Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Δημόσιο – Γιατι αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Μπορεί το παιχνίδι με τους «θεσμούς» να έρχεται από άποψη ειδησεογραφίας σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το προσφυγικό αυτήν την περίοδο, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι κρίνονται πολλά τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα όσον αφορά την περιβόητη αξιολόγηση.
Αλλά ακόμη και στην αξιολόγηση, υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο, που γενικά δεν συζητιέται: Πρόκειται για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Η κυβέρνηση έχει στρέψει εκεί το ενδιαφέρον της, κάτι που μαρτυρείται και από τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι αν δεν αναμορφωθεί η δημόσια διοίκηση όλα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν θα δουλέψουν. Χρειάζεται αποπολιτικοποίηση και να ξέρουν οι επενδυτές ότι οι κανόνες ισχύουν.
«Είναι κατ’ εμέ η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνησή μας», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θέλει την χώρα σε τρία χρόνια.
Θέλω παράλληλα να έχουμε μια στρατηγική ανάπτυξης. Εχουμε από τα περισσότερα master και PhD στην Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τομείς που έχουμε πλεονέκτημα: τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια, προσέθεσε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Από εδώ βγαίνουν τα βασικά στοιχεία της επόμενης μέρας για το δημόσιο:
  • Αξιολόγηση, που σημαίνει πιο αυστηρά κριτήρια στην προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων
  • Αποπολιτικοποίηση, που σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει ακόμη και «ξακαθάρισμα» εντός της δημόσιας διοίκησης με όχημα την αξιολόγηση και τις μετατάξεις
  • Σταθερό θεσμικό πλαίσιο, που σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί να μπουν κανόνες συγκεκριμένοι, οι οποίοι θα τηρούνται ώστε να υπάρξει πρώτον να μπει τέλος στη γραφειοκρατία του δημοσίου και δεύτερον ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις.
Αυτά τα σημεία, που υπάγονται ήδη στο πρόσφατο νόμο για το δημόσιο, αλλάζουν τα πάντα γύρω από τη δημόσια διοίκηση, κάτι το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, φέρνει σε θέση «άμυνας» τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιδρούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΠΟΕ – ΟΤΑ συνεχίζει το χορό των κινητοποιήσεων και τη Δευτέρα προχωρά σε πανελλαδική στάση εργασίας.
Μάλιστα, τα ίδια τα αιτήματά της δηλώνουν τη διάθεσή της να έρθει αντιμέτωπη με την κυβέρνηση, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο αλλαγών που ετοιμάζονται στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, διεκδικεί:
  • Άμεση επαναφορά της διάταξης (άρθρο 50) που αποσύρθηκε από το σχέδιο Νόμου για την Αξιολόγηση και αφορά στις μετατάξεις χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.
  • Άμεση Νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή του Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος.
  • Υπολογισμός στις συντάξιμες αποδοχές του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας.
  • Άμεση επίλυση της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. κατηγορίας που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία.
  • Στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και στους Σχολικούς Φύλακες που επέστρεψαν με το Ν.4325/2015 να υπολογιστεί στις αποδοχές τους και η υπερβάλλουσα μείωση και η κατάταξή τους στα νέα Μ.Κ. του Ν.4354/2015 να γίνει με το σύνολο των αποδοχών τους.
  • Να μην υπάρχει βαθμολογική καθήλωση στους εργαζόμενους Δ.Ε. που έχουν διοριστεί με τυπικό προσόν την εμπειρία.
  •  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...