Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Γιατί να υπάρχουν ανισότητες;

Του Δημήτρη Νίκογλου

Ανισότητες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όχι για την ορθότητά τους, αλλά  γιατί είναι δικό μας δημιούργημα, και ότι δημιουργούμε, προσπαθούμε με όλα μας τα όπλα να το προστατέψουμε, ακόμη και όταν ξέρουμε πως είναι λάθος.
Πόσο δίκαιος πρέπει να είσαι, πόσο ακέραιος, πόσο υπεράνω  για να γκρεμίσεις ή ακόμη και να περιορίσεις κάποιες ανισότητες;
Ανισότητες όπως ξέρετε υπάρχουν πολλές, εγώ θα περιοριστώ στις κοινωνικές και τις οικονομικές που τις ζούμε στην καθημερινότητά μας. Πρώτα θα σταθώ στις οικονομικές, και σκεπτόμενος την οικονομική κρίση μου γενάτε το εξής ερώτημα.. Ποιος καθορίζει και από τι εξαρτάται ο μισθός του εκάστοτε μισθοδοτούμενου;
1) από  το μορφωτικό του επίπεδο;
2) από την βαρύτητα της εργασίας του;

3) από τις ώρες που εργάζεται;
4) από το φιλότιμο του εργοδότη;
5) από την ανθυγιεινή  ή επικίνδυνη εργασία του;
6) από το αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος;
Όπως γνωρίζεται και εσείς  το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί των προαναφερθέντων που ενδεικτικά ανέφερα, άλλωστε εδώ οι ανισότητες που υπάρχουν είναι αμελητέες.
Το πρόβλημα είναι σ' αυτούς που παίρνουν πολλαπλάσια ποσά ως αμοιβές, εκεί υπάρχουν και οι τεράστιες ανισότητες σε σχέση με το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό της Χώρας, πχ,   πρόεδροι, διοικητές, σύμβουλοι, βουλευτές, υπουργοί και πάσης φύσεως κρατικοδίαιτοι αυλοκόλακες.
Ακούσαμε από επίσημα χείλη για ενιαία μισθολόγια, απλά δεν είπαν στον κόσμο πως αυτά είναι για τους μικρούς και τους χαμηλόμισθους, για τους άλλους ούτε λόγος να γίνεται .
Για τα 20.000 ευρώ και τα 40.000 ευρώ  μηνιαίος των εκάστοτε προέδρων εν μέσω κρίσης, ούτε λόγος...
Τιμή μας και καμάρι μας, τι δεν καταλαβαίνεις;

Η άλλη κατηγορία είναι η elit  - είναι η κατηγορία αυτή η οποία  με  κινητήριο δύναμη το χρήμα
ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν ανισότητες, έχουν τον τρόπο να τις δημιουργούν.
Δεν μπορεί φίλε μου να είμαστε όλοι ίσοι και όμοιοι.
Υπάρχει και η μεγάλη αυτή κατηγορία που την ισότητα δεν την μπορεί, δεν την αντέχει, είναι η elit του χρήματος, αυτή που όταν πας να τους μοιάσεις γίνονται κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι διαφορετικό ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό.

- Εγώ πάλι δεν τα έχω με αυτούς, εγώ τα έχω με την πολιτεία, που τους γλύφει και τους επικροτεί με έναν τρόπο άκομψο.
Εδώ θα μου πείτε το χρήμα αλλοιώνει  χαρακτήρες την εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα αλλοίωνε..

Ανισότητες υπάρχουν γιατί βολεύουν και οι αρχιτέκτονες είναι πολλοί.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι και με τα κατάλληλα μέτρα να αμβλύνουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, να είστε σίγουροι πως όλοι μαζί μπορούμε.

Blogger Dimitris NikogloyΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μονομερής διαγραφή του χρέους παραμένει μια ώριμη και αναγκαία διεκδίκηση

Του Θοδωρή Βουρεκά Στους καιρούς μας το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) δεν είναι προφανώς φαινόμενο μόνο ελληνικό ή φαινόμενο του αποδυν...