Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Financial Times: Σε 'πολύ καλή κατάσταση' τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας

Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε «πολύ καλή κατάσταση», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με αφορμή τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.  «Αυτό είναι κάτι που δεν ακούει κανείς πολύ συχνά», σημειώνει το δημοσίευμα, με τίτλο «Το ελληνικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού εκτοξεύθηκε ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup». Το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας, επισημαίνουν οι FT, διπλασιάστηκε σχεδόν πέρυσι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την είσπραξη φόρων ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους των δανειστών της χώρας, την ώρα που κλείνει δύο χρόνια στην εξουσία. «Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν»,
σχολιάζει το δημοσίευμα, με τα έσοδα από το ΦΠΑ στα καύσιμα, τον καπνό και άλλα προϊόντα να είναι αυξημένα.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τα στοιχεία που έδωσε το Γενικό λογιστήριο του Κράτους, σχεδόν στο σύνολο τους οι άμεσοι και οι άμεσοι φόροι είχαν υπέρβαση. Τούτο με δεδομένα ότι στα έσοδα συμμετείχαν και φορολογικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Μάιο.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
1 Στο φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 160 εκατ. ευρώ ή 2,0%,
2 Στο φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 491 εκατ. ευρώ ή 14,1%,
3 Στον φόρο Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 52 εκατ. ευρώ ή 4,3%,
4 Στον στην περιουσία κατά 71 εκατ. ευρώ ή 2,0%,
5 Στους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 142 εκατ. ευρώ ή 8,7%,
6 Στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 212 εκατ. ευρώ ή 7,4%,
7 Στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 55 εκατ. ευρώ ή 3,5%,
8 Στον ΦΠΑ καπνού κατά 67 εκατ. ευρώ ή 10,4%,
10 Στον ΦΠΑ λοιπών κατά 181 εκατ. ευρώ ή 1,4%,
11 Στους λοιπούς φόρους συναλλαγών κατά 28 εκατ. ευρώ ή 5,7%,
12 Στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 217 εκατ. ευρώ ή 7,9%,
13 Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 22 εκατ. ευρώ ή 2,0%,
14 Στους έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 36 εκατ. ευρώ ή 5,0%,
15 Στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 148 εκατ. ευρώ ή 3,6%,
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
α) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 33 εκατ. ευρώ ή 0,8%,
β) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 30 εκατ. ευρώ ή 9,8%,
γ) Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 17 εκατ. ευρώ, ή 14,1%
Οι δαπάνες του 12μηνου
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 55,179 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 791 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,891 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 329 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 221 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 346 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 630 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στον Ε.Φ.Κ.Α. για παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, 143 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 39 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 81 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές και 18 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 6,288 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 462 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9,260 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1,582 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6,448 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 961 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,811 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 621 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
http://news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!