
Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1308 ενήλικων χρηστών του Facebook, ποσοστό 24% παραδέχθηκαν ότι είχαν κρυφοκοιτάξει τους λογαριασμούς φίλων τους, του συντρόφου ή κάποιου μέλους της οικογένειάς τους, όταν χρησιμοποίησαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο.
"Πρόκειται για μια διαδεδομένη πρακτική. Τα κλειστά μηνύματα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποτελούν «εύκολο στόχο» όταν ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού είναι ήδη συνδεδεμένος σε αυτόν και έχει αφήσει τον Η/Υ ή το κινητό του ανοιχτό”, τονίζει ο ερευνητής Wali Ahmed Usmani.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στη μελέτη παραδέχθηκαν ότι κατασκοπεύουν μέλη της οικογένειάς τους, φίλους ή συντρόφους, από απλή περιέργεια ή για να κάνουν πλάκα- για να βάλουν π.χ. στο προφίλ του «θύματος» μία χιουμοριστική φωτογραφία προφίλ ή ένα αστείο ποστ. Υπάρχουν βέβαια και τα «σκοτεινά» κίνητρα, όπως η ζήλεια και η κακία.
"Αυτοί που κατασκοπεύουν από ζήλεια, συνήθως επικεντρώνονται στα προσωπικά μηνύματα του συντρόφου τους και αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό για 15 λεπτά ή και περισσότερο", λέει ο καθηγητής της Επιστήμης της Πληροφορικής Ivan Beschastnikh.
"Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές: σε πολλές περιπτώσεις, η κατασκοπία οδήγησε στο τέλος της σχέσης", πρόσθεσε.
Tα ευρήματα αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα των passwords και των pin των συσκευών στο να σταματήσουν τους «εισβολείς»", σημείωσε ο καθηγητής μηχανικής υπολογιστών, Kosta Beznosov.
"Ένα μοναδικό μέτρο προστασίας δεν αρκεί- χρειάζεται ένας συνδυασμός ενεργειών, όπως η συχνή αλλαγή passwords, το να κάνουμε log out από τον λογαριασμό μας και άλλες πρακτικές ασφαλείας”, σημειώνει ο Beznosov.
http://www.topontiki.gr/article/203979/min-fovaste-toys-haker-prosohi-se-filoys-kai-syggeneis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου