογισμός αυτός θα γίνει με βάση τα νέα μειωμένα κατά 4,5% ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τις μέσες αποδοχές καθ #39;όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου των συνταξιούχων.
Το υπουργείο Εργασίας έχει 'παραγγείλει ' από την ΕΛΣΤΑΤ έναν 'δείκτη ', ο οποίος να αποτυπώνει την εξέλιξη των εισοδημάτων κατά την τελευταία 15ετία, η οποία αποτελεί το 'κλειδί ' για τον επανυπολογισμό των 2 εκατομμυρίων ήδη καταβαλλομένων συντάξεων.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα είναι 'λογιστικές '. Και αυτό, γιατί η 'προσωπική διαφορά ', η οποία θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους θα διατηρηθεί έως τις 31.12.2018. Από 1.1.2019 θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός της με τις ονομαστικές αυξήσεις, τις οποίες υποτίθεται θα λάβουν οι συντάξεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ ζητά τη σταδιακή - έστω - κατάργηση της 'προσωπικής διαφοράς ' στις σημερινές 'υψηλές ' συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ, το οποίο αντιστοιχεί στο 7% της σημερινής δαπάνης για κύριες συντάξεις.
 http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!