Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια θα κριθεί τελικά η τύχη των 8 Τούρκων Αξιωματικών;

Του Παναγιώτη Στάθη
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου θα συρθεί η χώρα μας σε περίπτωση που την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι  οι τρεις συνθέσεις του Αρείου Πάγου αποφασίσουν την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που εκζητούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η χθεσινή αναβολή στην έκδοση της απόφασης είχε διαρρεύσει εντόνως ως ενδεχόμενο και κρίνεται από νομικές πηγές ως ένδειξη  διαφωνιών εντός των δικαστικών τοιχών αλλά και αυξανόμενου προβληματισμού αφού πρόκειται για μια "καυτή πατάτα" στα χέρια τους.
Τα σενάρια που υπάρχουν είναι:
- Να αποφασίσουν, παρά τις αντίθετες εισαγγελικές προτάσεις, και τα 3 δικαστικά συμβούλια την μη
εκδοσή τους. Τότε το θέμα τελειώνει ως έχει, οι αξιωματικοί αφήνονται ελεύθεροι και μπορούν με ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους δοθούν είτε να  πάνε στη χώρα της επιλογής τους είτε να περιμένουν τη διαδικασία ασύλου στη χώρα μας.

- Να υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις μεταξύ των 3 συμβουλίων, ή για κάποιους από αυτούς. Π.χ. κάποιοι υψηλόβαθμοι να εκδοθούν και κάποιοι άλλοι όχι.

- Να αποφασίσουν όλα τα συμβούλια την έκδοσή τους. Σε αυτή την περίπτωση τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος μπορεί είτε να συναινέσει , είτε να αρνηθεί την έκδοση.

Ευρωπαϊκά

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως (απόφασης για έκδοση) οι δικηγόροι των 8 είναι έτοιμοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η προσφυγή μπορεί να γίνει άμεσα με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ουσιαστικά η διαδικασία έκδοσης μπλοκάρεται. Κι αυτό γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης λογικά πράττοντας οφείλει να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφού η χώρα μας έχει κυρώσει τη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δε το πράξει, όπως λένε νομικές πηγές, η χώρα πέραν του διασυρμού, κινδυνεύει με βαρύτατες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
http://www.capital.gr/story/3185939

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!