Παρά την αισιοδοξία της Αθήνας, πάντως, η διαδικασία της αξιολόγησης έχει «κολλήσει» για τα καλά: Οι «σκληρές» όσο και «τρελές» απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου που όχι μόνον ζητά «χοντρό ψαλίδι» στις συντάξεις, αλλά επιμένει ότι η «τρύπα» -και άρα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από φέτος κιόλας- στον προϋπολογισμό του 2015 είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουν υπολογίσει Ελλάδα και Ευρώπη, προκαλεί «αρρυθμίες» στις διαπργματεύσεις.
Έτσι, βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επαφών, με στόχο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Μάλιστα, εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει δείπνο εργασίας απόψε με βασικό μενού το ελληνικό ζήτημα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ελλάδας, παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο δείπνο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχουν επίσης ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και εκπρόσωπος του Eurogroup.
Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της σύστασης των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) να ενταθούν οι προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στο Euro Working Group τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης όσο και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του άσκησαν έντονες πιέσεις στην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να εξηγήσει πώς προκύπτουν οι εκτιμήσεις του Ταμείου ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018 και για ποιο λόγο το ΔΝΤ εγείρει απαιτήσεις πέραν όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.
Επίσης, το Ταμείο κλήθηκε να απαντήσει αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που, εξαιτίας της στάσης του, δεν υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν απάντησε σε όλα αυτά τα ερωτήματα.
Παρά το παρατεταμένο αδιέξοδο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα μπορούσαν να επανέλθουν στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα, μετά το επικείμενο Eurogroup, και ότι ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) παραμένει εφικτός. Με την τελευταία αυτή εκτίμηση φέρονται να συμφωνούν και κύκλοι της Κομισιόν.
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου