Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια θα κριθεί τελικά η τύχη των 8 Τούρκων Αξιωματικών;

Του Παναγιώτη Στάθη
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου θα συρθεί η χώρα μας σε περίπτωση που την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι  οι τρεις συνθέσεις του Αρείου Πάγου αποφασίσουν την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που εκζητούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η χθεσινή αναβολή στην έκδοση της απόφασης είχε διαρρεύσει εντόνως ως ενδεχόμενο και κρίνεται από νομικές πηγές ως ένδειξη  διαφωνιών εντός των δικαστικών τοιχών αλλά και αυξανόμενου προβληματισμού αφού πρόκειται για μια "καυτή πατάτα" στα χέρια τους.
Τα σενάρια που υπάρχουν είναι:
- Να αποφασίσουν, παρά τις αντίθετες εισαγγελικές προτάσεις, και τα 3 δικαστικά συμβούλια την μη
εκδοσή τους. Τότε το θέμα τελειώνει ως έχει, οι αξιωματικοί αφήνονται ελεύθεροι και μπορούν με ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους δοθούν είτε να  πάνε στη χώρα της επιλογής τους είτε να περιμένουν τη διαδικασία ασύλου στη χώρα μας.

- Να υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις μεταξύ των 3 συμβουλίων, ή για κάποιους από αυτούς. Π.χ. κάποιοι υψηλόβαθμοι να εκδοθούν και κάποιοι άλλοι όχι.

- Να αποφασίσουν όλα τα συμβούλια την έκδοσή τους. Σε αυτή την περίπτωση τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος μπορεί είτε να συναινέσει , είτε να αρνηθεί την έκδοση.

Ευρωπαϊκά

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως (απόφασης για έκδοση) οι δικηγόροι των 8 είναι έτοιμοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η προσφυγή μπορεί να γίνει άμεσα με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ουσιαστικά η διαδικασία έκδοσης μπλοκάρεται. Κι αυτό γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης λογικά πράττοντας οφείλει να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφού η χώρα μας έχει κυρώσει τη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δε το πράξει, όπως λένε νομικές πηγές, η χώρα πέραν του διασυρμού, κινδυνεύει με βαρύτατες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
http://www.capital.gr/story/3185939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...