Ημέρα της κρίσεως η αυριανή για την Ελλάδα, με τη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες, καθώς το πρωί στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να κριθεί το μέλλον της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ενώ το ίδιο απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, επί τάπητος θα τεθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η επιστροφή ή μη των θεσμών μαζί με το ΔΝΤ.
Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για το προσφυγικό, ενώ αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας θα
μεταβεί στις Βρυξέλλες με στόχο να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ούτως ώστε να αναγνωρίσουν το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα και το βάρος που σηκώνει στο προσφυγικό, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που πρέπει να δεσμευτούν για συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων τους οποίους μπορούν να φιλοξενήσουν στο πλαίσιο των αρχών της Αλληλεγγύης της Συνεργασίας και του ανθρωπισμού που διέπουν την λειτουργία της Ένωσης.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα καθώς και την εκκίνηση του προγράμματος επιστροφής παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία ή στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Σύμμαχοι στην προσπάθεια του πρωθυπουργού, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, ωστόσο πηγαίνει προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τη σκληρή στάση της Αυστρίας και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που θέλουν κλειστά σύνορα.
Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιείται ακόμα ένα κρίσιμο Eurogroup, όπου και θα αποφασιστεί η στάση των θεσμών έναντι του ελληνικού προγράμματος καθώς και το μέλλον της αξιολόγησης. Στο Eurogroup όπου εκτός των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρευρεθεί από την πλευρά του ΔΝΤ ο επικεφαλής του τμήματος της Ευρώπης Π. Τόμσεν θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό πρόγραμμα και οι όροι υπό τους οποίους θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.
Παρά το γεγονός ότι η σύνδεση προσφυγικού και αξιολόγησης απορρίπτεται επαναλαμβανόμενα και κατηγορηματικά, η αλλαγή στάσης του Βερολίνου το τελευταίο διάστημα, από τη στιγμή δηλαδή που επετεύχθη σύγκλιση στο προσφυγικό, δείχνει πως υπάρχει διάθεση για ηπιότερη εφαρμογή των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη ρητορική που λέει ότι η Αθήνα θα κληθεί να λάβει νέα μέτρα ή ακόμα και να αλλάξουν τα δεδομένα που είχε η ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Κι αυτό λόγω της διάστασης που υπάρχει μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα με κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν φόβους πως μετά από τον «μυστικό δείπνο» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών για την Ελλάδα, Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν έρθει πιο κοντά στις εκτιμήσεις τους για το ελληνικό πρόγραμμα κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις και καταλήγοντας στην κοινλη συνισταμένη λήψης περισσότερων μέτρων..
Το βασικό ερώτημα είναι η στάση που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ στο μέλλον που επιμένει να ζητά σκληρά μέτρα για να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εστιάζουν στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μόνο για κάποια ζητήματα, όπως Ασφαλιστικό, δημοσιονομικό κενό και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο χωρίς τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Τέλος, η ΕΚΤ ζητά την απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων, αλλά για τα υπόλοιπα ζητήματα αναμένεται να φανεί διαλλακτική.
Από την ελληνική πλευρά εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η εκταμίευση της δόσης των 5 δισ. μεταξύ αυτών οι περικοπές κυρίως σε επικουρικές, πρόωρες και υψηλές συντάξεις, προσπαθώντας παράλληλα να προστατεύσει τις κύριες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε ένα όριο προστασίας τα 1.400 ευρώ μεικτά, αφήνοντας όμως παράθυρο να πέσει ακόμα και στα 1.200 ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αν μείνουν αλώβητες οι κύριες συντάξεις κάτω των 1.200 ευρώ, θα προστατευτεί η πλειονότητα των συνταξιούχων, ενώ με τις περικοπές στις υψηλότερες συντάξεις θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν τα ποσά που εκρέουν από τη συμφωνία που έχει υπογραφεί.
http://www.newmoney.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου