Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εφορία: Ερχονται «ραβασάκια» για τα αδήλωτα εισοδήματα

Της Μαρίας Βουργάνα
Τα 'ραβασάκια' που θα λάβουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη ελεγχθεί ή βρίσκονται αντιμέτωποι με έλεγχο με τα οποία θα καλούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων τους άρχισε να ετοιμάζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Παράλληλα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή παρατείνεται η πρώτη προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των φορολογουμένων στους οποίους κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων. Η
προθεσμία της 23ης Ιανουαρίου, παρατείνεται έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017.
Το περιεχόμενο της 'Ειδικής Πρόσκλησης' οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών αποκαλύπτεται στην απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και δικαιολογητικών.
Τις επόμενες ημέρες, χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν το ραβασάκι με το οποίο θα τους γνωστοποιείται ότι 'από την υπηρεσία μας έχει εκδοθεί η με αριθμό? εντολή φορολογικού ελέγχου για?.
Κατόπιν αυτού, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του ν. 4446/2016, μπορείτε να υπαχθείτε στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 59 του ως άνω νόμου, για φορολογικά αντικείμενα που αναφέρονται στην εντολή, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτόν'.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται από το φορολογούμενο στην αρμόδια κατά περίπτωση ΔΟΥ. Κατόπιν υποβολής των δηλώσεων του ν. 4446/2016, οι φορολογούμενοι προσκομίζουν αντίγραφα των υποβληθεισών δηλώσεων και των σχετικών παραστατικών στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, προκειμένου να συνεκτιμηθούν κατά τη διενέργεια του ελέγχου.
Τα ειδικά σημειώματα θα επιδίδονται στους φορολογούμενους ιδιοχείρως, με τον φορολογούμενο να καλείται να υπογράψει ότι παρέλαβε την ειδική πρόσκληση.
Τα ραβασάκια θα αφορούν φορολογούμενους για τους οποίους έχει εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθεί εντολή ελέγχου έως τις 31 Μαΐου. Η δεξαμενή επιλογής των υποθέσεων περιλαμβάνει 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ για τα οποία οι ελεγκτικές αρχές έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής στη διάθεσή τους.
Προτεραιότητα στα ραβασάκια έχουν όσοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τον έλεγχο. Ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, προσδιορίζεται και η προθεσμία υποβολής των ειδικών δηλώσεων οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.
Με τη χθεσινή τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η παράταση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση των φορολογουμένων που έχουν ήδη λάβει σημειώματα διαπιστώσεων και πράξεις προσωρινού προσδιορισμού φόρου. Επίσης 'παγώνει' έως τότε και το προσωρινό πρόστιμο και δεν καταλογίζεται.
Με τη νέα διάταξη προβλέπεται πλέον ότι:
Στην περίπτωση που κατά την κατάθεση του νόμου στη Βουλή (12.12.2016) έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τις αίτηση υπαγωγής έως 7 Φεβρουαρίου 2017. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να κοινοποιήσει πράξεις οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων μόνον αφού παρέλθει η 7η Φεβρουαρίου. Οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων που δεν έχουν κοινοποιηθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου 2016, κοινοποιούνται μόνο μετά τις 7 Φεβρουαρίου 2017, αφού τροποποιηθούν, με πράξη του οργάνου που τις εξέδωσε, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν αίτηση. Το ποσοστό πρόσθετου φόρου ορίζεται σε 25% του κυρίου φόρου.
http://www.imerisia.gr/default.asp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!