Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Δέσμευση Μέρκελ και Ολάντ για ενότητα Ε.Ε.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποδεχόταν χθες στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη ευρωπαϊκής ενότητας για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως αυτές που θέτει η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για να συσφίγξει τους δεσμούς της χώρας της με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνον αν συνεργαστούμε», είπε η καγκελάριος Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου. «Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη, σαφή δέσμευση στην ευρωπαϊκή ενότητα, στα όσα έχουμε κατακτήσει και στις αρχές των φιλελεύθερων δημοκρατικών κοινωνιών μας».
Σύμφωνα με τον Ολάντ, οι εξωτερικές προκλήσεις σχετίζονται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
«H αμερικανική κυβέρνηση θέτει υπό αίρεση τους κανόνες που ακολουθούμε στο εμπόριο και την ικανότητά μας να επιλύουμε κρίσεις ανά την υφήλιο», είπε.

Ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία και τρεις μήνες πριν από τις εκλογές στη Γαλλία, με τον Χέρτ Βίλντερς και τη Μαρίν Λεπέν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις στις δύο χώρες αντίστοιχα, ο κίνδυνος πολιτικής επικράτησης διασπαστικών δυνάμεων δεν είναι πλέον θεωρητικός. «Για να είμαστε πολύ ειλικρινείς, αυτό που απειλεί την Ευρώπη δεν προέρχεται μόνο από έξω», είπε ο πρόεδρος Ολάντ. Ερχεται και από μέσα. Είναι η άνοδος εξτρεμιστών που χρησιμοποιούν εξωτερικούς παράγοντες για να προξενήσουν εσωτερική αναταραχή».

Ηταν κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία διμερής συνάντηση πριν από τη λήξη της θητείας του Φρανσουά Ολάντ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του χθες, ανακοίνωσε ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη θα έχει προορισμό το Παρίσι, τηρώντας την παράδοση σύμφωνα με την οποία η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας.
http://www.kathimerini.gr/893741/article/epikairothta/politikh/desmeysh-merkel-kai-olant-gia-enothta-ee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...