Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Die Zeit: Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα

Αφιέρωμα στην Ελλάδα, με τίτλο «Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα», φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Όπως γράφει αναλυτικά στο άρθρο:
Ο Δημήτρης Τσαρλάκης (το όνομά του έχει αλλαχτεί) είναι κατά κάποιον τρόπο ικανοποιημένος από την ζωή του και από τη ζωή της μικρής του οικογένειας.  Εδώ και ενάμισι χρόνο έχει ξανά μια σταθερή δουλειά. Ο 36χρονος Ελληνας είναι επιθεωρητής σε ένα ΚΤΕΟ της βορειοελλαδίτικης πόλης Δράμα. Τι κερδίζει ο απόφοιτος μηχανικός αυτοκινήτων; 800 ευρώ μικτά για πλήρες ωράριο. "Τα χρήματα επαρκούν διότι συμπιέζουμε το κόστος" λέει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 

Ο Τσαρλάκης ζει με την σύζυγό του Μαρία και τη μικρή τους κόρη σε ένα χωριό στα βουνά. Πληρώνουν για ενοίκιο 100 ευρώ το μήνα. Η κυρία Τσαρλάκη βγάζει κάτι και αυτή από τη δουλειά της ως πωλήτρια. Από κοινού κατάφεραν να ξεπεράσουν κάπως την κρίση. Εκαναν όμως θυσίες.   
Όπως και η οικογένεια Τσαρλάκη οι περισσότεροι Έλληνες έχουν προσαρμοστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην νέα πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ κάτω από το επίπεδο ζωής πριν την κρίση. 
Το 2016, καθαρά στατιστικά τουλάχιστον δεν ήταν κακό για την Ελλάδα. Η ανεργία το φθινόπωρο έπεσε στο 23%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από το 2012 και αναμένεται μια μικρή οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο του έτους.
Oι βελτιώσεις όμως είναι μέχρι τώρα μόνο στα χαρτιά κατά τον Χρίστο Κατσιούλη, επικεφαλής του -προσκείμενου στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD)- γραφείου του  Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ στην Αθήνα:  «Αυτό που που βιώνουν οι περισσότεροι είναι oι τεράστιες φορολογικές αυξήσεις του νέου προγράμματος λιτότητας. Οι φορολογικές αυξήσεις είναι τόσο μεγάλες ώστε πολλοί πρέπει να πληρώσουν τους φόρους σε δόσεις. Εν τούτοις ορισμένοι φαίνεται ότι έχουν κάτι παραπάνω από πριν, διότι και η εσωτερική κατανάλωση έχει αυξηθεί ελαφρά, το φθινόπωρο του 2016 ήταν 0,3% παραπάνω από την περασμένη χρονιά. "Ανακαινίζονται σπίτια, κάτι  που δεν έβλεπε κανείς για χρόνια" λέει στην Die Zeit ο Κατσιούλης». Από αυτό κερδίζουν μικροί αυτοαπασχολούμενοι και εταιρείες κατασκευών. 
Επίσης και η εικόνα των δρόμων της Αθήνας έχει αλλάξει. «Κυκλοφορούν ξανά καινούρια αυτοκίνητα. Αυτό δεν συνέβαινε εδώ και χρόνια, αν  και είναι μάλλον μικρά αυτοκίνητα και λιγότερες λιμουζίνες» όπως λέει ο Κατσιούλης και αυτό παρατηρείται και στην βόρεια Ελλάδα.
Από την κυβέρνηση ο Τσαρλάκης είναι απογοητευμένος αν και ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει τον Τσίπρα. Η δημοφιλία του στον λαό έχει πέσει πάρα πολύ, λόγω του νέου προγράμματος λιτότητας . «Δεν υπάρχει καν η αίσθηση της ανάκαμψης» εξηγεί ο Χρίστος Κατσιούλης του Ιδρύματος Εμπερτ. Η πολιτική απόρριψη δεν αφορά μόνο τον πρωθυπουργό Τσίπρα αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, διότι οι πολίτες δεν περιμένουν διαφορετική πολιτική ούτε από την συντηρητική αντιπολίτευση.
Εν τούτοις οι συντηρητικοί βρίσκονται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας για να ανεβάσει τη δημοφιλία του έδωσε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο, αλλά η ενέργεια αυτή δεν είναι φυσικά παρά ένα διαφημιστικό μέτρο του πρωθυπουργού. Εξαιτίας του μέτρου αυτού υπήρξε αρχικά διαφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας διότι δεν ήθελαν να αποδεχτούν τέτοια μέτρα τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί. Τώρα όμως ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε ρητά να εκπληρώσει όλες τις άλλες απαιτήσεις των δανειστών και θα αποδεχτούν σίγουρα την καταβολή στους συνταξιούχους.
«Προσπαθούμε να επιπλεύσουμε κατά το δυνατόν. Σταδιακά  και μόνο πάμε μπροστά».
Για πρώτη φορά εδώ και μερικά χρόνια ο Τσαρλάκης μπόρεσε να κάνει διακοπές η οικογένειά του  σε σκηνή σε ένα κοντινό νησί.
"Ηταν υπέροχα" δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της από αυτής της απόψεως ακόμα μερικά πράγματα, καταλήγει η ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας. 
http://www.topontiki.gr/article/200846/die-zeit-kati-allazei-stin-ellada

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!