Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Μείωση 4,5% στις κύριες συντάξεις από φέτος



Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Περικοπές, κατά μέσο όρο, 4,5% πρέπει να επιβάλει η κυβέρνηση άμεσα στις νέες και μελλοντικά στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος 'πονοκέφαλος ' της Υπουργού Εργασίας, κας. Έφης Αχτσιόγλου, επί του ασφαλιστικού, μετά από την επιβολή του εξοντωτικού ασφαλιστικού χαρατσιού στους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Η διαδικασία αυτή των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς τότε θα πρέπει να έχουν αποδοθεί 95.000 νέες κύριες συντάξεις - μία μεγάλη μερίδα των οποίων θα έχει υπολογιστεί με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης - και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί όλες οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.   Και όλα αυτά, σε
συνθήκες, κατά τις οποίες
το ΔΝΤ ζητά ευθέως μείωση των δαπανών για τις 'υψηλές ' συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.
ευρώ), αλλά
και της εθνικής σύνταξης κατά 30%.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (του μισθού από τη σύνταξη), τα οποία προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι μειωμένα κατά 4,5% (μέσος όρος), σε σχέση με εκείνα που ίσχυαν, με βάση προηγούμενες διατάξεις.
Έτσι, οι συντάξεις που θα προκύψουν, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα είναι κατά μέσο όρο αντίστοιχα (δηλαδή κατά 4,5%) μειωμένες.
Σε ορισμένες συντάξεις,
οι περικοπές φτάνουν ακόμα και το 20% - 30%. Στο στόχαστρο θα βρεθούν όλες οι συντάξεις οι οποίες (με βάση το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού )
θα ξεπερνούσαν τα 600 ευρώ.
Η διαδικασία αυτή των μειώσεων στις νέες κύριες συντάξεις - δηλαδή σε εκείνες, τις οποίες τις έχουν αιτηθεί οι δικαιούχοι τους, μετά τις 12/5/2016 (σ.σ. μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου) - δεν έχει ακόμα καλά-καλά ξεκινήσει.
Και αυτό, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί, είναι υπολογισμένες με βάσεις τις διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι τους τις είχαν αιτηθεί μέχρι και τις 12.5.2016.
Ωστόσο, ούτε οι συντάξεις, οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, θα γλιτώσουν από τις μειώσεις που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Και αυτό, γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, όλες οι συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν ή έπρεπε να είχαν καταβληθεί (σ.σ. εκείνες τις οποίες είχαν αιτηθεί) κατά την 12.5.2016.
Ο επανυπολογισμός αυτός θα γίνει με βάση τα νέα μειωμένα κατά 4,5% ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τις μέσες αποδοχές καθ #39;όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου των συνταξιούχων.
Το υπουργείο Εργασίας έχει 'παραγγείλει ' από την ΕΛΣΤΑΤ έναν 'δείκτη ', ο οποίος να αποτυπώνει την εξέλιξη των εισοδημάτων κατά την τελευταία 15ετία, η οποία αποτελεί το 'κλειδί ' για τον επανυπολογισμό των 2 εκατομμυρίων ήδη καταβαλλομένων συντάξεων.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα είναι 'λογιστικές '. Και αυτό, γιατί η 'προσωπική διαφορά ', η οποία θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους θα διατηρηθεί έως τις 31.12.2018. Από 1.1.2019 θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός της με τις ονομαστικές αυξήσεις, τις οποίες υποτίθεται θα λάβουν οι συντάξεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ ζητά τη σταδιακή - έστω - κατάργηση της 'προσωπικής διαφοράς ' στις σημερινές 'υψηλές ' συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ, το οποίο αντιστοιχεί στο 7% της σημερινής δαπάνης για κύριες συντάξεις.
 http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...