Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Γάτα Ιμαλαϊων και διαπλοκή…


Κυκλοφορούσε, όντως, στο αστικό διαμέρισμα της περιοχής της Αμερικανικής πρεσβείας, στο κέντρο των Αθηνών, μια γάτα Ιμαλαϊων; Υπαρκτό το όμορφο κατοικίδιο ή, απλώς, ένα μυθιστορηματικό εφεύρημα του μεγαλομετόχου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρου Ψυχάρη για να καταστήσει ακόμα πιο γλαφυρή την αποκάλυψη των ημερών; Όπως κι αν εξελίχθηκαν τα πράγματα, η παρουσία του συγκεκριμένου είδους γάτας στο πολιτικομιντιακό θρίλερ που αναμφίβολα θα έχει συνέχεια οδηγεί σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα, ιδιαίτερα εάν γνωρίζει κανείς την μικρή της ιστορία. Αξιοποιώ τον φιλόξενο χώρο που μου δίνει ο ιστότοπος για να την παραθέσω (πηγή:Wikipedia) πριν καταλήξω στο…συμπέρασμα:
Η πρώτη γάτα Ιμαλαΐων δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή ΚλάιντΚέλλερ (ClydeKeller) της
ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Βιρτζίνια Κόμπ (VirginiaCobb), εκτροφέα και παραγωγό του Νewtoncattery. Ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος γάτας αλλά απλώς να μελετήσουν την θεωρία της γενετικής και της κληρονομικότητας. Η ιδέα τους ήταν να διασταυρώσουν γάτες Περσίας με γάτες Σιάμ έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γάτα μακρύτριχη, εντελώς όμοια με την Περσική, αλλά με τον ιδιότυπο χρωματισμό της γάτας του Σιάμ (γαλανά μάτια, σκούρα άκρα και πρόσωπο). Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και διασταυρώσεις, δημιούργησαν τον πρώτο γάτο Ιμαλαϊων ο οποίος πήρε το παράξενο όνομα «Ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος του Νεύτωνα» (Newton’sdebutante). Ο γάτος αυτός θεωρείται ως ο πρώτος αναγνωρισμένος εκπρόσωπος του είδους του, αν και έμοιαζε περισσότερο με γάτα Σιάμ παρά με Περσική. Αργότερα, το 1945, ο Άγγλος Μπράιαν Στέρλινγκ Γουέμπ (Brian Sterling-Webb) άρχισε να διασταυρώνει Περσικές και γάτες Σιάμ και δέκα χρόνια αργότερα κατάφερε να δημιουργήσει μια μακρύτριχη γάτα, όμοια με Περσική αλλά με τον χρωματισμό της Σιάμ. Το 1955 ο Γουέμπ αιτήθηκε στο GCCF (Governing Council of Cat Fancy) για να αναγνωριστεί το νέο είδος. Το GCCF έκανε αποδεκτό το αίτημα του και έτσι η γάτα Ιμαλαΐων αναγνωρίστηκε επίσημα στην Αγγλία ως νέο είδος. Το 1957 η γάτα Ιμαλαΐων αναγνωρίστηκε και από το CFA ως νέο πρότυπο είδος, ενώ την δεκαετία του 1980 θεωρήθηκε ως χρωματική παραλλαγή της Περσικής γάτας οπότε σταμάτησε η διάκρισή τους και τα δύο είδη ενοποιήθηκαν. Η ενοποίηση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού τόσο οι εκτροφείς της Περσικής γάτας δεν ήθελαν την εισβολή μιας νέας κατηγορίας στην πανάρχαια Περσική φυλή, όσο και οι εκτροφείς (κυρίως Βρετανοί) της γάτας Ιμαλαΐων δεν ήθελαν μια συγχώνευση των δύο φυλών αφού θεωρούσαν τό νέο είδος ως τελείως διαφορετικό από το άλλο. Τελικά, υπήρξε μια αμοιβαία συννενόηση: η γάτα Ιμαλαΐων τυπικά ανήκει στην Περσική φυλή, όμως γενικά έχει μια «ανεξαρτησία» αφού διατηρεί το όνομά της (για παράδειγμα, κατάλογοι γατών σε διάφορα show αναφέρονται για τα δύο είδη ως «Περσιας» και «Ιμαλαΐων», οπότε φαίνονται ως ξεχωριστή ράτσα). Βέβαια, σε ορισμένες χώρες οι γάτες αυτές έχουν το διπλό όνομα Περσικές Ιμαλαΐων (Persian Himalayan) ενώ σε κάποιες άλλες αναφέρονται ως Πιτσιλωτές Περσικές (Pointed Persians).
Συμπέρασμα: Η εγχώρια διαπλοκή ως έννοια και ως πολιτικό φαινόμενο αποτελεί (κι αυτή, όπως και η γάτα Ιμαλαϊων) μια διασταύρωση του ερεβώδους παρασκηνίου της πολιτικής ζωής και των νεοπλασιών του μιντιακού επιχειρείν. Εφόσον δεν υπήρχαν τα δυο παραπάνω συστατικά το «είδος» της διαπλοκής δεν θα μπορούσε να (δια)κοσμεί αστικά σαλόνια, εκδοτικά ή πολιτικά γραφεία. Όπως, δε, οι Keller και Cobb δημιούργησαν τη συγκεκριμένη γάτα για να μελετήσουν τη θεωρία της γενετικής και της κληρονομικότητας, έτσι και η εγχώρια διαπλοκή αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη πως η κληρονομικότητα μεταφέρεται από πολιτική γενιά σε πολιτική γενιά και από μιντιακό εργαστήριο σε μιντιακό εργαστήριο. Θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να διακόψει αυτή τη «γραμμή αίματος»; Καθείς έχει δικαίωμα να αμφιβάλλει όσο ο ομφάλιος λώρος εξακολουθεί να υφίσταται. Αυτά τα ολίγα ως απογοητευτικές σκέψεις, ελπίζοντας, πάντοτε, στο καλύτερο που θα μας εκπλήξει…
Υ.Γ Το παρόν άρθρο έχει προφανή σκοπό τη «ζωολογική» εκπαίδευση των αναγνωστών σε μια εποχή που εκτός από τις γάτες υπάρχουν και τα… ροντβάϊλερ που ενίοτε εκβιάζουν τιμολογώντας τις υπηρεσίες τους.
 http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...