Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ευ. Βενιζέλος: «Θλιβερό συμβάν» η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για νέο κόμμα



Για «θλιβερό συμβάν» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να ιδρύσει δικό του κόμμα και επανέλαβε την άποψη ότι η θέση του πρώην πρωθυπουργού είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτώμενος για το αν ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ρυθμιστής των εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά «κόψτε κάτι σ’ αυτό», προσθέτοντας ότι ρυθμιστής θα είναι ο λαός, ενώ σχετικά με την ήπια αντίδρασή του τόνισε ότι «κάνω τεράστια υπομονή» γιατί όπως εξήγησε νιώθει το βάρος της εθνικής ευθύνης.
Ο κ. Βενιζέλος είπε, επίσης, ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη. Κάποιοι έχουν πρόσθετο βάρος για το θεσμικό ρόλο που είχαν» και έκανε λόγο για «ατομικό κόμμα», ενώ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στεναχωρημένο αλλά αποφασισμένο, συγκεκριμένο και επίμονο και σημείωσε με νόημα ότι «οι τέως πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Βλέπουμε πως φέρονται ο κ. Σημίτης, κ. Καραμανλής».
Σε άλλη ερώτηση για το αν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει οικονομικές εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα τεράστιο οικονομικό θέμα, το οποίο είχε δημιουργηθεί μέχρι το 2012. Όλοι γνωρίζουν τα πάντα στην Ελλάδα, είμαστε μια χώρα μεσαίου μεγέθους. Δεν θέλω να τα φέρω αυτά στην επικαιρότητα. Τώρα ο στόχος μας είναι η πατρίδα». Μάλιστα, σχολίασε ότι δεν υπήρξε καμία πρόταση του κ. Παπανδρέου «που δεν λάβαμε σοβαρά υπ όψιν και δεν ανταποκριθήκαμε» και επανέλαβε ότι η θέση του είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου να υπάρξει ακεραιότητα και προοπτική για την παράταξη. Όταν ρωτήθηκε για τη συστράτευση στελεχών του κόμματος με τον Γιώργο Παπανδρέου, σχολίασε ότι «ελάχιστοι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ, τα περισσότερα είναι στρατευμένα στο ΠΑΣΟΚ. Μαζί του είναι μία μικρή κλειστή ομάδα που ήταν πάντα μαζί του» και τόνισε ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του κόμματος αξιοποιεί τους πάντες.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «το ζήτημα των εκλογών δεν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά το μεγάλο θέμα είναι ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, αν την απάντηση τη δίνει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το καθοριστικό γιατί δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αναγκαστικά πάμε σε συνεργασίες. Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το θέμα δεν είναι η ίδρυση ενός κόμματος ή ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο στις εκλογές, αλλά η χώρα, η συνέχιση και η ολοκλήρωση της πορείας της προς την έξοδο από την κρίση και σημείωσε εκ νέου ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να πάρει την τρίτη εντολή και σε αυτό δεν θα το παρεμποδίσει κανένας και κανένας δεν θα αποσπάσει την προσοχή του από τον συγκεκριμένο στόχο.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις εκλογές τονίζοντας ότι είναι βέβαιος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και απέρριψε το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, όπως έγινε το 2012. Έχουμε μόνο έναν μήνα να σπαταλήσουμε, είπε και αυτός είναι ο Ιανουάριος, δεν πρέπει να χαθεί και ο Φεβρουάριος, γιατί είναι ο μόνος μήνας που μένει για να φθάσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο και να δημιουργηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή. Σε αυτές τις συνθήκες, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο εγγυητής της εθνικής στρατηγικής και της συνεργασίας, γιατί δεν μπορεί αυτό να το κάνει κάποιος άλλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η καλύτερη κυβέρνηση που θα μπορούσε να σχηματιστεί είναι η κυβέρνηση της εθνικής ευθύνης και συνεργασίας από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου. Αλλιώς, τόνισε, θα πάμε σε μια κυβέρνηση των δυνάμεων που θέλουν να συνεργαστούν. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί την ευθύνη και τη σταθερότητα και αυτά που λέει διασφαλίζουν τη συνέχεια και την επιτυχία της προσπάθειας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η πολιτική αβεβαιότητα κάνει σκληρή την διαπραγμάτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις. Όλες οι χώρες βασίζονται στην συνέχεια των κρατών». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κυβερνητικό σχήμα απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει πράγματα ανεπεξέργαστα, αντιφατικά αλλά αυτό το έχουμε ζήσει και με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έλεγε τα ίδια όταν μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου». Ωστόσο, ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Έως το 2009 κάποιος μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Οι πολίτες γνωρίζουν τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο. Δεν μπορεί να βρίσκεται η χώρα σε κίνδυνο και εσύ να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε και πρόσθεσε: «Το θέμα μας είναι η χώρα να διατηρήσει τα κεκτημένα της, να αποκαταστήσουμε αδικίες. Να βρούμε τη θέση που μας αξίζει στην παγκόσμια αγορά και την Ευρωζώνη. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα για τη συνέχεια. Δυστυχώς ενώ έχουμε τεράστια επιτεύγματα η σχέση μας με τις αγορές είναι ακόμα περίεργη. Η κερδοσκοπία είναι μεγάλη. Από την άλλη δεν έχουμε που να καταφύγουμε. Μόλις το 10% του χρέους έχουν οι αγορές αλλά έστω και με αυτό μπορούν να κάνουν παιχνίδι», είπε ο κ. Βενιζέλος.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακρίβεια: Εντός της ημέρας η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις διαφορετικές τιμές τιμολόγησης των πολυεθνικών

Επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση, για τις διαφορετικές πολιτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, θα στείλει ο Κυριά...