Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν μετατεθεί οι προσδοκίες των μεγάλων ξένων και εγχώριων επενδυτών για νέες εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο, και αυτό υπό προϋποθέσεις. Παρά τη σημαντική ανάκαμψη, της τάξης του 20%, του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου οπότε βρέθηκε στις 440 μονάδες, οι ανησυχίες που συνδέονται με την ελληνική αγορά δεν έχουν επιτρέψει την είσοδο νέων κεφαλαίων. Ο δείκτης της MSCI για την Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως από την αρχή του έτους. «Ουσιαστικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάποιες μεγάλες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων εξαιτίας της μεταβολής διεθνών δεικτών που οδήγησαν κεφάλαια κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται μόνο
βραχυπρόθεσμοι traders», εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Securities, Ευάγγελος Χαρατσής. Εντούτοις, περιμένει πως η κατάσταση θα αλλάξει με μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως έγκαιρη, διότι η μεγάλη καθυστέρηση έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημία στο επενδυτικό κλίμα για τη χώρα.
«Αυτό που ζητούν οι επενδυτές από την Ελλάδα είναι πολύ απλό», δηλώνει μιλώντας στην «Κ» ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director και Head of European G10 Foreign Exchange Strategy της Bank of America Merrill Lynch Global Research: «Ζητούν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την έγκαιρη επίτευξη των στόχων του προγράμματος και την άρση των ανησυχιών περί της πολιτικής σταθερότητας. Οσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένει προβληματική και υφίσταται η ανησυχία πως οι εκλογές βρίσκονται πίσω από τη γωνία, οι μόνοι επενδυτές που θα ασχολούνται με την Ελλάδα θα είναι βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι», ξεκαθαρίζει ο Αθ. Βαμβακίδης. «Μη με παρεξηγείτε, αυτοί είναι πάντα οι πρώτοι επενδυτές που πηγαίνουν σε μια χώρα έπειτα από μια κρίση, αλλά η βιώσιμη ανάκαμψη απαιτεί μακροπρόθεσμους επενδυτές για να ακολουθήσουν τους κερδοσκόπους», συμπληρώνει. Τονίζει δε, πως θα είναι «τραγωδία» για την Ελλάδα να χάσει την ευκαιρία να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φέτος. «Ωστόσο, αν η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι επενδυτές είναι πιθανό να περιμένουν στο περιθώριο τις πολιτικές εξελίξεις και να δουν εάν η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές και ποια κυβέρνηση πρόκειται να ακολουθήσει», συμπληρώνει.
Καθίσταται σαφές πως οι ξένοι επενδυτές θα περιμένουν την επαλήθευση του θετικού σεναρίου για να επανέλθουν αποφασιστικά στη χώρα. Η άνοδος του τελευταίου διαστήματος αποδίδεται από το σύνολο σχεδόν των παραγόντων αποκλειστικά στη βελτίωση του διεθνούς κλίματος. Ο Μάριος Χριστοδούλου, διευθυντής Επενδύσεων της EFG Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, εκτιμά πως η βελτίωση αυτή και η αναμενόμενη υιοθέτηση δραστικότερων μέτρων νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ «σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου του 2015, συνθέτουν τη βάση στην οποία, με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την επερχόμενη κερδοφορία στον τραπεζικό κλάδο, έπειτα από αρκετά χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων, διαγράφονται θετικοί οιωνοί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016».
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου